Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Čítal som pár blogov Slovenky, čo dlhodobo žije v Sýrii. Uvediem aspoň 2 postrehy:

1. keď sa vo svetových médiách hovorilo o tom ako sýrska armáda zbombardovala nejakú štvrť či miesto, išla sa tam pozrieť, a tá štvrť tam stála.

2. Assad nebol pred začiatkom vojny oslavovaný, ale skôr trpený. Ľudia mali relatívnu slobodu (hlavne náboženskú) a prosperitu, akurát že nemohli celkom slobodne voliť. V tejto časti sveta sa však o demokracii v západnom štýle nedá hovoriť nikde - miera slobody sa tu posudzuje hlavne podľa náboženskej slobody. Akú alternatívu k Assadovi majú obyvatelia Sýrie teraz? Ak vyhrajú "povstalci", zavedú právo šaríja, a tým pôjde "do kytek" nielen "demokracia", ale aj náboženská sloboda. Šiíti a rovnako aj sunniti totiž považuju Alávitov (tí žijú len v Sýrii) za odpadlíkov od viery. A za to je v v koráne jediný trest - trest smrti.

Ak sa vrátim k tomu blogu Slovenky, Assad bol v Sýrii viac-menej trpený. Ale stále je to 100x lepšia alternatíva pre Sýrčanov  ako vláda Al-Kaidy a právo šaríja. 

Ľudia v živote väčšinou nemajú na výber dobré a zlé riešenie. Ale zlé - a ešte horšie...

1 0
možnosti
IH

Argumentujete ústavou. Ta v Sýrii platila asi jako u nás za komančů. Zaručovala svobodu kdekoho kdykoliv a přitom ve skutečnosti se zavíralo za opisování veršů nositele Nobelovy ceny nebo za informace o skutečném stavu životního prostředí.

Pěkně děkuji, aby za mne bojoval diktátor Asad. Bohužel váhání USA umožnilo zapojit se do bojů fanatikům a zcela tak vytlačit původní Asadovu opozici.

V diskusi uvádíte, že USA přistoupily na jakýsi návrh Ruska. Můžete ho citovat?

1 1
možnosti
DR

Já bych nad článkem i rád polemizoval, ale nejde to, jelikož nepředkládáte důkazy, ale jen konstatujete. Nevím na základě čeho. Rozhovorů se Syřany? Tohle značně degraduje tzv. "konspirační" blogy.

1 1
možnosti
PH

To byste se tam musel rozjet. Jeden důkaz je že USA přistoupila na návrh Ruska a Čína návrh podpořila, takže se vojenská invaze alá Irák nekonala. Jinak podobné názory najdete na webech dost.

4 0
možnosti
TP

V Sýrii se bojuje za prahu, ale na straně povstalců

1 8
možnosti
LC

To zrovna. Čím více členů Al-Kajdy a dalších islamistických formací zabijí Assadovi vojáci, tím méně přijede potenciálních vrahů a teroristů do ulic evropských měst.

0 0
možnosti
TP

další proruská pátá kolona oprodporující řezníky a šíitské teroristy,

1 9
možnosti
MK

Pěkně popsáno, karma R^

6 0
možnosti
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1018x
Mnohem hořší než žít ve společnosti, která pálí knihy nebo cenzuruje internet, je žít ve společnosti, která nečte, neověřuje si fakta a je apatická.

Seznam rubrik