Pojďme spolu k Betlému...

Stále jsem přemýšlela o čem napsat v tomto předvánočním blogu. O tom jak jsem  jako dítě trávila předvánoční shon a Vánoce na jihomoravské vesnici v době protektorátu,  a těsně po skončení války, jsem již psala. 

O tom, že tehdy na vánoční dárky pro děti, ani  pro dospělé, nebylo dost peněz a proto byly  čistě účelové – papuče, svetry, pyžama, potřeby do školy a pro domácnost - anebo laciné hračky - gumový míč, švihadlo, společenská  hra Člověče nezlob se a podobně, jsem se také zmiňovala.  A  když už  už bylo něco skutečně pro radost, tak  kniha -  ale ani ta se nedala  na vesnici  koupit,  "Ježíšek" pro ni musel zajet do města.  Vánoce - i dárky pod stromečkem,  bývaly chudobné a přesto jsme se na ně upřímně těšily.

Dnes  je to  jiné. Hraček pro děti i dárků pro dospělé je tolik, že nám je obchody ve svých reklamách přímo vnucují.  A můžeme si pro ně sami zajet, anebo  je objednat a nechat si je poslat zásilkovou službou až do domu. To je  pro nás, skupinu občanů dnes ohrožených epidemií covidu19,  obzvláště výhodné. A tak jsem to i řešila – naše  pravnoučátka mají dárky od Ježíška již  zabalené a až  si pro ně  o Vánocích přijdou, určitě je potěší. Setkání s nimi i s jejich rodiči budou bohužel krátká,  protože dnešní „koronavirová doba“ nám delší setkání a popovídání si s nimi, bohužel nedovoluje. Musíme být opatrní, nařízení vlády a imunologů  musíme  respektovat, abychom šíření nákazy nešířili. Snad se brzy dočkáme obratu k lepšímu, různá omezení naší občanské svobody bude zrušeno  a zase budeme žít  v normálu, tak jak tomu bylo v minulosti.

A co mi v této  době ještě chybí? Jsou to nejen vánoční trhy na náměstí, na které jsme se vždy s manželem  vypravili,  ale i předvánoční výstavky Betlémů  a různých výrobků vytvořených rukama našich lidových umělců a  šikovných spoluobčanů - laiků i  řemeslníků. Jednu takovou tradiční výstavku Betlémů, adventních věnců a různých rukodělných výrobků jsme pravidelně navštěvovali v kulturním domě v nedaleké obci  s krásným názvem Hvozdná. A vždycky jsem tam kromě  příjemné předvánoční atmosféry spojené  s prohlídkou  výstavy,  objevila a koupila i něco, co mě potěšilo. Letos se tam  výstava Betlémů kvůli koronavirové epidemii bohužel nekonala, a proto jako vzpomínku přikládám  aspoň několik fotografií z té předchozí. Snad vás zaujme.  Přeji vám  krásné, klidné a pohodové Vánoce.

 

Kulturní dům a Divadlo ve Hvozdné

.

Unitř
Keramický
Z paličkované krajky
Z vizovického těsta
Ze šustí
Andělíčci
Keramika
Lucerny
Zima jim není. Mají čepice.
Figurky a svícny
Panáčci
Na velbloudu
Velbloud
Beze slov
Na shledanou

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mirka Pantlíková | úterý 22.12.2020 18:26 | karma článku: 16,18 | přečteno: 335x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

8.3.2024 v 18:13 | Karma: 20,57