Vaříme z lenošky: Šafránová polévka s tisícem rybích nožiček

Ryby samozřejmě nemají nožičky, takže je to už v názvu zjevný švindl. Však také ano... jak jinak. Tohle jsou recepty kuchňské šejdířky a podvodnice.... ;-)

Kolega Havlík mi zakázal na blogu publikovat recepty, takže si jen zde v soukromí pošeptáme jak se vaří z lenošky.

Všechny recepty co tady kdy opublikuju budou mít jedno společné - málo práce, bezva efekt a výroba vám zabere maximálně 20 minut.

INGREDIENCE:
(švindlířky vaří výhradně "od oka", na váhu zapomeňte)
- jedno tresčí filé, nebo jakákoli jiná levná ryba
- kus lososa nebo jakákoli jiná drahá ryba
- jedna velká squid, neboli sépie
- hodně malých sépií
- kus květáku
- velká hrst čerstvého špenátového listí
- čerstvý tymián
- čtvrtka másla
- půlka 3Oti procentní smetany
- šalotka, česnek
- šafrán
- pepř, sůl, voda ;-)

Pokud se Vám nepodaří koupit ryby čerstvé, dejte je psovi... nějakému cizímu psovi.

Šafrán namočte do trošky vlažné vody.

Otevřete lahev nejlepšího vína co doma najdete. Nalejte si.

V hrnci nechte na másle kostičky šalotky a česneku trápit tak dlouho, až máslo začne vonět, lehce karamelizovat a zlátnout. Pak jim tam vhoďte kusy nějaké levnější ryby. Netrapte se krájením na hezké kousky, stejně se rozpadne. Tahle rybka je tam jen proto, aby dodala vývaru dobrou rybí chuť.

Přidejte pár krásných květákových růžiček. Nechte lehce osmahnout, osolte a opepřete a zalejte vodou, přidejte šafrán.

Mezitím si nakrájejte sépie. Pozor, mohou v nich být takové průhledné ostré kůstky, říkám jim "sklíčka". Tak ty nejlépe vyndat.... pokud není vašim záměrem tchyni nebo někomu podobnému probodnout krk zevnitř. Osolte (lehce, samozřejmě) a nechte je plavat. V polévce.

Jak se to všechno bude chvilinku vařit (3 minuty?), nakrájejte si mezi tím lososa na úhledné větší kousky. Ten by se už rozpadnout neměl, byla by to škoda peněz.

Polévku vylepšete trochou čerstvého tymiánu a zalejte jí velkoryse smetanou. Ochutnejte, přisolte.

Var na nejvyšší stupeň... hned jak polévka začne znovu vřít, vkládáme špenát a lososa. Nemíchat!

Jak špenát zvadne, což nebude trvat déle než dvě minuty a polévka začne znovu vřít, máme vařeno!

Zdobíme jen snítkou čertvého tymiánu, servírujeme v prostém bílém porcelánu, víc přikrášlování netřeba, už tak je to zdobné dost. Podávat můžete s toastem z bílého chleba.

Než se hladoví strávníci stačí seběhnout k večeři, otevřete další lahev vína. Tvrďte, že ta první byla bohužel užita v pokrmu. (Jasně, že nebyla. Jste švindlířka!)

Pochutnejte si.

Tvařte se upracovaně a žádejte členy domácnosti o úklid kuchyně a mytí nádobí. Víc než hodinku jim to jistě nezabere. :-)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Pallotto | pátek 23.11.2007 2:26 | karma článku: 20,81 | přečteno: 2998x