Proč je v ČR tak neuvěřitelně drahé oblečení?

Jedna věc mi ne a ne a nejde do hlavy. Ty samé jeansy, které si v USA koupíte za 20 dolarů, tj 420 Kč, tady stojí desetkrát tolik. Značkové (i neznačkové) oblečení je v Praze dvakrát tak drahé než v Paříži. Praha je v oblasti textilu druhé nejdražší město v Evropě, hned za Stockholmem. Proboha proč?  

Saša nemá na kalhoty.Sasha by Robert Hayman

Už když jsem před osmi lety z ČR odjížděla tak tady bývalo oblečení neuvěřitelně drahé, ale vysvětlovala jsem si to tím, že trh je po revoluci ještě nenasycený, velkoobchodní kanály nevybudované, a že to prostě chvíli potrvá než tady budou ceny spotřebních věcí "normální".¨

Jenže ta "chvíle" je nějaká podezřele dlouhá.

Pak jsem si myslívala, že má Česká republika kvůli ochraně domácího textilního trhu nějak neúměrně vysoká cla na dovoz textilu ze zahraničí, ale tuhle mne někdo vyvedl z omylu. Prostě tomu prý tak není a clo je jen nějakých 12 procent.

DPH při dovozu se malý obchodník asi nevyhne, to je procent 19.

Takže počítejme s tím, že ty jeansy stojí v Číně stovku... ať nemusím vytahovat kalkulačku (ale ono to bude míň).
Stovku zaplatí obchodník tomu čínskému, 12 kaček celníkovi, 19 korun Kalouskovi ... to je suma sumárum 131 korun v tvrdých nákladech.
Tak proč za ten kousek hadříku mám platit 4000 korun?

Jasně - obchodník Kalouskovi z prodaného zboží zaplatí 760-19= 741 na DPH, což je sice odpornost, ale i tak mu zbude 3128 korun na pokrytí jeho nákladů na zaměstnance, nájem, transport zboží, energie a nějaký ten zisk. Což je přeci z jednoho kusu hadříku strašně moc, ne?
Nájmy jsou tady oproti Miami poloviční, náklady na pracovní sílu zhruba asi stejné (i když si míň vyděláme, o to víc zaměstnavatele stojíme na odvodech, takže ve výsledku je naše pracovní síla drahá).
Daně vyšší, ale ne natolik aby zdůvodnily rozdíl desetinásobku.

Lidé zlatí, vysvětlete mi prosím, kde dělám chybu.

Prostě skutečně nestíhám pochopit, proč si v Miami koupím jeansy Armani Exchange v přepočtu za 2000 korun, jsou kvalitní a vydrží roky...  a tady si za 100 dolarů nekoupím ani šusťáky. 

A že si je sakra nekoupím. Nejsem žádný šetřílek, k penězům mám vztah velmi vlažný a dlouho se u mne neohřejí, ale cenovou politiku místních obchodníků prostě odmítám akceptovat.
I takové obchody jako jsou Benetton, Replay, Levi's apod. prodávají svoje výrobky v Praze téměř dvakrát tak draze než v Paříži. Podle tohoto článku (http://www.novinky.cz/05/72/58.html) je dražší než Praha už jen Stockholm.

A já nevím proč a nelíbí se mi to.   :-)

Autor: Eva Pallotto | čtvrtek 28.6.2007 22:58 | karma článku: 42,50 | přečteno: 11721x