Sýrie, aneb jak nás média tahají za nos

Před pár dny jsem si přečetl na Idnesu úvahu z pera blogera Michala Urbana. S textem de facto souhlasím. Souhlasím i s hlavní pointou, že president Assad bojuje za Evropu. Minulý rok jsem poskytl rozhovor Haló novinám, který měl podobné poselství, a jmenoval se Za Prahu či Řím se bojuje u Damašku viz zde. Michal Urban ve svém textu píše o mediální manipulaci, která doprovází válku v Sýrii. Já bych tuto skutečnost chtěl doplnit a rád bych vytyčil alespoň několik málo událostí, s nimiž naše média manipulovala a nadále manipulují.   

Logo Evropské fronty solidarity pro Sýrii

Mediální manipulace č. I.

Konflikt v Sýrii začal v březnu 2011 jako mírumilovný protest proti vládě prezidenta Assada.

Skutečnost

Násilné demonstrace z března roku 2011 nezačaly v Damašku nebo Alepu, kde má hlavní základny organizovaná politické opozice, jak bychom mohli předpokládat. Začaly ve městě Daraa poblíž hranice s Jordánskem. Vyeskalovali je členové muslimského bratrstva vyzbrojeni Saudskou Arábií. Ti začali střílet jak na státní ozbrojené složky, tak do demonstrantů. Politické protesty proti režimu použili pouze jako zástěrku.

Mediální manipulace č. II.

V Sýrii probíhá občanská válka.

Skutečnost

Nejedná se o občanskou válku. V Sýrii je celý národ ve válce proti hrozbám zvenčí. Na jedné straně stojí vláda, president, armáda a občané Sýrie. Na druhé straně teroristé z několika desítek zemí. Až na výjimky všichni Syřané podporují syrskou armádu. Je běžné, že ti Syřané, kteří kritizují režim, absolutně podporují syrskou armádu v jejím boji proti rebelům.

Mediální manipulace č. III.

Je to konflikt mezi sunnitskou většinou a menšinou Alavitů.

Skutečnost

Je to konflikt mezi multi-náboženskou Sýrií (včetně mnoha Sunnitů) a náboženskými fundamentalisty z různých koutů světa.

Mediální manipulace č. IV.

Syrská Arabská Armáda vraždila civilisty ve městech Houla , Darayaa, Aleppo atd.

Skutečnost

Civilisté byli vražděni teroristy, kteří bojují proti Assadovi. Své masakry se pak snažili propagandisticky přičíst na vrub režimu. Jednalo se ale o obyčejné útoky pod falešnou vlajkou, které měly vyprovokovat Západ k intervenci v Sýrii.

Mediální manipulace č. V.

Ozbrojená opozice je většinou sekulární, ale najdou se i extrémistické fundamentalistické skupiny.

Skutečnost

Všechny ozbrojené gangy, které bojují v Sýrii jsou nábožensky fundamentalistické (Jabhat Al-Nusra, Liwa al-Tawheed, Ahrar al-Sham, Mohamed Sultan Fateh, Suqoor al-Shahbaa, Farouk FSA, Khalid bin Walid FSA, Liwaa al-Ummah, Sukur al-Sham, Al Dawla al-Islamiyya, Ansar al-Sunnah, Liwaa al-Islam, Jundollah, Military Revolutionary Council (Aleppo).   

Ve výčtu dalších mediálních manipulací by se dalo zcela jistě pokračovat dál a dál. Je třeba si uvědomit, že Sýrie je tolerantní a sekulární (význam slova sekulární v arabském světě neodpovídá evropskému kontentu, neznamená nenáboženský, nýbrž multi-náboženský) stát. Prezident Assad má dle CIA podporu zhruba 75% občanů a zůstane prezidentem Sýrie do roku 2020.

Již příští měsíc, 3. června, se uskuteční prezidentské volby v Sýrii. Uzávěrka pro kandidáty na prezidenta v Sýrii je právě dnes. Kandidáti se stále přihlašují. Ústavní soud obdržel v předešlých dnech dokonce 11 nových žádostí. To znamená, že celkový počet kandidátů je již 17. Mezi nimi je minimálně jedna žena! Pro mnoho zemí na blízkém východě jsou demokratické volby nemyslitelné o to víc nemyslitelní je, aby v nich kandidovala žena. Často se jedná o fundamentalistické země, které Západ podporuje a spolupracuje s nimi proti Assadovi.

V Ústavě Syrské arabské republiky dokonce stojí:„Stát se zaručuje, že umožní ženám při všech příležitostech podílet se na politickém, společenském, kulturním a ekonomickém životě. Stát pracuje rozvoji žen a jejich participaci na budování socialistické arabské společnosti.“

Žijeme v opravdu Orwellovském světě, kde propaganda zapříčinila, že Válka je mír; Svoboda je otroctví; Nevědomost je síla? 

Pokud vás zajímají skutečná fakta o Sýrii a nechcete se nechat tahat za nos a konzumovat propagandu médií hlavního proudu, sledujte Facebook Evropské fronty solidarity pro Sýrii.

Autor: Patrik Vondrák | pátek 2.5.2014 15:11 | karma článku: 30,07 | přečteno: 1286x