Lepší blbá výmluva, než kopanec do břicha

říká lidové rčení. Někdy se místo kopance do břicha používá drát do oka. Jak jinak také nazvat vyjádření nového mluvčího Jihomoravského hejtmanátu, jímž se stal donedávna ještě redaktor Rudého pardon Práva.

Vlajka na brnenske radniciPavouk

A k čemu že se pan mluvčí vyjádřil? Odůvodnil proč se kraj letos nepřipojil k akci Vlajka pro Tibet.

Zatímco na brněnské radnici fangli vyvěsili, zřejmě jako ústupek Zeleným, kteří se tibetovlajkováním vyznačují, na kraji ač pod stejným oranžovým vedením vyvěsili ...nic.

"Není to vyjádření postoje vedení kraje. Rada o tom totiž vůbec nejednala, v posledních rušných dnech se na to zapomnělo," pravil pan mluvčí.

No já myslím, že se svět nezboří. Myslím, že svět je plný takových zemí, jejichž vlajky bychom v duchu této mediální taškařice měli vyvěšovat.

Tak na kraji nic nevisí. Zato Onderkovi už visí - vlajka Tibetu  nad vchodem do radnice.

Visí tam tak nějak chudera schlíple (za to ovšem může nulový vítr), že ani člověk nepozná co to tam visí. Efekt nula. 

17 let  nevisela tibetská vlajka na brněnské radnici. V letech 2005 a 2006 coby radní, jsem ruku pro nevyvěšení v RMB zvedl i já. Proč? Je to jednoduché. Radnice řídí chod města a jeho rozvoj, nikoliv zahraniční politiku.

Vyjádření solidarity s lidem Tibetu a vlastně každého utlačovaného se má dělat jinak, efektivněji.  A proč zrovna Tibet? Je přece celá řada jiných, kteří zasluhují tutéž pozornost. Co tak Kuba? Ale to není tak populární. Teď se nosí Tibet.

Aby bylo jasno. Nemám nic, proti vyjádření solidarity s Tibetem. Vyvěšováním vlajky se však nic neřeší. Dotaženo ad absurdum , můžeme vyvěšovat každý týden nějakou jinou vlajku, podle toho, kde se zrovna někomu ubližuje. A že takových míst je. Tak proč zrovna Tibet? Navrhuji proto, abychom zpracovali seznam všech utlačovaných národů a jejich vlajek, které budou postupně vyvěšovány na brněnské radnici.

Proto se ptám. Nechtělo by to pánové na radnici pro ten Tibet udělat přece jenom něco víc? Třeba výstavu nějakých fotek nebo tak. Nebo kupme tibetským dětem něco. Oblečení, hračky nebo vímjáco.  Aby to byla pomoc skutečná, ne jenom fangličkování. Jsem připraven s takovouto akcí radnice aktivně pomoci. Finančně i pracovně.

Autor: Petr Paulczynski | úterý 10.3.2009 13:14 | karma článku: 19,75 | přečteno: 1017x