Rasismus po Česku

Rasistických reakcí v poslední době v ČR přibývá a politika mlčí. To je velmi nebezpečná hra. Je rasismus v Čechách skutečně tak rozšířen jak se v poslední době zdá? 

Duchcov, České Budějovice, Ústí nad Labem atd. – projevy rasové diskriminace vůči Romům v Čechách jsou dlouhodobé. V poslední době ale nabírají tyto problémy na intenzitě a demonstrace a násilí se začínají šířit velmi rychle proti celému etniku a to je nebezpečné. Plošné obviňování celé skupiny lidí, nadávání a urážení této je v demokratické zemi nepřípustné. Celá tato problematika ukazuje, jak jsou v Čechách jasné antidiskriminační zákony potřebné. Přesně ty zákony, které tak dlouho Václav Klaus blokoval. Nikdo z politiků kromě Zemana nevystoupilo otevřeně proti rasismu. Ve školách se o těchto tématech také nemluví.

Velká část Romů pobírá dávky. To je jistě pravda – ale co je na tom? Desítky tisíc Neromů pobírají sociální dávky a nikomu to nevadí. Vždyť je to podle zákona, který platí pro všechny, kteří v ČR žijí. Zákony, zaplať Bůh, nerozlišují dle barvy pleti, příslušnosti k národnostní skupině nebo církvi. Tento stav byl naposledy v Evropě uveden v realitu v roce 1935 tzv. Norimberskými zákony, které jasně definovali, kdo je Áriec (tedy čistokrevný Němec), kdo se dá ještě tolerovat a kdo by měl být zlikvidován, protože patří do skupiny tzv. nižšího, nebo méněcenného života. Mj. ti, kteří dnes útočí na Romy, by podle těchto zákonů nedopadli moc dobře.

Do civilizované společnosti nepatří výroky jako „černá svině“ nebo jiné vulgárnosti a hrubosti. Již v takovéto situaci by policie měla proti verbálním násilníkům zakročit.

Člověk, který se dopustí trestného činu, musí být dle zákona potrestán a je jedno, jestli je bílý nebo nebílý. Takže, když někdo někoho zmlátí na dětském hřišti, tak to musí mít následky, které mají oporu v trestním zákoníku a je jedno, jestli zaútočil bílý, zelený, hnědý nebo černý. Nesmí ale dojít k tomu, že ulice a rasisté převezmou moc v tomto státě – že celé etnikum bude napadáno za to, že jeden z nich někoho zmlátil.

Jsme my Češi skutečně tací rasisté, jak se zdá být z médií? Budeme zase přihlížet násilí na nevinných jako tolikrát v minulosti, anebo se zvedne vlna odporu - vlna odporu proti extremismu a násilí? Jsme národ kulturní, který dokáže slabší občany ochránit a podpořit anebo jsme národ barbarů, který chce likvidovat a vyhánět české občany? Ctíme zákony a právní stát?

Autor: Miroslav Patočka | neděle 30.6.2013 13:25 | karma článku: 15,37 | přečteno: 1692x
  • Další články autora

Miroslav Patočka

Nebezpečný Putin

2.3.2014 v 13:08 | Karma: 19,05