Pro vás, co máte zájem dovědět se něco víc...

Pro vás, co máte zájem dovědět se něco víc z historie  této nevelké jihomoravské obce Násedlovice, ještě upřesnění. 

Ty rybníky v obci N... skutečně existovaly,  podle archivních záznamů již od 14. století. Svědčí o tom  i  těch několik osamocených chalup v dolní části obce, dodnes zvané Haltýře. V minulosti tam prý stávala chata hlídače rybníků, zvaná haltýř...

A opravdu tato dědina, která  odjakživa trpěla  suchem,  trpí jím  dodnes. Lesy  tam kdysi  ustoupily úrodné zemědělské půdě, spodní vody je tam málo, zejména té pitné. A ani ta užitková není kvalitní. Například  ve vodě z naší studny  se  vůbec nedalo prát prádlo, mýdlo se v ní sráželo, pralo se tedy jen ve vodě dešťové. Za vesnicí, směrem k Čejči, si asi před třiceti  lety místní muži  vybudovali menší rybník, ale  ten je tam spíš  jen kvůli  jejich koníčku, rybaření. 

Ale jinak je tam - mezi poli a vinohrady, krásně. Krajina, jejíchž táhlé barevné kopce připomínají duny,  je  zajímavá ( i pro  fotografy), lidé  jsou pracovití, s pěkným  vztahem k půdě.  A mají  nádherné kroje, které si oblékají  při slavnostních příležitostech, jako jsou například dožínky nebo martinské hody.  

Minulost této obce byla v dávných dobách  krutá. Velmi zlé  bylo například  období  za  vlády  krále Jiřího z Poděbrad (1468), za jeho  sporů s jeho zeťem  Matyášem Korvínem, kdy tudy táhlo  uherské vojsko. Tehdy byly Násedlovice  vypleněny - a několik okolních osad dokonce zaniklo. A vesnice trpěla i později, v době  Třicetileté války - a pak i v 18. století za válek Napoleonských - i po nich.  V roce 1820 například zemřelo na  epidemii cholery 57 jejich  obyvatel.  

Bitva u Slavkova v roce 1805.  Město Slavkov u Brna - tehdy Austerlitz, poblíž kterého se  napoleonská bitva  2. prosince prosince toho roku  odehrála,  je vzdálen jen 20 kilometrů.  Nedaleko  Násedlovic,  U spáleného mlýna (Janův dvůr),  stála pamětní lípa, pod kterou se  dva dny po bitvě sešli dva císaři,  Napoleon a  rakouský císař František I. a  dohodli smír... Dlouho tam stála stará  košatá lípa, později, rozštípnutá bleskem, a pak již jen její  ořezaný pahýl. Ten  je dnes uložen ve Vrbasově  muzeu v nedalekých  Ždánicích. Ve výklenku budovy bývalého Janova dvora je  jen pamětní deska s tímto nápisem. 

 

 

O martinských hodech

 

Poznámka: Zdá se, že se tato původně zemědělská obec, Násedlovice, poslední dobou kvůli nedostatku pracovních příležitostí postupně vylidňuje. V roce 1920 v ní  ještě žilo  1220 obyvatel, dnes  již jen  845. Doufám ale, že se to časem změní - k lepšímu. 

 

Autor: Mirka Pantlíková | neděle 10.6.2018 16:16 | karma článku: 12,39 | přečteno: 389x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

8.3.2024 v 18:13 | Karma: 20,57