"Červen dá jahody a seče kosami lúky"

Takový  je  název perokresby našeho známého českého malíře a ilustrátora, Malíře Mikoláše Alše. Najdete jii v objemné knize ŠPALÍČEK národních písní a říkadel. Jsou na ní dívky shrabující seno a nahoře trs jahod se dvěma motýly. 

Obrázky a kresby Mikoláše Alše jsem milovala již od dětství, vystřihovala jsem si je z různých novin a časopisů a nalepovala  do sešitů. Alšovo dílo inspirovalo i některé naše básníky, například Jaroslava Seiferta k napsání sbírky básní s názvem Šel malíř chudě do světa, anebo básníka Ladislava Stehlíka - Marina Alšová. Tyto  knihy mám již od dětství,  knihu  ŠPALÍ ĆEK národních písní a říkadel ( r.v. 1939) jsem si později koupila v antikvariátu.

Špalíček

A jahody? Ty miluji také od dětství. Doma jsme je mívali na zahrádce, dnes si je kupuji na trhu Pod kaštany, nebo v jednom blízkém  supermarketu. Posledně jsem si ale dala... V regálu s ovocem a zeleninou  mě zaujaly tři poslední osiřelé krabičky s krásnými  jahodami – a nad nimi byla červená cedulka JAHODY 19,90 Kč. No nekupte to... Byly opravdu pěkné a lákavé, ale když jsem je přinesla domů a koukla na účtenku, málem jsem  nevěřila svým očím. Ta krabička s uvedenou váhou 475 gramů  mi přišla na 91Kč.  Ach jo, moje chyba – měla jsem všimnout, že       dole na cenovce je drobným písmem připsáno za 10 dkg.  No jo, opravdu moje chyba... Příště si budu do obchodu nosit krmě brýlí i lupu, když přes ně špatně vidím...  A budu pozornější. 

Na jahody – i na jejich sbírání, mám  další vzpomínku,  z dětství. Bývalo dříve ve zvyku,  že když bylo v rodině víc dětí, starší sourozenci hlídali a starali se o ty mladší. Měla jsem tehdy asi devět let a sestra byla o dva roky mladší, když nás  maminka pověřila hlídáním naší nejmladší sestřičky, tehdy teprve dvouleté. Chvíli jsme si s ní hrály a pak nás napadlo, že půjdeme na jahody. Věděli jsme kde rostou  a vypravily jsme se tam. Byl červen,  slunce hřálo a  holčičku  byla jenom v letních  plátěných šortkách. Posadili jsme ji nahoru na vysokou mez do trávy a začaly sbírat do hrníčků slaďounké lesní jahody.  A najednou srdcervoucí křik... Naše malá ležela  dole pod strání ve vysokých kopřivách - žahavkách a křičela  jakoby ji na nože bral. Asi chtěla jít za námi,   ztratila rovnováhu a skutálela se po svahu dolů přímo do těch  žahavých kopřiv. Její polonahé tělíčko bylo  celé rudé, popálené kopřivami.  Popadli jsme ji a pelášili s ní domů.  Maminka nám vyčinila - a ji uklidnila,  ale malá stále poplakávala.  Dostala vysokou horečku a maminka ji  po celou noc dávala do mokrá zábaly.  Po ránu bylo naštěstí zase všechno v pořádku, horečka zmizela a malá byla zase zdravá a veselá.  

Přeji vám krásné  červnové dny, s koupáním, s výlety do přírody, případně  s košíčky krásných voňavých jahod. Ale bacha na ty prodávané v  supermarketech.

 

Červen dá jahody a seče kosami lůky"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mirka Pantlíková | středa 8.6.2022 16:48 | karma článku: 13,94 | přečteno: 245x
  • Další články autora

Mirka Pantlíková

Znáte Baťovo město Zlín?

19.4.2024 v 19:38 | Karma: 18,49

Mirka Pantlíková

Moje vzpomínka na ten den...

13.4.2024 v 15:04 | Karma: 25,68

Mirka Pantlíková

Jak jsme slavili MDŹ

8.3.2024 v 18:13 | Karma: 20,57