Díkybohu, že je po Vánocích,

po Silvestru, po Novém roku a že i ten předvolební a volební humbuk již také brzy skončí. Nevím jak vaše, ale moje Vánoce i Silvestr s Novým rokem tentokrát opravdu nestály vůbec za  nic - ani za tu pověstnou zlámanou grešli.

A nebylo to  mojí vinou. Na Vánoce i na další novoroční svátky jsem se těšila, pečlivě se na ně připravovala, ale všechno dopadlo jinak než jsem předpokládala. Bábovka i vánoční cukroví byly napečené,  dárky pro celou naši rozvětvenou rodinu byly nakoupené a zabalené pod stromečkem – a bác ho...

 

Vánoce u nás

S manželem jsme oba onemocněli a ta  nemoc nám všechnu radost  překazila. Nejdřív onemocněl před Vánocemi manžel, a jen co se uzdravil, zase já. A zrovna na Štědrý den. Nechtěla jsem o svátcích obtěžovat lékaře, léčila jsme se sama paralenem,  léky proti kašli,  vincentkou apod. Horečku jsem neměla, ale kvůli velikému kašli jsem si musela lehnout  do postele. A jen co jsem se asi po čtyřech dnech konečně cítila trochu líp a vstala, začalo to nanovo. Na Silvestra po ránu jsem zjistila, že mám teplotu  kolem 39 st. Celsia a  znovu jsem musela do peřin.  Až antibiotika, která mi hned po svátcích druhého ledna předepsala paní  doktorka, konečně zabrala. Ale ještě dnes trochu pokašlávám.  Ale hlavně, že se za tři týdny všechno obrátilo k lepšímu -  a že se naše děti a vnoučata mohou  konečně zastavit pro krásné knihy a další dárky, které na ně čekají  pod stromečkem.,  

 ***

A pak  zase bylo třeba splnit svou občanskou povinnost a jít volit   nového prezidenta České republiky. Protože jsem odpovědná a zvídavá, sledobava  jsem v televiziích všechny superdebaty kandidátů na hlavu státu. Přiznám se, že bez většího nadšení – a  často mě z nich rozbolela hlava.  A také se přiznám, že  jen málokterý z nich by prošel sítem mého výběru. Odvolila jsem již v pátek, a toho, koho považuji za přínosnějšího jak pro stát, tak i pro nás, občany. Nejraději bych byla, kdyby  některý z těch  zvolených kandidátů skončili s 51% voličskými hlasy, aby se druhé kolo voleb již nemuselo opakovat. Jsem zvědava, jak to dnes v sobotu čtrnáctého ledna,  kdy skončilo první kolo voleb, dopadne.

Politika, ani demokracie, není již  nás již taková,  jak jsme si ji před 30 lety po "sametové", představovali. Naši zástupci - politici, koalice s opozicí spolu  nespolupracují, spíš zápolí kdo s koho, téměř se nenávidí.(A občané tím trpí). Je to vidět při jednání v poslanecké sněmovně, kde se už  zase usiluje o hlasování o vyslovení nedůvěry vládě.  Snad ten nově zvolený prezident nebude záměrně přilévat oleje do ohně, ale bude se snažit o smír a toleranci těch dvou znepřátelených objektů.  My občané  musíme věřit, že  všechno v tomto roce  skončí dobře, a to nejen u nás, ale i v Evropě a ve světě. Že  skončí válka na  Ukrajině, že i ta energetická krize a velká inflace, které   sužují občany, brzy pominou  -  a zase bude dobře.  

A tož šťastný nový rok 2023, vážení přátelé.

Zlín, 14 ledna 2023

Šťastný nvý rok 2023!

 

Autor: Mirka Pantlíková | sobota 14.1.2023 14:30 | karma článku: 16,01 | přečteno: 452x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

8.3.2024 v 18:13 | Karma: 20,57