Znáte Čičmany?

Malou, rázovitou obec na středním Slovensku v okrese Žilina? Tato nejvýše položená obec v Žilinském okrese, světově proslulá skanzenem lidové architektury, leží v kotlině Strážovských vrchů, téměř u pramene řeky Rajčianky. 

 

Před několika lety se mi v rámci naší letní dovolené naskytla příležitost  tuto zajímavou obec, a její blízké okolí,  navštívit. 

Ubytování jsme si s manželem   zajistili v  Zámku-Kaštiel - klasicistnímu baroknímu loveckému zámečku, který v minulosti patřil  majitelům zámku v Buchlovicích.  Dnes tento historický objekt v Čičmanech slouží hostům a turistům jako restaurace a ubytování s polopenzí.

V Čičmanech,  jsme tehdy mínili pobýt nejméně týden - a přitom navštívit všechna zajímavá místa  v okolí, ale počasí nám bohužel nepřálo. První dva dny bylo hezky, ale další dny začalo pršet, a déšť nejenže neustával - ale stále se stupňoval, až  jsme byli nuceni naši původně  plánovanou  delší dovolenou podstatně zkrátit.

Přitom se nám ale přece jen povedlo navštívit některá  místa v okolí, která jsme si naplánovali - a to  například  známé termální lázně Rájecké Teplice a  blízkou vesnici Rájeckou Lesnou, ve které se nachází největší  vyřezávaný pohyblivý Slovenský Betlehem, jehož autorem je lidový řezbář, mistr  Jozef Pekara z Rájeckých Teplic. Toto nádherné monumentální dílo  tvořil po dobu patnácti  let.

Během naší  poměrně krátké letní dovolené jsem pořídila několik fotografií, které mi připomínají  nejen všechna místa, která jsme navštívili, ale  i  nádhernou krajinu středního Slovenska.   

(Pokračování ve foto-dokumentaci)

Směr Dubnica nad Váhom
Čičmany
Čičmany
V Čičmanech
Malované domky
Se zahrádkou
S ptáky
Malebné
Zděný domek
Sedlácké Zátiší
Čičmanský kostel
Nápis na zídce u kostela
Beze slov
Čičmanské muzeum
Čičmanský mužský kroj
Ženský kroj
Se skalkou
V podvečer

 

Autor: Mirka Pantlíková | středa 4.9.2019 3:04 | karma článku: 17,04 | přečteno: 532x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

8.3.2024 v 18:13 | Karma: 20,57