Znáte Čertovy skály?

Tato naše zákonem chráněná přírodní památka se nachází poblíž Lidečka v blízkosti cesty vedoucí ze Vsetína do slovenské Dubnice nad Váhom.

Čertovy  skály  jsou významným krajinným prvkem Valašska  a místem, kde si dávají dostaveníčko  horolezci. Téměř každý hezký den je můžete vidět jak zdolávají lehčí, nebo těžší skalní trasu. Lezení je regulováno, nesmí se tam zvyšovat počet skob a kruhů, aby nedocházelo k narušení pískovcové horniny. Tento pískovcový skalní val  dosahuje délky asi 150 metrů a výšky 6 až 25 metrů. Pískovcová lavice dosahující šíře asi 3 metrů se nachází na úpatí vrcholu Kopce (699 m) v oblasti Vizovické vrchoviny.

„Lidová pověst praví, že čert, aby získal  venkovskú dívku Rozinu za nevěstu, slíbil, že spieš než ráno kohút zakokrhá, obrátí tok říčky Senice naopak - tak, aby tekla  hore Lidečkem. Aby sa tak nestalo, jeho kamarádi čerti začali v dědině  skupovat  kdejakého  kohúta, co tam kdo měl.  Enom  jedna chudá, ale chytrá  stařenka  na  ně  vyzrála, svojeho kohúta jim neprodala a schovala ho pod staré necky. A sotva večír zašlo slunko za horu, vyrojil  sa „krdél“ čertú, a ti s velikým ponáhláním ložili kameně na sebe v mohutnú hrázu, která měla obrátit tok potoka na dědinu Lidečko. Už nésl za pustého  chechotu  sám satanáš  poslední kameň, když sa ze stařenčinej  chalupy ozvalo kohútí zakokrhání. Čertisko zařvalo, pleščilo tím šutřiskem do potoka, a všecí „rohatí“ sa za strašlivého klení, a smradu, ztratili pryč.  A tak chudá stařenka  zachránila dcérku  Rozinu před svatbú s čertem. Konec je ale smutný... Tá prý se ale stejně nevdala a ostala  „na ocet.“ Povídá sa, že když prý ani čerta nezískala, nechtěl ju už ani jeden chasník.“ 

 

Hotel u Čertových skal
Čertovy skály

 

Skalní hráz
Všimni si horolezce
Skalní stěna
KrajIna u Llidečka
Na pastvě

 

Autor: Mirka Pantlíková | neděle 9.9.2018 19:55 | karma článku: 16,96 | přečteno: 456x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

8.3.2024 v 18:13 | Karma: 20,57