Uzeniny na Hradě

Tak senám ty staré dobré zvyky z poválečných let opět vracejí. Nejen budoucíministr financí, ale i zemědělství přinesly koše plné uzenin. Budoucí ministrobrany zase zanechal pár doutníčků. Všimné - dobrý český zvyk a úkaz kulturnívyspělosti obyvatel kotliny české, si nachází cestu zpět nejen do společenskéhoživota, ale i na Hrad. Přinášení darů-obětí je starým dobrým a osvědčeným zvykem,jak si božstvo udržet v dobré náladě.

Mnozí lidé, kteří vyrůstali v komunismu a nepoznali západní svět, v sobě nosí tento úplatkářský kolorit. Pro zubaře kafíčko, pro úřednici na národním výboru bonboniéru, a když jde o pár výhodných pozemků ze státního fondu, tak pomůže obálka s několika miliony. Naučit se dobrému chování neměli proletáři od koho. Vzdělané lidi po stránce společenské a morální buď popravili, zavřeli nebo vyhnali. Na jejich místa nastoupili hrubiáni, kteří z kostelů a zámečků dělali prasečince, nebo výchovné či jiné ústavy.

Co je ale pozitivní, že především politici kolem Babiše teď dřou a naplní se i volební slogan, že český národ je bezvadný, ale vládli mu troubové. Teď konečně bude mít skvělý český národ i skvělé reprezentanty na Hradě i ve vládě. Zahraniční tisk s údivem sleduje, jakéže to politiky tu dnes máme.  

Zeman se také stal učitelem národa a nahrazuje J.A. Komenského – on dohliží i na vzdělanost a odbornost jeho ministrů. Když k němu přijdou, tak je hned vyzkouší, jestli se vůbec na úřad ministra hodí. Zeman, který strávil 10 let na Vysočině pitím Becherovky a poté slivovice, je člověk vhodný posoudit úplně vše a rozhodnout ve jménu blaha jeho oddaných.

Už začínám věřit tomu, že tito lidé skutečně nevidí rozdíl mezi vhodným dárkem a úplatkem, popřípadě trapností. Pana prezidenta nenapadne říct svým obdivovatelům, že na Hrad se potraviny nenosí. Ne, neřekne – nemůže, protože to neví. Nemá chováni státníka a ani není prezidentem spodních deseti milionů. Spíš spodních pěti milionů – voličů, kterým se takové chování líbí.

Už se těším, že se jednoho dne na mítincích se Zemanem bude lidově pít pivo z lahve a basa bude u prezidenta pod psacím stolem J Sekaná se bude jíst přímo z balícího papíru a za nějaké to říhnutí, nebo akustické následky meteorismu, prezident a jeho okolí sklidí upřímný, ale chlapský smích.

A víte, čeho jsem si ještě všimnul? Že v současné a ani budoucí vládě není ani jeden člověk se zkušenostmi ze Západu, který by tam vyrůstal a měl kontakty. Člověk, který by mohl zvednout telefon a zavolat Angela Merkel, britskému premiérovi či nějakému politikovi do Rakouska. Za to máme mnoho politiků s minulostí a zkušenostmi z STB, s vysokoškolskými tituly z ruských komunistických škol a kontakty na ruské vrcholné politiky se zkušenostmi z KGB či KSSS.

Jaká bude zahraniční orientace ČR v příštích letech?

Autor: Miroslav Patočka | sobota 25.1.2014 13:29 | karma článku: 25,23 | přečteno: 1033x
  • Další články autora

Miroslav Patočka

Nebezpečný Putin

2.3.2014 v 13:08 | Karma: 19,05