Pohladili jste si již rejnoka?

Včera jsme byli s manželem na výletě v zoologické zahradě na Lešné u Zlína. Počasí nám přálo, od rozednění svítilo sluníčko, jen po třetí hodině se to začalo trochu zatahovat. Bylo tam hodně dospělých, ale i hlavně dětí. 

 

Je  červen, měsíc kdy jim končí  škola a zanedlouho začnou prázdniny.  Některé, ty menší, tam byly  s rodiči, jiné, celé třídy, na výletě se svými učitelkami. Dospělí se tvářili ustaraně, zato děti byly veselé,  plné radosti z čekávání vzrušujících zážitků. Některé byly rozverné, ale na požádání mi rády zapózovaly  před objektivem fotoaparátu.

V zoologické zahradě na Lešné u Zlína jsme  jsme byli s manželem naposledy před čtyřmi lety a  od té doby se tam hodně změnilo.  ZOO Lešná je dnes moderní se vším, co k tomu patří.  Za tu dobu jsme se bohužel změnili i my, k horšímu. Areál ZOO je rozlehlý, kolem poledne bylo vedro, byli jsme tou dlouhou chůzí  unaveni. Proto jsme pro část trasy zvolili jízdu ve veselému, barevně dekorovanému vláčku, který projížděl  nonstop po některých částech areálu.  Z toho důvodu jsme museli vynechat  některé části prohlídky, kterými jsme se kdysi procházeli pěšky.  No nevadí -  dohodli jsme se, že areál  navštívíme v této sezóně ještě jednou a  zastavíme se v těch místech, která jsme nyní vynechali.   

V ZOO Lešné  jsme pobyli asi čtyři hodiny a uviděli jsme spoustu zvířat - dokonce i místní atrakci jaguára - Treka,  který  se k radosti dětí občas  mihl za ohradou  v křoví.  Viděli jsme pštrosy a  jeřáby, v  jezírkách  potápějící se vydry a  tuleně, v jiných zas  hejno růžové plameňáky, volavky, pelikány  i různé jiné brodivé vodní ptáky. Z jednoho potůčku se vykolébala i hnědá kachna se svojí drobotinou, s pěti roztomilými kachňátky.

Pak jsme se  vydali k pavilonu slonů a pozorovali  tři dospělé  slonice s jedním slůnětem, které se rozvážně procházely  po svažité travnaté stráni nad písečnou sloní ohradou.

Největší pozornosti návštěvníků, zejména dětí,  se však těšil pavilon rejnoků. Člověk by málem nevěřil svým očím,  že i takový podivný mořský tvor,  jako je rejnok,  se dá ochočit. Rejnoci  s otevřenými tlamičkami připlouvali až k okraji vodní nádrže,  nechali se návštěvníky krmit a hladit  rukou po svém placatém těle.  To krmivo příchozí   získali při vstupu dovnitř. Bylo v malých mističkách, každý si je mohl nabrat do dlaně, ale před tím si musel umýt ruce pod tekutou vodou.  

Po celé dopoledne  v ZOO  svítilo sluníčko, ale  později, kolem třetí hodiny odpoledne se obloha začala zatahovat  a my jsme se vydali domů.  Však už byl nejvyšší  čas.  Jen co jsme přijeli zvedl se vítr, setmělo se, zahřmělo a začalo pršet. Byli jsme rádi, že  nás  bouřka nezastihla v ZOO. Ale i když z počátku vypadala hrozivě, netrvalo to naštěstí  dlouho  a  skončila.  Horší to prý bylo v sousedním okrese, na  Kroměřížsku.

ZOO Lešná. Vstup do areálu

 

Hroši (dřevění)
Reklamní tabule
Nešlapej po trávníku
Zámek Lešná
Rozverné děti
Přímo ze školy?
Želvy
Tuleni (a lidé)

 

Rybičky

 

Vodní nádrž rž s rějnoky

 

Rejnoci
Všechny to zajímá
Pohlaď si ho...
Krmení

 

 

Jede vláček, motoráček...
Ajedem...
Jedna slonice...
Slonice se slůnětem

 

Jedna odchází...

 

 

Jedna z nich
Nosorožci (vzadu)
Afričanka...

 

Autor: Mirka Pantlíková | sobota 18.6.2022 19:22 | karma článku: 14,61 | přečteno: 379x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

8.3.2024 v 18:13 | Karma: 20,57