Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

10 věcí důležitých pro život, které vás ve škole nenaučí

Ve škole vás naučí spoustu věcí, ale většinu z nich bohužel v životě nevyužijete. Je sice pěkné, že umíte vyjmenovat tvůrčí období Karla Čapka, Ale – při vší úctě – je to informace, kterou v životě asi nikdy nepoužijete.

Jaké dovednosti se potřebujeme doučit, abychom žili spokojeně?

Naučte se pracovat s penězi

To, co odlišuje bohaté od chudých, je dovednost zacházet s penězi. U peněz nejde o to, kolik vyděláte, ale jak s penězi umíte pracovat. Nezáleží na tom, jestli vyděláváte 15 nebo 50 tisíc. Důležité je umět peníze rozdělit. Příklad: 10 % půjde vám na vaše radosti, 60 – 70 % by mělo jít na režii a 20 – 30% by měly tvořit úspory a rezervy. Je to jednoduchý způsob, se kterým vyjdete a uspoříte. Domácnost je malá firma, a proto je důležité sledovat náklady a mít investiční plán.

Umět se rozhodnout

Každé rozhodnutí ovlivňuje váš život, některé méně a jiné více. V některých případech mohou být následky katastrofální. Příkladem může být třeba výběr partnera. Abyste se uměli dobře rozhodnout, je důležité poznat sám sebe, umět rozlišovat potřeby a mít jasno v tom, jaký chcete mít život. Pokud cítíte, že to je to správné rozhodnutí, je pravděpodobné, že se rozhodnete dobře. A co je nejdůležitější? Abyste ze svého rozhodnutí měli dobrý pocit.

Nesrovnávat a neporovnávat

Jedna z největších pastí, které podléháme, je to, že se porovnáváme s ostatními. Srovnáváme, jak vypadáme, jaké máme auto, kolik vyděláváme. Vždy tady budou lidé, kteří budou krásnější, budou mít větší barák, více toho stihnou, budou umět lépe vařit. Zaměřte se na sebe a na svůj život. To, jakou máte barvu očí nebo – my muži – velikost přirození, nezměníte. Ale je to vaše, tak to mějte rádi. Mějte jasno v hodnotách, v prioritách. Jenom tak přestanete ostatní hodnotit a zmizí závist.

Nebojte se rutiny a stereotypu

V poslední době si všímám trendu, kdy se rutina hodnotí jako něco špatného a nežádoucího, jako požírač požitků a kreativity. Lidé sice tvrdí, že preferují různorodost, pestrost, možnost volby. Psychologické studie ale ukazují, že se cítíme lépe a šťastněji ve stabilním prostředí a s omezeným množstvím voleb. To dává našemu životu řád a jistotu. Každou zaběhlou rutinu můžete přece vždy pozměnit a porušit.

Spát alespoň 7 hodin

Spánek je potřeba, kterou nelze nahradit. A je to základní předpoklad dobrého zdraví a emoční vyrovnanosti. Počet hodin spánku je individuální záležitost, odborníci se však shodují na tom, že potřebujeme spát alespoň 7 hodin.

Zpochybňujte experty a odborníky

Máte tendenci odborníkům bezmezně důvěřovat a neposlechnout hlas intuice? Klinické studie zdokumentovaly, že když slyšíme mluvit odborníka, tak se vypne ta část mozku, která ovlivňuje svobodné rozhodování. Odborníci nejsou neomylní. Mnoho vědeckých poznatků, které platily před 10 lety, už neplatí. Takže – nechte si poradit, ale rozhodněte se sami, sami za sebe. Nejlepší odborníkem na svůj život jste vy sami.

Znovu se naučte prožívat radost

Zkusili jste se někdy zeptat lidí, co pěkného v poslední době zažili? Udělejte to. Většina z nich odpoví, že nic. Proč? Není to proto, že by se ve vašem životě nevyskytovaly zajímavé věci nebo radostné zážitky. Jde o to, že je neumíte prožít. Jako by byly vaše smysly otupené a duše si pospávala. Můžete být na dovolené, ležet na pláži, ale řešit, co všechno vás čeká po návratu. V tu chvíli je důležité něco jiného.

Pečujte o svá přátelství

Blízcí přátelé jsou jednou z nejdůležitějších věcí. Kdo má přátele, je šťastnější. Lidé bez přátel konzumují více alkoholu, méně sportují, cítí se unavení a otrávení. Nemají s kým sdílet, připadají si osamělí a zbyteční. Sám si vzpomínám, jak mi během rakoviny dělal lidský kontakt moc dobře. Přátelství je důležitá životní opora. Pečujte o ně.

Buďte vděční

Asi jste si všimli, že téměř všichni zdůrazňují praktikovat vděčnost. Jde o to, abyste si ji uvědomovali. Když si vědomě všímáte věcí, za které jste vděční, tak se zvyšuje vaše spojenost a pocit štěstí. Ve Státech prodávají diáře vděčnosti. Je to proto, že svoji pozornost koncentrujete na věci dobré a pozitivní a neberete je jako samozřejmost. To, že dnes vidíte západ slunce, znamená, že vás včera nepřejelo auto. A přitom každou vteřinu někde na zemi v důsledku dopravní nehody zemře několik lidí.

Naučte se soustředit

Schopnost se soustředit je klíčem k úspěchu, a to téměř v každé činnosti. Abychom se mohli soustředit, je nejdůležitější umět si navodit vnitřní klid. To se můžete naučit třeba meditací nebo vědomou pozorností během jednoduché činnosti. Sedněte si každý den na půl hodiny se sluchátky na uších, zavřete oči a vnímejte svůj dech, svoje tělo. Vnitřní klid potřebuje trénink. Chodit jste se taky nenaučili za jeden den.

 

Které další věci vás ve škole nenaučí?

Přečtěte si celý článeko: štěstí, motivaci, radosti

Autor: Jan Patrman | pondělí 2.3.2015 9:00 | karma článku: 21,81 | přečteno: 1104x
  • Další články autora

Jan Patrman

Česká malost. Jsme šikovní, kreativní a chytří. Tak proč jsme neúspěšní?

Měl jsem možnost hovořit se dvěma zajímavými osobnostmi. První byl Čech působící v zahraničí, který je vysoce postaveným manažerem ve významné společnosti, druhý byl cizinec, šéfkuchař v jedné z nejlepších pražských restaurací

30.1.2017 v 8:00 | Karma: 20,46 | Přečteno: 903x | Diskuse| Ona

Jan Patrman

Okamžiky štěstí si ukládejte do srdce. Křivdy nechte odvanout

Jedna arabská legenda vypráví příběh dvou nejlepších přátel, kteří cestovali pouští. Dva kamarádi se vydali přes poušť. Během cesty se ale pohádali a jeden dal facku tomu druhému.

23.1.2017 v 8:00 | Karma: 20,35 | Přečteno: 406x | Diskuse| Ona

Jan Patrman

Neustálým zavděčováním si říkáte o zpackaný život

Neustálým zavděčováním si koledujete o nemoci, zpackaný život a také dlouhodobou vnitřní nespokojenost.

16.1.2017 v 8:00 | Karma: 24,50 | Přečteno: 1294x | Diskuse| Ona

Jan Patrman

Kdy máte naslouchat intuici?

Nejdříve je třeba si říci, co je to intuice.Intuice je duchovní schopnost, která nám ukazuje na výsledek, nejlepší řešení, cestu, kterou se máme vydat.

9.1.2017 v 8:00 | Karma: 16,98 | Přečteno: 367x | Diskuse| Ona

Jan Patrman

4 metody, jak se znovu začít radovat ze života?

Mnoho lidí se mylně domnívá, že radost je limitována věkem. Nicméně radovat se jako děti se můžete v dospělosti i ve stáří.

2.1.2017 v 8:00 | Karma: 17,38 | Přečteno: 605x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 108
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 393x
Chci lidem ukázat, že úspěchu lze dosáhnou i se špatně rozdanými kartami. Do 9 let jsem téměř nevěděl, jak vypadá moje maminka. Vytvořil spoustu traumat a vnitřních bolístek. Nevěřil ve svoji hodnotu.

Ve třetí třídě mě paní učitelka chtěla přeložit do zvláštní školy s tím, že jsem dyslektik, dysgrafik a nevím, co ještě. Na konci vysoké školy jsem měl možnost jít studovat Ph.D. na Harvard. Vystudoval jsem kybernetiku, ekonomii, koučink a psychoterapii.

Vypořádal jsem se s rakovinou. Vím, jaké to je být smířený s tím, že možná umřu. Podařilo se mi vybudovat 3 byznysy. Koučuju manažery, vrcholové sportovce a reprezentaci. 

www.JanPatrman.cz