Tisíce lidí v různých koutech světa dnes protestují proti Monsanto

Aktivisté proti geneticky modifikovaným organismům (dále jen GMO) organizují každý rok koncem května v různých částech světa pochod proti nadnárodní korporaci Monsanto. Jednoho takového shromáždění jsem se zúčastnil dnes v Sydney. 

Společnost Monsanto je nechvalně známá například tím, že v minulosti používala Polychlorinated biphenyls (PCBs), který může způsobit různé choroby, z nichž je nejznámější rakovina.  U žen s vysokým PCB se rodí děti s nižším IQ, snižuje funkčnost štítné žlázy, útočí na pohlavní hormony apod. Na internetu je ke zhlédnutí varovný dokument Svět podle společnosti Monsanto, který tuto problematiku mapuje.

Nadnárodní korporace Monsanto  byla dvakrát odsouzená za klamavou reklamu a mnoho států zakázalo ve svých zemích její působení. Společnost je také nechvalně známá svou politickou lobby za GMO.

Australští aktivisté na shromáždění vysvětlovali, jak Monsanto lobbuje, aby se nemuselo uvádět na obalech výrobků, jestli jsou v nich obsaženy GMO.  Hlavním cílem aktivistů byla změna zákona, který by takové označení upravoval. V některých australských státech musí být označení uvedeno. Ve státě New South Wales, kde se pochod proti Monsantu konal, tomu tak zatím není.

Manifestace se zúčastnilo více než 100 lidí. Nejprve proběhl krátký pochod centrem Sydney, který skončil v Hyde parku, kde zazněly projevy a hudební doprovod. Nejvíce diváky zaujal – a některé i šokoval – ekologický hudební sbor Ecopella, který měl v repertoáru písně jak o GMO, tak o Monsanto. Falešný zpěv a složení sboru připomínající lesní ženy a mužíky jen dokreslil celé bizarní vystoupení.

Evropská legislativa je v označování GMO už na první pohled striktnější než ta australská nebo americká. Státní zemědělská a potravinářská inspekce toto označení v ČR kontroluje.  Označení GMO ovšem ani v ČR není výlučné a nedá se na etikety spoléhat.

Ministerstvo zemědělství k tomuto problému uvadí: „V případě, že potraviny obsahují material, který obsahuje GMO, sestává z nich, nebo je z nich vyroben a jehož podíl v jednotlivých složkách nebo v jednosložkové potravině není vyšší než 0,9 %, za předpokladu, že přítomnost tohoto materiálu je náhodná nebo technicky nevyhnutelná, není potřeba tuto skutečnost uvádět na obalu.” Stoprocentní jistotu, tedy nemůže mít ani český či evropský konzument.

Další problematickou oblastí je živočišná strava. Nedá se bezpečně dohledat, zda zvířata, jejichž maso je nám nabízeno, byla krmena GMO nebo ne. To zákon neupravuje.

Bylo by zvláští, kdyby Monsanto nepůsobilo i v ČR. U nás je významným obchodním partnerem Monsanta např. Babišův Agrofert, kterému dodává Monsanto osivo pro řepku.

Pochod proti Monsantu probíhá ve stejný den na cca dvě stě padesáti místech na světě a není tedy překvapivé, že se happening dnes koná i v ČR, konkrétně v Praze a v Brně.

Fotografie z dnešního Pochodu proti Monsanto v Sydney:

 

Autor: Patrik Vondrák | sobota 24.5.2014 15:56 | karma článku: 16,88 | přečteno: 885x