Vaříme z lenošky - Staročeská švestková povidla s rumem a mandlemi

Od naší paní domácí jsem dostala skvělé švestky a povedly se mi docela dost dobrý povidla, tak jsem si řekla, že se tady zase po čase podělím s receptem od kuchyňské švindlířky.

1/ Otevřete lahev rumu (nejlepší je obyčejný

"tuzemák") a pokud v lednici najdete nějakou Colu, osvoboďte Kubu.* Vaření trvá dlouho, ale pokuste se, aby Vám i po několika hodinách trocha toho rumu zbyla, budete ho potřebovat do povidel.

2/ Recept je na dvě kila švestek. Pokud jich máte více, pokuste se pomocí kalkulátoru spočítat adekvátní poměr dalších surovin. Pokud ani s kalkulátorem nejste dobrý matematik, poraďte se s přítelem na telefonu nebo publikem.

3/ Švestky omyjte, rozpulte a vypeckujte.

4/ Zasypte jedním kilogramem cukru (krystal nebo krupice, moučkový se nehodí). Oloupejte z jednoho pečlivě umytého citrónu spirálu vrchní žluté slupky, my machři tomu říkáme "zest". Pokud na ní zbyde trocha té bílé dužiny, tak se tím nestresujte (ale je hořká, tak zkuste být trpěliví a udělat to alespoň trochu pořádně). 

5/ Ten citron rozpulte a jeho štávu vymačkejte na švestky.

6/ Přidejte koření, od každého špetinku - skořici, anýz, koriandr, hřebíček a nové koření. Mleté, samozřejmě. Švindlířka použije předpřipravenou směs koření "Perník", tam to totiž všechno je a už namleté. Pozor! Zdůrazňuji, že se fakt jedná o směs koření.

7/ Přidejte špetku soli. (Rada pro začínající kuchaře - sůl se dává do všech sladkých jídel. Nebojte, nebude to slané, ale bude to mnohem lépe chutnat.) Zalijte všechno pidilinkem vody (fakt málo) a pořádně promíchejte.

8/ Zakryjte hrnec pokličkou a postavte na plotnu. Uveďte do varu (ne manžela či manželku, ale povidla).

9/ Hned jak se to začne vařit, přesuňte hrnec na nejmenší plotýnku sporáku a tu stáhněte na minimum.

10/ Tak 40 minut to ani nemusíte míchat.

11/ Když se švestky rozvaří, sundejte pokličku. Vemte si do kuchyně notebook a pusťte si film, doporučuji "Harryho Pottera" v nepřekonatelném českém dabingu.

12/ Pokaždé, když budete mít chuť se ušklíbnout nad trapným homofobním "vtípkem" autora českých dialogů, a také pokaždé, když vám na zádech vyrazí studený pot z katastrofálního hereckého ne/výkonu představitelky role Ginny, povidly pořádně zamíchejte. Jinými slovy - míchejte to furt.

13/ Někdy kolem té pasáže, kdy Ginny Harrymu zavazuje tkaničku (nejhorší líbací scéna všech filmů, které jsem kdy viděla) se povidla začnou připalovat. To znamená, že máte skoro hotovo.

14/ Přidejte rum, tak tři panáky. Pokud zbyly jen dva, dejte dva. Pokud nezbyly žádný, taky nijak velká tragédie, ale s rumem jsou ty povidla vážně lepší.

15/ Přisypte půl pytlíku loupaných mandlových lístků, mohou být i celé loupané mandle. Vyndejte tu citronovou spirálu. Opatrně, povidla jsou hodně horká!

16/ Povařte ještě pár minutek a ještě vařicí plňte do dobře umytých a vysušených sklenic.

17/ Pokud máte tak skvělou sestru jako já, podělte se se sestrou, pokud jí nemáte, nedávejte nikomu nic.

Dobrou chuť!

 

 

 

* tj. namíchejte si vesnickou variaci na koktejl "Cuba Libre"

Autor: Eva Pallotto | čtvrtek 6.8.2009 22:55 | karma článku: 22,69 | přečteno: 12678x