Zdravotní průkazy v potravinářství? Nesmysl na N-tou.

Zdravotní průkaz musí mít každý pracovník potravinářství, ale i některých vybraných služeb. Musíme ho mít dokonce i my, manažeři zařízení kde se s potravinami pracuje, i když sami toho moc nenavaříme a brambor mnoho nenaloupeme - poučila mne přísná paní kontrolorka. Jsem tvor zvídavý, i ptala jsem se paní kontrolní úřednice z hygieny, na co je to vlastně dobré - bylo mi odpovězeno, že to tak být musí, že to tak je v zákoně. A že nechci-li dostat mastnou pokutu, nechť si ho hodně rychle vyřídím. Tak jsem si tedy pro průkazku těch sto kilometrů ke své obvodní lékařce zajela - a zjistila, že to jak současné zdravotní průkazy fungují je holý, holoučký nesmysl. Nesmysl na N-tou. Absurdní kartička, která o ničem nevypovídá, zákazníka před ničím nechrání a jejíž existence je jakési právní "slepé střevo".

Když to žádá ouřad, tak to musí bejt....Corbis

Kdo zdravotní průkaz vynalezl jsem se na internetu nedopátrala, ale jistě to byl nějaký vtipálek s nezřízenou láskou k lejstru.

I za dob socialismu byla taková kartička k ničemu, ale alespoň se tehdy dělávaly rentgeny plic... z toho bych dovozovala, že takový zdravotní průkaz byl myšlen jako institut bránící šíření nějakých závažných a nakažlivých chorob jako je třeba TBC, cholera, spavá nemoc či zánět středního ucha...

Dnes ale nechrání vůbec před ničím. Ani před šířením puchýřů na palcích u nohou.

Zajdete k lékaři, vytáhnete pár stokorun a paní doktorka se vás optá, zda se cítíte v pořádku. Nahlédne do vaší karty zda náhodou nejste jedním z padesáti známých nosičů TBC v republice a kartičku vám vydá.

Žádné testy, dokonce ani nekontroluje stav vašeho očkování, prostě se cítíte zdráv a to stačí.

I paní doktorky jsem se tázala k čemu ta věc je. Naše paní obvoďačka je žena rázná a tak mi s trpkým úsměvěm sdělila: "ale, to je taková blbost. Hygiena je chce." Aha.

Nejpikantnější je, že taková kartička platí neomezeně dlouhou dobu.

Kvůli zákonem nezbytné, zcela nanicoidní kartičce, strávíte dopoledne v čekárně, zaplatíte nezanedbatelný obnos, děláte z lékaře ouřadu a ten se pak nemůže dostatečně věnovat pacientům se závažnými chorobami.

Například tomu pánovi s akutní tuberkulózou, který vás na odchodu z ordinace zcela neceremoniálně poprská.

Nebojte, i kdyby vás náhodou nakazil, vašemu zákazníkovi nic nehrozí - máte přeci platný zdravotní průkaz!

 

Autor: Eva Pallotto | čtvrtek 19.7.2007 0:03 | karma článku: 40,79 | přečteno: 21460x