Vůbec se mi nelíbí, že si policisté dělají z města střelnici

Sedím v naší kavárničce, smolím si nějaká čísla pro účetní a najednou buch buch ušní bubínky mi málem protrhne osm až deset třaskavých ran a v zápětí na to slyším výkřiky. První mne napadlo, že nějaký pubertální výrostek hodil po někom neopatrně pár dělbuchů. Ale ono ne, ono se mi dvacet metrů za zády fakt střílelo. Zdá se mi to, nebo v Praze skutečně policisté poslední dobou střílí zcela běžně a často z nepřiměřených důvodů?

flickr.com by Pittolo71

No tak to je skutečně báječné. Emigrovala jsem z USA, kde má zbraň každý trouba a střílí se tam běžně.... abych se ke své hrůze dověděla, že z Prahy už je taky Bronx. To mě skutečně "potěšilo"... nu, již jsme světoví.

Zpráva o té střílečce už vyšla i na iDnes (tady).  Policisté prý honili nějaké muže podezřelé z vydírání a nespecifikované násilné trestné činnosti. Zdůrazňuji: PODEZŘELÉ. Ne nějakého maniaka se samopalem, který by někoho bezprostředně ohrožoval.

Není to poprvé, kdy policisté neváhají střílet uprostřed města, v ulicích plných turistů. Uhelný trh je i kolem osmé vcelku rušné náměstíčko, a i když tady v tuto dobu už nejsou stánkaři, přesto je to spojnice pěti ulic jimiž turisté i místní spěchají tu do Tesca, tu do Rytířské na kávičku, nebo zde jen venčí pejsky.

Chápu, že je práce policie těžká a jistě záslužná je snaha dopadnout nepravce, ale vůbec se mi nelíbí, že u toho policisté neváhají riskovat životy nás kolemjdoucích, kolempracujících, nevinných občanů.

Nedávno honili jakéhosi lupiče kabelky a také po něm v centru Prahy stříleli. Postřelili u toho zcela nevinného kolemjdoucího. A nebyl to vůbec případ ojedinělý. Dneska mohli klidně střelit mě, zítra zase třeba vás...

Ptám se - je opravdu střelba v takovém případě přiměřené řešení situace? Tvrdím, že ne.

Podle mne má policista právo bez mrknutí oka zastřelit zločince střílejícího nebo ohrožujícího zbraní jiné, ale střílet na zloděje kabelek a nebo ujíždějící auto, zvláště jsou-li kolem jiní lidé je naprosto nemyslitelné.

ještě malý dovětek z dnešního dne: v tisku se objevilo, že podezřelí nereagovali na varovné výstřely do vzduchu a proto museli policisté začít střlet do nich. Kdykoli soudu či nějakému vyšetřovateli toho zásahu ráda dosvědčím (plus dva lidé co tam byli také), že všechny výstřely padly nepřerušovaně, bezprostředně za sebou. Pokud by policista skutečně střílel varovný výstřel s úmyslem zločince upozornit na další střelbu, musel by přeci vyčkat (i kdyby to mělo trvat jen pár sekund) jak a zda zločinec zareaguje. V scénáři této střílečky ovšem nikdo na nic reagovat nemohl - ani náhodně kolemjdoucí. Skutečným varovným výstřelem by dali policisté i šanci kolemjdoucím se například skrýt nebo přikrčit, tak aby nebezpečí jejich eventuelního zranění bylo menší.
Tím se zločinců nezastávám, skutečně to asi byli nějací pacholci, ale tvrdím, že policie v tomto případě nepostupovala přiměřeně okolnostem.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Pallotto | pondělí 9.7.2007 21:48 | karma článku: 30,12 | přečteno: 3460x