Je pouliční muzikus žebrák?

Není to tak dávno, co Brno vydalo vyhlášku zakazující žebrotu. Nemám z principu rád jakoukoliv regulaci, kdy se stát potažmo obec plete lidem do soukromí.Přesto jsem pro tuto vyhlášku zvedl ruku, protože různá individua povalující se po zemi  na hlavní trase Česká - Masarykova rozhodně městu nesluší. Než projdete Českou od "čáry" k Baťovi, zaútočí na Vás několik loudilů - žebráci, hudebníci, různí tazatelé Transparency Int, Greenpiss a Amnesty int, nebo Vás odchytí holčina co Vám nutí předplatné MFD.

Muzikant nebo žebrák?Pavouk

Část z těchto individuí patří do kategorie "žebajících turistů" z jiných zemí, používající k nátlaku dokonce své děti. Nezřídké je i vulgární napadání kolemjdoucích, silná podnapilost bezdomovců a žebráků, volně se pohybující psi bez náhubků, kteří bezdomovce často doprovázejí, znečišťování veřejného prostranství výkaly či zbytky jídel nebo nepříjemný odér v okolí lidí bez domova okupujících třeba zastávky MHD.

Vyhláška o žebrání začala platit před třemi týdny. Od začátku proti ní protestovala spousta lidí, protože ji považovala za omezující, protože se vztahovala i na  pouliční muzikanty. A to i přesto, že starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka ujistil: "Máme dohodu, že strážníci nad pouličními muzikanty přimhouří oko. Rozhodně ale nechceme tolerovat narkomany, kteří odněkud vytáhnou píšťalku a pak žádostmi o peníze obtěžují chodce,“ vysvětlil důvod přijetí vyhlášky .

Přesto začaly být maily zastupitelů zaplavovány desítkami žádostí o zrušení vyhlášky pro pouliční muzikusy. A tak Brno vyhovělo muzikantům. Upravilo vyhlášku o žebrání. Brněnské zastupitelstvo ustoupilo tlaku veřejnosti. Vyhlášku o žebrání, kterou minulý měsíc schválilo zastupitelstvo, jsme v  úterý změnili ve prospěch pouličních hudebníků. Právě ti se totiž proti vyhlášce postavili a uspořádali protestní pochod, kterého se zúčastnily stovky lidí.
A tak bez větších diskuzí se do  vyhlášky vepsal dodatek, který za žebrání nepovažuje činnost spojenou s hudební nebo divadelní produkcí.

I pro tento dodatek jsem zdvihl ruku. V duchu si ovšem nejsem jist, zda pouliční muzikus s kloboukem na drobné před sebou přece jen není lepší druh žebráka. A co myslíte vy?

K problému se můžete vyjádřit v anketě:
http://www.paulczynski.cz/anketa.html

Pár zajímavostí odjinud:

Občané proti ekologickému teroru:
http://www.paulczynski.cz/36262.html

O chudých levičácích :
http://www.paulczynski.cz/levicaci-rvou-jak-jsou-chudi-se-proberte2.html

A obvyklá porce uvolňováků:

Když se řekne - Haškův mozek:
http://www.paulczynski.cz/kdyz-se-rekne-haskuv-mozek.html

Foto dne - ne vše v moři kouše:
http://www.paulczynski.cz/foto-dne--ne-vse-v-mori-kouse.html

Fórek dne - co dokáží v Asii aneb žralok na tandemu:
http://www.paulczynski.cz/co-se-da-uvezt-aneb-zralok-na-tandemu.html

A na závěr hláška z FB o Bohoušovi:
Bohouše Sobotku mám rád, jako snad jediný politik se při lži červená. Ve všech televizních debatách po první větě zrudne a vydrží mu to až do konce.

Autor: Petr Paulczynski | pátek 25.6.2010 8:30 | karma článku: 17,12 | přečteno: 1759x