Malé nedorozumění v Naardenu

Vzpomínka   na příhodu  z  cestování  po zemi  nám  kdysi  velmi vzdálené, dnes již  námi, občany České republiky  běžně navštěvované...  Po  Nizozemsku (Holandsku)  -  v době  J. A.Komenského zvané Batavie.

Do Nizozemska nás v době tak zvané totality opětovně zvali naši přátelé, ale znáte to, získat tehdy devizový příslib byla věc téměř nemožná… Podařilo se nám to až na jaře 1989. Z obavy, že se tam zase tak brzy nepodíváme, rozhodli jsme se navštívit maximum míst uvedených v turistických pří ručkách. Nemohlo mezi nimi samozřejmě chybět ani městečko Naarden, kde je pochován náš slavný Moravan, „učitel národů“, Jan Amos Komenský.

Naarden je vzdálen od Amsterodamu pouhých 22 kilometrů a přesto jsme bloudili. Po nesprávném výjezdu na dálnici jsme musili vrátit a znovu nafázovat. A zakrátko jsme již vjížděli do městečka pro nás tak vzácného. Hned na jeho okraji nás v zeleni městského  parku vítala socha Jana Amose Komenského, podobná jako vejce vejci té,  co stojí před jeho muzeem v Uherském Brodě. (Dnes tam již nestojí, ale  její zmenšená kopie je přemístěna  ke  gotickému kostelu, dominantě  města).

Naarden, muzeum J. A.K. a valonský kostelík

A pak jsme již kodrcali naším tehdy zánovním oltcítkem po červeném  dláždění úzkými ulicemi starobylého města. Zastavili jsme u valonského kostelíka, kde je Komenský pochován, a u Španělského domu, kde je jeho muzeum.

Ale jaká smůla… Zrovna ten den byly oba objekty pro veřejnost zavřeny.  Začala jsem tedy fotografovat, abych si domů  odvezla  aspoň nějakou památku  na tato místa.  Ve výhledu mi ale bránily dva automobily zaparkované na chodníku před kostelem. A jak si to tak šteluji,  vyběhne odkudsi jakýsi nasupený mladý muž,  a  proč si prý pořizuji snímek zrovna jeho automobilu? Po chvilce vysvětlování, že jsme Čechoslováci  a nezajímá nás jeho modré metalizované auto, ale kostel a muzeum J.A.K., se nám s úsměvem omluvil  a  popojel se svým fárem trochu  stranou… 

Po následné prohlídce starobylého města, půdorysně vystavěného ve tvaru hvězdy, které bylo ve středověku  vojenskou pevností s obrannými valy, kasematy a střílnami, jsme se vydali zpět…

Od té doby se hodně změnilo.  Nizozemsko jsme již navštívili několikrát, a městečko Naarden  s místy, které se váží k osobnosti Jana Amose Komenského, jsme si pečlivě prohlédli. Ale ta naše první cesta, tak dlouho očekávaná, byla pro nás nejvzácnější. 

Naarden

 

Autor: Mirka Pantlíková | neděle 18.9.2016 17:40 | karma článku: 14,87 | přečteno: 388x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

8.3.2024 v 18:13 | Karma: 20,57