Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zuzana Hejná

16. 7. 2008 12:36
?

tak mě napadá - co je na vydělávání peněz tak ošklivého? Někdo prodává peníze, někdo myšlenky.....

0 0
možnosti

RBE_CZI

16. 7. 2008 12:38
Re: ?

pro některé možná to, že jich takhle vydělává hodně.... a z jejich pohledu bezpracně...:-)

0 0
možnosti

Vítek P.

16. 7. 2008 12:53
Re: ?

Zuzko, na vydělávání peněz není ošklivého nic. Je ošklivé vydělávat peníze tím, že je banka vytváří z ničeho (padělá) a že tím snižuje hodnotu ostatních peněz. Je ti jedno, jestli za barák dáš milion nebo dva miliony, protože „někdo“ znásobil množství peněz a ony nemají takovou hodnotu?

0 0
možnosti

RBE_CZI

16. 7. 2008 12:59
Re: Re: ?

doporučuju přečíst tu knihu celou a důkladně. Jenom ve zkratce: kdyby banka nemusela plnit různa pravidla, regulacni omezeni apod. a NEEXISTOVALO by riziko nesplaceni poskytnutych uveru (banka je ma v AKTIVECH) a proto by se vkladatele nemuseli obávat o nevyplacení svych vkladu, mohla by takova komercni banka skutecne fungovat bez jakehokoliv kapitalu!!! tato myslenka neni zdaleka nova, bohuzel ale v teorii a vseobecnem prehledu dominuje klasicky pristup exogenni tvorby penez (multiplikatory atd.). V reálu ale existuje spousta omezeni + stanovování základní úrokové míry CBankou, která takto může částečně regulovat míru tvorby, resp. zániku úvěrů poskytovaných bankami.  A poslední věc - je NUTNÉ si uvědomit že peníze nejsou jenom to, co držíme v ruce - jak už tu někdo napsal - naprostá většina peněz je ve formě jednicek a nul na pocitacovych discich... ke tvorbe penez pak opravdu zadny kapital neni potreba (v idealnim "neprekazkovem" svete). Ale dopodrobna - ctete tu knihu - celou.

0 0
možnosti

Vítek P.

16. 7. 2008 13:21
Re: Re: Re: ?

Ano, nějaká pravidla musejí být, článek je hlavně o tom, že banky vytvářejí peníze z „ničeho“, připsáním čísla na účet. Což pro mne bylo frustrující zjištění a nemohu tuto skutečnost nazvat jinak než podvodem. Není to čistá záležitost, protože okrádá ostatní, kdo má peníze. To jsem chtěl říci. Protože předpokládám, že hodně lidí žije ve stejném omylu, jako jsem žil já, že banky půjčují hlavně peníze vkladatelů. Vím, že je to složitější, ale ty složitosti by neměly zastínit princip, na jakém to funguje. Knihu si přečtu celou, proto jsem ji kupoval. Děkuji za reakci.

0 0
možnosti

RBE_CZI

16. 7. 2008 13:23
Re: Re: Re: Re: ?

v poradku - ja v tom mel taky poprve docela hukot!!! zvlast kdyz do vas skoro celou vysku husti, ze penize se tvori multiplikaci (vice ci mene slozitou) vkladu.... je to pak tak trochu sok....

0 0
možnosti

Vítek P.

16. 7. 2008 15:04
Re: Re: Re: Re: Re: ?

Víte, pane RBE_CZI, do mne hustili na škole silnoproudou elektrotechniku, tak považuji za hrdinství si takovou knížku vůbec koupit a otevřít jí.

A pečlivě ji prostudovat a do hloubky pochopit vidím na několik týdnů, nebo spíš měsíců nebo ještě déle. Ale jsem rád, že jsem nebyl tak úplně mimo a také se mi potvrdil zmatek, který v tom lidé mají. Děkuji za Vaše komentáře, doufám, že pomohly i ostatním. Mějte se dobře … Vítek P.

0 0
možnosti

RBE_CZI

16. 7. 2008 15:13
Re: Re: Re: Re: Re: Re: ?

Nemáte zač. A držím palce, ať se tím prokoušete - občas jsou některé pasáže - hlavně ty věnované standardům účetnictví - tak nějak nezáživné - ale jiné zase fakt stojí za to! :-). Jinak ještě mě napadlo - celý ten zmatek taky může zčásti způsobovat fakt, že se k nám zkrátka importovaly překlady amerických učebnic ekonomie a prostě se pouze česky opisovaly.. problém je v tom, že US ekonomika a její finanční systém zejména je dosti odlišný od evropského... tam skutečně existují Savings and Loans intituce, které půjčůjí vklady svých klientů... nicméně evropské bankovnictví funguje trochu jinak, stejně jako celé poskytování finančního kapitálu soukromému sektoru - US kapitálové trhy, Evropa bankovní systém... Prostou aplikací amerických učebnic na evropské (české) poměry pak prostě občas vzniká nepochopení a zmatek... takže tak. A to je vše přátelé. Radek Bednařík

0 0
možnosti

Zuzana Hejná

16. 7. 2008 13:00
Re: Re: ?

nojo, jenže takhle to nefunguje - jedině ČNB může vytvářet nové peníze a to podle zcela jasných pravidel a o dlouhodobém dělání peněz z ničeho můžou vyprávět třeba v Argentině.. .Ostatní banky pracují s tím,co mají a  hlavně s tím, co budou mít.

0 0
možnosti

RBE_CZI

16. 7. 2008 13:01
Re: Re: Re: ?

to je prave omyl - CNB zadne nove penize netvori.... ale to je na delsi vysvetlovani mimo prostor diskuze - jedine snad opet - precte si tu knihu...R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1976x
Hledám a zažívám Zdraví a Štěstí a podle toho i píšu ...

Spolu s Mínou píšeme o štěstí … Šťastní lidé

Další zápisky si můžete přečíst na osobnějším blogu DeoSum.Com

Můj byznys: Osobní byznys … Živte se tím, co milujete

Šířím myšlenku poctivých peněz.

(Některé kliparty Copyright © 1999 Corel)

Seznam rubrik