Musím pochválit Českou televizi

za televizní přenos velkolepého koncertu pod Eiffelovou věží v Paříži, který se tradičně konal 14. července na počest Velké francouzské revoluce (1789).

Vystoupilo na něm mnoho skvělých světových operních pěvců a pěvkyň, koncertních virtuosů, Francouzský národní orchestr spolu se pěveckým Sborem francouzského rozhlasu, vše pod vedením významného rumunského dirigentaCh. Macaraleta.

Nádherný zážitky z výkonu umělců, z jejich interpretace vrcholných hudebních děl slavných světových skladatelů byl umocněn kamerovými záběry na Eiffellovu věž s denní i nočním panoramatem Paříže – i s následnými barevnými i obměnami věže včetně dalších efektů. Slavnostní koncert ke státnímu svátku Francie byl zakončen sborovým zpěvem francouzské státní hymny Marseillaisy a velkolepým, dlouho trvajícím ohňostrojem, který rozzářil noční pařížské nebe. Byl to nejen pro mne, ale určitě i pro velkou masu přihlížejících diváků fascinující zážitek.

Byla jsem nadšená jak z vrcholného výkonu účinkujících umělců, tak i z celkovým vyzněním této velké akce. Snad poprvé jsem i trochu záviděl Francouzům, jak spontánně a s nadšením dovedou slavit – a užít si svůj stání svátek, pád Bastilly, který byl impulsem k počátku Velké francouzské revoluce, která ve své době ovlivnila celou Evropu.

Škoda, že něco takového - tem pocit sounáležitosti, vlastenectví a hrdost na to, že jsme příslušníky jednoho národa, nezažíváme častěji i my. U nás se to bohužel stává jen výjimečně, při některých mezinárodních sportovních utkáních.

Tomuto velkolepému hudebnímu svátku pod Eiffelovkou den před tím předcházela na bulváru Champs -Elysés vojenská přehlídka v historických krojích - i za účasti skupin z některých evropských zemí, včetně té naší.

***

(Před slavnostním koncertem před ke státnímu svátku Francouzské republiky vysílala Česká televize dokument o Eiffelově věži, o jejím tvůrci, projektantu a architektu Jeana Eiffelovi, i o jeho životě. O historii a způsobu výstavby této 324 metrů vysoké dominanty Paříže, o jejich technických parametrech, o jejímu využití k vědeckým účelům - a to i i v dnešní době. Dokument ČT by velmi zajímavý, doporučuji vám ho k zhlédnutí).

***

(Při této příležitosti jsem si vzpomněla, že jsem kdysi u Euffelovky byla, stále jsem pod ní, fotografovala ji a kreslila. Měla jsem tehdy s sebou bohužel jen skicák a mastné křídy – a takhle jsem ji ztvárnila. Manžel, který miluje výšky, mě tehdy přemlouval, abych si spolu vyjeli výtahem nahoru, ale odmítla jsem. Bohužel... Dnes mě to mrzí.

Pozn. Byla jsem přinucena  nedovolit diskuzi. Pokud mi chcete něco  sdělit, najdete mě na  - mpantlikova@senam.cz  nebo na  FB  Děkuji. :-)

 

Pod Eiffelovvou věží
Pařížská ulice

 

Autor: Mirka Pantlíková | sobota 16.7.2022 0:15 | karma článku: 15,29 | přečteno: 496x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

8.3.2024 v 18:13 | Karma: 20,57