Ráda chodím k vodě (Luhačovická přehrada)

I když jsem sama neplavkyně, ráda chodím k vodě. Pro nás je nejbližší vodní nádrž u lázeňského města Luhačovice, Luhačovická přehrada.

I když jsem sama neplavkyně, ráda chodím k vodě, a to jak k řece, k rybníku, tak i k větším vodním nádržím. Uklidňuje mě pohled na vodní vlnky, na jejich poklidné brázdění kachničkami -  i  šplouchání  drobných rybek a větších ryb ve vodě. A to vše je z hráze Luhačovické přehrady, kterou hojně navštěvují jak lázeňští hosté, tak i turisté, k vidění. Navštívili jsme ji i  my, včera v neděli. 

Něco o přehradě

Luhačovická vodní nádrž  leží asi 2 km od Luhačovic, severně od obce Pozlovice.  Je  zrovna tak jako toto lázeňské město turisticky vyhledávanou lokalitou. V místě je možnost kempování a  rybolovu, je  tam i nepřeberné množství ubytování a sportovního vyžití.

Luhačovická přehrada byla  postavena za účelem ochrany před povodněmi na říčce Šťávnici. Se stavbou bylo započato v létě roku 1912 a  dokončena byla vinou  válečných  událostí až roku 1930. Patří k nejstarším vodním nádržím v republice. Technické parametry  – hráz je sypaná a vysoká 17 m, v koruně 230 m, šířka 6 m.  Nádrž se nachází na okraji chráněné krajinné oblasti a nabízí pohled na krásnou přírodu zlínského kraje. V okolí je možná  i cykloturistika. Dále  je tu také možnost zapůjčení loděk, vodních šlapadel, nebo  i kol.

 

Vodní nádrž  u Luhačovic

 

Pohled z hráze
Zakotveném loďky
Luhačovická přehrada
Na hrázi
Přepadová vodní kaskáda
Pamětní deska
Hotel Vyhlídka
Návštěvníci a turisté
Mraky
Kachny, letící nad přehradou
Pod přehradní hrází
Samá voda
Kachna na hrázi

 

Autor: Mirka Pantlíková | pondělí 5.8.2019 12:03 | karma článku: 17,61 | přečteno: 647x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

8.3.2024 v 18:13 | Karma: 20,57