Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Oslavování malých úspěchů posiluje sebevědomí

Dokázali jste něco, po čem jste už dlouho toužili? Povedlo se vám splnit důležitý pracovní úkol? Zhubli jste konečně o pár kilogramů? Nebo se vám podařilo uvařit dobrý oběd? Ať už je to cokoliv, hlavní je, že se vám povedlo to, co jste si dali za cíl. Ještě předtím, než se pustíte do dalšího vámi stanoveného cíle, je zapotřebí ohlédnout se za tím, co jste právě dokázali a oslavit to!

Již od dětství se každý z vás setkává s tím, že je za své činy chválen nebo kritizován. Od narození chválí rodiče své děti za vše, co se jim podaří. Jako děti jsme chválené za první slůvka, za to, že jsme se právě naučily lézt, chodit, kreslit, říkat první básničky či za první jedničky ve škole. Čím starší jsme, tím chvály ubývá. S přibývajícím věkem nás většinou už nikdo za naše činy nehodnotí, naopak spíše kritizuje. Měli byste si uvědomit, že to, co děláte, neděláte proto, aby vás jiní chválili, nýbrž pro sebe samé. A právě proto je zapotřebí, abyste oslavili každý svůj velký i malý úspěch. Oslavovat své úspěchy je nejen příjemné, ale zároveň i velmi důležité. Proč?

 

Oslavování svých úspěchů vás motivuje k dosažení dalšího cíle a posiluje vaše sebevědomí

Každou oslavou si totiž uvědomíte, čeho jste dosáhli, a takovéto počínání vás bude motivovat k tomu, abyste se pustili do dalšího vámi vytčeného cíle. Čím více se totiž budete chválit a oslavovat svůj život, tím více budete mít v životě co oslavovat.

Když vezmu jako příklad známého amerického gymnastu Barta Connera, který vyhrál na olympiádě zlato, i ten se ke svým úspěchům stavěl pozitivně. K této cestě ho vedli jeho rodiče. Každý den se ho před spaním ptali, v čem byl ten den úspěšný. A každý den společně přišli na něco, co se mu podařilo. Nemuselo se jednat vždy o nějaký velký úspěch, stačila maličkost k tomu, aby jako chlapec chodil spát každý večer s pocitem, že je úspěšný, a každé ráno se probouzel do dalšího úspěšného dne. A ve chvíli, kdy se jako vrcholový sportovec ocitl před problémem, věděl, že to dokáže, protože každý den v jeho životě byl doposud úspěšný.

 

Oslavte malý i velký úspěch

Vy však nemusíte získat zlatou medaili, aby bylo co oslavovat. Najděte si cokoliv, co se vám za den nebo určité období povedlo. Třeba to, že jste úspěšně odmaturovali, přijali vás na vysokou školu, naučili jste se mluvit cizí řečí, povedla se vám první jízda v autoškole nebo jste vyhráli konkurz na vaši vysněnou pracovní pozici. Pro někoho může být úspěchem i taková maličkost, jako že upekl svůj první koláč nebo se naučil jezdit na in-linech. Ať už je to cokoliv, každá maličkost, nejen velký úspěch si zaslouží oslavu.

 

Nestyďte se přiznat si svůj úspěch

Velká část lidí má však problém s tím, že se neumí za svůj úspěch pochválit. Cítí ostych nebo potřebu se za jakoukoliv pochvalu na svůj účet shazovat. Přestože shodí pěkných pár kilo, je to na nich vidět a někdo je za to pochválí, komentují to většinou slovy: „To se ti jenom zdá, jsem pořád stejná (stejný)“. Pokud jim někdo řekne, že mají krásné šaty, hned musí pochvalu srazit slovy: „Vždyť jsou za pár korun od Vietnamců“. Je jedno, odkud ty šaty jsou a kolik stály, hlavní je, že jim sluší. Tyto osoby mají podvědomý strach z toho, aby je ostatní nepovažovali za nafoukance. Proto raději nad jakoukoliv pochvalou mávnou rukou a bez jakékoliv oslavy svého úspěchu spěchají k další metě svého cíle.

 

Nenechejte se odradit neúspěchem!

Pozor však na to, aby vás neodradil první neúspěch, respektive abyste se nepřestali snažit ve chvíli, kdy se vám něco nepodaří. Chtěli jste zhubnout 10 kilo a povedlo se vám dostat dolů jen 5? I to je důvod k oslavě. Hlavním úspěchem je totiž to, že jste si osvojili návyky zdravého životního stylu, začali přemýšlet o tom, co jíte, naučili se cvičit a začali brát tento způsob života jako jednu ze svých priorit. Neberte to tedy jako svou prohru, nýbrž jako cestu k vysněnému cíli. Jste totiž na dobré cestě dosáhnout toho, co jste si předsevzali.

 

Každý dlouhodobý cíl je výsledkem desítky či stovky jednotlivých vašich rozhodnutí.

Každý den se musíte přemlouvat k tomu, abyste si šli zaběhat? Musíte si odříci voňavý smetanový koláč a dát si místo něj nějaký zdravější sladký pamlsek? Musíte přestat jíst hamburgery a smažené hranolky a vyměnit je za zeleninový salát s masem? Když toto dokážete, můžete mít ze sebe právem radost. Oslavou těchto vašich menších úspěchů si budujete sebedůvěru a pocit vnitřní sebehodnoty. Potom bude pro vás mnohem jednodušší dosáhnout cílů velkých. Oslavy jsou korunou vašich cílů. Oslavy vám dodávají chuť pokračovat dále ve vašem úsilí.

Stejným způsobem pracují i japonští manažeři při řízení úspěšných firem. Ti si razí cestu k úspěchu postupným zlepšováním. Metoda „kaizen“ spočívá v tom, že jdete po malých krůčcích směrem k lepším výsledkům. Změny jsou tak malé, že je nikdo ze zúčastněných nepovažuje za nepohodlné.

Pokud převedu již zmiňovanou metodu „kaizen“ na sportování, které k hubnutí neodmyslitelně patří, nemusíte dosáhnout úspěchu okamžitě. Málokdo z vás bude mít tu vůli začít hned první den, kdy se rozhodne bojovat se svou nadváhou, před prací běhat. Zkuste to tedy postupně. První den si kupte běžecké boty. Další ráno si je obujte a projděte se v nich kolem bloku. Postupně přidávejte na délce trasy a zaměňujte chůzi za běh. Uvidíte, že si brzy vztah k běhání osvojíte a budete ho považovat za součást svého nového životního stylu. Jako odměnu už si zajisté nezvolíte zákusek v cukrárně, nýbrž něco pěkného na sebe či na cvičení nebo si třeba dopřejete zasloužený wellness víkend.

 

Jak lze vaše úspěchy oslavovat?

Nemusí jít o oslavu ve velkém stylu. Nemusíte zvát své kamarády a přátele na velkou party, stačí, když si třeba koupíte nějaké slušivé oblečení, když nyní máte o 5 kilo méně, že si vyjdete se svým partnerem na skleničku či večeři, když vás povýšili v práci, nebo povíte o svém úspěchu svým přátelům. Někomu možná bude stačit i to, že se v duchu usměje a řekne si, že je opravdu dobrý!

Záleží jen na vás, zda preferujete sdílenou radost s vašimi přáteli nebo si raději vychutnáte svůj úspěch sami pro sebe. Pro introverty (ale i možná i pro někoho z vás) bude tím nejlepším způsobem, jak oslavit svůj úspěch, zápis do deníku. Tím, že si každý den zapíšete alespoň jednu věc, která se vám povedla, brzy přijdete na to, že je váš život doslova plný úspěchů. Jen jste o tom doposud nevěděli!

Tím, že si uvědomíte, co jste dokázali, co se vám povedlo, co jste se právě naučili, v sobě možná objevíte i další vlastnosti, o kterých jste neměli až doposud ani tušení nebo které jste až doposud podceňovali.

Pozor však na vaše myšlenky. Stávají se z nich slova. Pozor na vaše slova. Stávají se z nich činy. Pozor na vaše činy. Stávají se z nich návyky. Pozor na vaše návyky. Utvářejí váš charakter. A ten je pro vás vším!

 

Neodsunujte oslavy a radování ze života na později.

Neslavte svůj úspěch až ve chvíli, kdy dosáhnete jiného cíle. Slavte své úspěchy okamžitě! Nevytýkejte si další cíle bez oslav. Tato cesta by totiž vedla k tomu, že byste si pouze posunovali cíl na další metu a nebyli byste nikdy se svými úspěchy dostatečně spokojeni a tudíž ani šťastni. Váš život se odehrává v přítomnosti, a pokud svůj úspěch neoslavíte ihned, s největší pravděpodobností už to neuděláte nikdy. Dokud totiž neumřete, nebudete nikdy definitivně v cíli.

 

Pokud se vám nepodaří ihned uspět, nezoufejte!

Snažit se a neuspět je totiž mnohem lepší, než se o dosažení vámi vytýčeného cíle vůbec nepokusit. I neúspěšné pokusy mají svůj smysl. Při každém neúspěchu totiž sbíráte další zkušenosti, získáváte více odvahy a zocelujete se. Lidé, kteří opakovaně neuspěli, jsou obvykle právě ti, kteří se pokoušejí dosáhnout svého cíle znovu a znovu.

Stejně to bylo i s vynálezcem Thomasem Alva Edisonem. Provedl tisíce neúspěšných pokusů, než se mu povedlo úspěšně vynalézt žárovku. Svého cíle nakonec dosáhl.

V Kalifornii existuje firma, která investuje svůj kapitál do osob a firem, které minimálně dvakrát potkal bankrot. Věří totiž, že pokud byli tyto osoby ochotné pokusit se i přes opakované prohry o úspěch znovu, jsou natolik zocelené, mají dostatek odvahy a zkušeností a tím pádem i velkou šanci, že se jim potřetí podaří svého cíle konečně dosáhnout.

Naučte se tedy své úspěchy oslavovat. Vaše cesta k dosažení dalších cílů pak bude mnohem jednodušší a příjemnější!

 

Další články na téma motivace, sebevědomí, úspěch, sebekoučink.

Oslavujete vaše úspěchy? Nebo je berete jako samozřejmost?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Patrman | čtvrtek 2.10.2014 8:00 | karma článku: 6,08 | přečteno: 168x
  • Další články autora

Jan Patrman

Porozumět jazyku lásky vašeho partnera je klíčem k dlouhotrvajícímu vztahu

Většina lidí ví, že jazyk není tvořen pouze slovy. Je tu také řeč těla a tón, kterým něco říkáme. Ani jazyk lásky není tak jednoduchý, protože každý z nás vnímá lásku jinak a používá jiná slova a činy, aby ji vyjádřil.

25.4.2017 v 8:00 | Karma: 11,89 | Přečteno: 470x | Diskuse| Ona

Jan Patrman

Jak se naučit žít přítomností

Představte si, že byste dokázali žít v přítomnosti a nestarat se o minulost ani budoucnost. Co se ale stane, když zažijete bolest? Pokud bolest cítíme v přítomném okamžiku, jak se můžeme vyrovnat s fyzickým i psychickým utrpením?

18.4.2017 v 8:00 | Karma: 17,94 | Přečteno: 516x | Diskuse| Ona

Jan Patrman

Laboratoř lásky – s 95% jistotou lze odhadnout, který pár spolu zůstane

Zajímá vás, jaké je tajemství párů, které spolu zestárli a nezatrpkli, ale naopak si to užili? S láskou je to stejné jako se štěstím. Láska přeje připraveným.

3.4.2017 v 8:00 | Karma: 22,07 | Přečteno: 924x | Diskuse| Ona

Jan Patrman

10 věcí, kterých se bez výčitek můžete zbavit

Pokud si uklidíte nejen doma, ale i v životě, budete mnohem spokojenějším, šťastnějším člověkem. A k tomu budete mít méně starostí.

27.3.2017 v 8:00 | Karma: 21,44 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Ona

Jan Patrman

Jsme svobodní? Omyl! Naše chování ovládají dědičné memy

Kromě genetických informací si předáváme i programy chování, podle kterých se v životě nevědomě řídíme.

20.3.2017 v 8:00 | Karma: 20,27 | Přečteno: 614x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  10:19

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Muž utekl z hořícího bytu na balkon, hasiči ho dostali dolů po žebříku

17. května 2024  10:15

Nečekaný budíček měli dnes kolem páté hodiny ráno lidé z třípatrového bytového domu v Březové na...

Fingerland: Izrael se bojí, že zabředl do válečného patu. Neví, jak z toho ven

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

  • Počet článků 108
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 393x
Chci lidem ukázat, že úspěchu lze dosáhnou i se špatně rozdanými kartami. Do 9 let jsem téměř nevěděl, jak vypadá moje maminka. Vytvořil spoustu traumat a vnitřních bolístek. Nevěřil ve svoji hodnotu.

Ve třetí třídě mě paní učitelka chtěla přeložit do zvláštní školy s tím, že jsem dyslektik, dysgrafik a nevím, co ještě. Na konci vysoké školy jsem měl možnost jít studovat Ph.D. na Harvard. Vystudoval jsem kybernetiku, ekonomii, koučink a psychoterapii.

Vypořádal jsem se s rakovinou. Vím, jaké to je být smířený s tím, že možná umřu. Podařilo se mi vybudovat 3 byznysy. Koučuju manažery, vrcholové sportovce a reprezentaci. 

www.JanPatrman.cz