Konec svobody slova? Děkujme ROMEA

Že nevíte kdo to je? Je to nezisková organizace přissátá na státní rozpočet provozující stejnojmenný server, který je znám svým útočným až naruby rasistickým obsahem. Zkuste řici něco (byť pravdivého) o etniku o němž to multikulti newspeak nepřipouští a roztrhají vás jak smečka divokých psů. Tak toto sdružení dosáhlo stažení serveru Necyklopedie.wikia.com z finále soutěže o Křišťálovou lupu, což je  projekt, jenž „oceňuje nejoblíbenější a nejzajímavější projekty a služby českého Internetu“.

Zlatá cenzorka Věra Pohlovákecy.roumen.cz

Výkonný ředitel Internet Info Ján Simkanič, to odůvodnil takto: "Přestože si uvědomujeme, že Necyklopedie jako celek je projekt, jehož podstatou je satira, parodie a karikatura veřejného dění, přestože si uvědomujeme, že naprostá většina obsahu je čistě zábavného charakteru, domníváme se, že obsah některých hesel, především týkající se romské tematiky, nelze obhájit ani vysokou mírou nadsázky. Některé konkrétní formulace překračují hranici, kterou jsme ochotni akceptovat a zaštiťovat účastí ve finále naší ankety," píše Ján Simkanič ve svém prohlášení.

A jsme u toho. Pod rouškou politické korektnosti se skupinky jedině správných názorů dopouštějí tyranie vůči většině. Jak napsal svého času Benjamin Kuras: " předstírají  ohleduplnost a soucitnou laskavost vůči všem možným nenormálním menšinám, které vnímá jako tak či onak znevýhodněné, a musí je proto zvýhodnit“.

Propagátoři pozitivní diskriminace, mluvčí politické korektnosti, různí bojovníci za jakási nadstandardní práva menšin všeho druhu, feministky, sexuální devianté, sdružení ochránců Romů, ti všichni usilují o cenzuru, omezení svobody projevu a myšlení, o úplné vytlačení „nekorektních“ pojmů ze slovníků a mluvy, o odstranění tradičních označení, o cílené popírání přirozených typických rozdílů mezi rasami a etniky, mezi mužem a ženou, zdravým a postiženým, mladým a starým… atd., což nastoluje atmosféru strachu se těmito typovými charakteristikami vůbec zabývat.

Nikoli volná, nespoutaná debata, v jejímž středu stojí argument a jeho obhájení - pole ovládlo mobilizování, cenzura, omezování a moc určitých sociálních a etnických skupin.

Takže namísto seriozní diskuze nad danými fenomeny se standardně přilepí nějaká nálepka a je to. To, že Necyklopedia je svérázný, humorný server nikoho zdá se nezajímá.
Smysl Necyklopedie je dělat si srandu, legraci, či bžundu ze všeho, jde o ironii a nadsázku i když občas na hraně.  Pokud se necháme zastrašit serverem jako je Romea.cz, tak Necyklopedie ztrácí svůj smysl. Cenzura vyvolaná nesnášenlivým serverem ROMEA pošlápává motto "Udělejme si srandu z čehokoli a z kohokoli."

A tam, kde není dovoleno si dělat srandu, tam sranda končí. Omezování svobody slova začíná ve jménu dobra.

Jak to skončí? Zavřou nám hubu všem? Doufejme, že ne mačetami.

Psáno pro blog.iDnes.cz
Mé blogy přejímají i servery Virtually, Česká Media, E-portál a Fragmenty.

A obvyklá porce uvolňováků:

Když se řekne - není výfuk jako výfuk:
http://www.paulczynski.cz/kdyz-se-rekne-neni-vyfuk-jako-vyfuk.html

Foto dne - problémy se silikonem :
http://www.paulczynski.cz/foto-dne--o-spalovani-silikonu.html

Fórek dne -  vegetariánský:
http://www.paulczynski.cz/jeden-vegetariansky.html

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Paulczynski | pátek 7.10.2011 8:30 | karma článku: 40,39 | přečteno: 4193x