Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pračkové psycho

(O nemocné pračce Electrolux a psychických příčinách toho …)

Tak vy si myslíte, že věci nemají duši? A proč dělají naschvály? Proč se startér rozsypal, zrovna když jsme byli na Slovensku. A proč mi u škodovky dvakrát upadlo pravé zadní kolo?

Z pračky, která právě ždímala, se ozývaly zvuky, jako by byl vevnitř nějaký skřítek a chtěl se dostat ven pomocí kladiva. Přišel jsem k pračce, láskyplně ji objal a povídám: „To bude dobrý, to zvládneme“. Jenže to dobrý nebylo, ten skřítek tam pořád harašil jako raraši, co zalezou do roury a straší černé kocoury. Tak jsem pračku vypnul, otevřel dvířka a řekl manželce, že pračka neždímá, ať si z ní vyndá prádlo. Pomyslil jsem si, že tu pračku pak opravím, protože když je v ní prádlo, nemůžu jí obrátit vzhůru nohama a hrabat se v ní. Za chvíli ale slyším buch, buch, buch. Manželka to špatně pochopila, došlo k nedorozumění. Nepochopila, že chci pračku opravovat a dala do ní další várku.

Řekl jsem jí, že ta pračka je rozbitá, že tam neměla dávat prádlo a ať ho z ní vyndá. Ona na mě zakřičela, že jí buzeruju, řekla něco, z čehož jsem zaslechl „do pi-či“ a dělala prudké pohyby, když to prádlo vyndávala ven z pračky. Raději jsem si došel do dílny pro šroubovák. Závada byla jednoduchá. Na vaně, ve které se otáčí buben, bylo takové závaží, nějaká umělá hmota, slisovaná s olověnými kuličkami a to závaží se rozpadlo, spadlo tam, co se otáčí řemenice a mlátilo do stěny pračky jako skřítek s paličkou. Závaží jsem rozlámal na kousky, vyhodil do koše a pračku vyluxoval, aby ten rozlámaný nepořádek nenapadal do ložisek, pod řemen anebo do komutátoru.

Manželka na mě může být hrdá, že jsem dokázal opravit pračku za půl hodiny, zatímco opravář by ji opravil taky za půl hodiny, akorát by si za to napočítal několik set korun a cestu. Vážně jsem manželku neprovokoval ani nebuzeroval, věříte mi? Když se pračka znovu roztočila, manželka nezačala skákat radostí a nezačala vytahovat tajné zásoby čokolády. Má dneska nějakou špatnou náladu.

Pračka se jmenuje Electrolux EW1066F a mám ji 8 let. Manželka se jmenuje Erika a mám ji 6 let. To závaží z plastu je konstrukční chyba, ať si říká, kdo chce, co chce. To, že na mě manželka křičí, není konstrukční chyba, ale její nevychovanost. Pračka musí vydržet 20 let, si myslím. Manželka alespoň 100. Ale zlobivou je lepší vyhnat. Čím dřív, tím líp.

Pračka pere poctivě, svůj účel plní, ale začala rezivět. Zespoda v rozích. Zatím je ve stádiu, kdy zrezla jedna nožička a tak poskakuje po třech a trošku se naklání. A ze strany k vaně má rezavé puchýře. Výrobce asi nepomyslel na to, že pračka bude někde, kde na ní bude cákat voda, třeba v koupelně. Proč já jsem si ji vlastně koupil? Aha, protože měla 1000 ždímacích otáček za minutu. Mám rád pračky, které mají vysoké ždímací otáčky.

A teď přijde to psycho, půjdeme hledat psychické příčiny toho, proč se pračka rozbila a s čím vším to souvisí.

Sepíšeme si symptomy a podíváme se, co na ně říká Škola zdraví těla i ducha Avenna, která říká, že všechny nemoci mají příčinu v psychice. Podobné věci netvrdí jenom Avenna, ale i jiní léčitelé, například pan Miroslav Hrabica (kniha Co nám tělo říká aneb po stopách nemocí), pan Kurt Tepperwein (kniha Jsem z tebe nemocný), pan Valerij Sinelnikov (kniha Dohoda s nemocí), Louise L. Hay (kniha Miluj svůj život), Jan Vaš (kniha Emoce, které nám způsobují nemoci). Protože autoři přímo o pračkách nehovoří, budu improvizovat.

Závaží s plastu, které slouží k udržování rovnováhy, to by mohlo být něco jako kyčle u člověka. Ty také slouží k udržování stability.

Ulomená nožička je jednoduše ulomená nožička a to sice levá. Nohy symbolizují budoucnost. A levá strana je vztahová a pocitová.

Puchýře patří mezi onemocnění kůže, vypadají trošku jako beďary.

Vidíme, že pračka se necítí stabilně a bojí se budoucnosti, bodejť by se nebála, když do ní namontovali nekvalitní součástky a hrozí jí, že se rozpadne. Také se cítí ošklivá. Samozřejmě neoprávněně, je to jenom pocit. Ona se cítí doslova méněcenná.

Jelikož jsem pračku kupoval, dokážu, dohledat přesnou příčinu problémů a ta je taková, že když jsem ji kupoval, poprosil jsem pana prodavače, jestli by mi napsal na účtenku místo pračky televizi a tu televizi jsem pak zamontoval do firemního účetnictví. Přiznávám se, udělal jsem takovou věc asi třikrát v životě a už tyhle věci nedělám.

A proto mi teď pračka ztěžuje život a vyžaduje si zvýšenou pozornost. Až odčiním, o kolik jsem okradl stát na daních, bude to v pořádku. Pocity méněcennosti pračky pocházejí z toho, že jsem za ní skutečně zaplatil menší cenu. Půjdu za ní, omluvím se jí, to, co jsem ukradl státu, mu postupně zaplatím na všelijakých pokutách, pračce to vynahradím zvýšenou péčí a bude to v pořádku. Stát už na daních neokrádám a mé přestupky už jsou promlčené, tak tady o tom vesele píšu. Následkům svých činů stejně neuteču. Právě teď mne stát nutí, abych si koupil nové zimní gumy, přestože ty stávající mají vzorek 3,5mm. Nějací páprdové vymysleli, že musím mít 4mm, abych mohl jet jednou za rok na hory a dvakrát za zimu se projel po dálnici trochu dál.

Možná jste při čtení tohoto článku měli pocit, že si z vás dělám legraci. Přiznávám, že takhle násilně namontovat psychické příčiny nemoci člověka na pračku, to dokáže jenom blázen anebo génius. Ale věřím tomu, že nic není náhoda a tak i nemoci věcí mají svůj řád. A také věřím tomu, že věci mají duši. Byl to odvážný krok správným směrem :-)

Tak co tomu říkáte, bylo to dost psycho? Pozorujte věci kolem sebe, dejte pozor, abyste se nestali paranoidními, a objevíte báječný svět plný souvislostí. Získáte životní jistotu a optimismus a nerozhází vás pračka ani manželka.

Doporučené čtení ... Diagnóza: Kutil domácí O nemocném kotli Protherm Psychický život baterií a akumulátorů

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vítek Paroulek | pátek 19.12.2008 10:33 | karma článku: 14,36 | přečteno: 2323x
  • Další články autora

Vítek Paroulek

Komu slouží uprchlíci a „uprchlíci“?

Máte pocit, že se „představitelé Evropy“ zbláznili? Cožpak nevidí, že tu většinou nejde o uprchlíky před válkou, ale o invazi ekonomických migrantů a devastaci Evropy v přímém přenosu?

10.9.2015 v 10:31 | Karma: 24,95 | Přečteno: 1073x | Diskuse| Ostatní

Vítek Paroulek

Vidlák v pětihvězdičkovém hotelu

"Vidlák, vidlák, drží v ruce vidle. Jde kolem druhej, nese si dva kýble." ... zpívám si mojí oblíbenou písničku a mířím do pětihvězdičkového hotelu na setkání vidláků.

31.12.2014 v 11:05 | Karma: 14,47 | Přečteno: 1237x | Diskuse| Ostatní

Vítek Paroulek

Nikdy se nevzdávej!

Rosnička Žvanilka se vyhřívala na kameni a přemýšlela o tom, čím bude, až vyroste: „Mohla bych být spisovatelka. Znám spoustu příběhů a dokázala bych je vyprávět od rána do večera. Nebo zpěvačka... mám dlouhý jazýček a umím vyluzovat líbezné tóny. Nebo...“ v tom zaslechla známý zvuk: Klapy, klap!

28.7.2014 v 9:02 | Karma: 10,22 | Přečteno: 677x | Diskuse| Letní povídka

Vítek Paroulek

Miluji peníze ♥

Buddha se vzdal bohatství a odešel hledat Osvícení. "Je snadnější, aby velbloud prošel uchem jehly, než aby boháč vešel do Božího království", píše se v bibli.

26.11.2013 v 11:03 | Karma: 16,00 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Ostatní

Vítek Paroulek

Teorie domácího bordelu

Nepřináším vědeckou teorii chaosu, ale postřeh, který dokáže vysvětlit, proč mají někteří lidé doma bordel a přitom bychom to do nich neřekli.

19.5.2013 v 13:01 | Karma: 10,35 | Přečteno: 949x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Opilci, nahý zadek i prsa. Nápad sblížit města přes portál se proměnil v chaos

14. května 2024  22:04

V Dublinu a New Yorku před týdnem začal fungovat kruhový videoportál. Je součástí veřejné umělecké...

Je třeba zastavit válku, pro vítězství v terénu je pomoc dostatečná, míní Pavel

14. května 2024

„Potřebujeme zastavit válku a začít debatovat o budoucím uspořádání.“ Tak odpověděl prezident Petr...

Novotný je pro vedení ODS nepřijatelný, jeho konec stvrdí výkonná rada

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  21:52

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného, který čelí kritice za své výroky, to nebyl...

Gruzínský parlament schválil zákon o zahraničním vlivu, poslanci se poprali

14. května 2024  14:06,  aktualizováno  21:30

Gruzínský parlament schválil kontroverzní návrh zákona o zahraničním vlivu, prosazený vládní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1976x
Hledám a zažívám Zdraví a Štěstí a podle toho i píšu ...

Spolu s Mínou píšeme o štěstí … Šťastní lidé

Další zápisky si můžete přečíst na osobnějším blogu DeoSum.Com

Můj byznys: Osobní byznys … Živte se tím, co milujete

Šířím myšlenku poctivých peněz.

(Některé kliparty Copyright © 1999 Corel)

Seznam rubrik