Co dokáží peníze?

Sedm procent lidí se považuje za bohaté Průzkum CVVM ukázal, že pouze 7 % českých domácností se považuje za bohaté. Naopak za chudé se označuje téměř třetina všech dotázaných. Na půli cesty mezi chudobou a bohatstvím se pak nachází 62 % domácností.

Úlevu od bolesti

Jak ukázaly experimenty čínských psychologů, peníze přinášejí úlevu od fyzické bolesti. Finanční kompenzace za úraz je tedy pro člověka jakousi medicínou. Bylo prokázáno, že i pouze dotknutí se bankovky má na naše tělo vliv – ať už fyzický nebo citový. Na druhou stranu ale nedostatek peněz či jejich ztráta způsobují duševní nepohodu.

Neetické chování

S finanční situací, a tudíž i se společenských postavením, souvisí také etika chování. Výzkumy potvrdily, že majetnější lidé mívají větší sklon jednat neeticky. A to především ve chvíli, kdy je to v jejich vlastní prospěch.

Agresivnější jízdu autem

S bohatstvím souvisí i chování na silicích. Bohatí řidiči častěji nedávají přednost chodcům na přechodu, a to až třikrát více než ostatní řidiči. Jedna psychologická studie ukázala, že majetnější automobilisté obecně respektují pravidla méně, a to bez rozdílu pohlaví.

Radost i destrukci

Výhra v loterii je něco, z čeho má jistě každý radost. Britské výzkumy ale dokazují, že velká část lidí do roka o získané peníze přijde. A navíc jsou také méně šťastní, než byli před výhrou. Častokrát také propadají alkoholu či kouření, začnou být podezíraví, paranoidní apod.

Blondýnky přitahují více peněz

Napadlo vás, že barva vlasů může ovlivnit úspěšnost charitativního projektu? Pokud chodí vybírat peníze blondýny, jsou úspěšnější než brunetky či rusovlásky.

Dvě procenta nejbohatších lidí

Více než polovinu světového bohatství vlastní dvě procenta nejbohatších lidí. Většina bohatství je pak koncentrovaná především v Severní Americe a v Evropě. Z asijských zemí sem patří především Japonsko. Lidem z těchto zemí patří téměř 90 % celkového světového bohatství.

 

Přečtěte si původní článek na téma motivace, štěstí, peníze, jak vydělat peníze, bohatství.

A co dělají peníze s vámi?

Autor: Jan Patrman | pondělí 3.11.2014 8:00 | karma článku: 5,32 | přečteno: 287x