O obchodnících, tvrdohlavosti a revoluci peněženkou

Zase si vezmu do úst mojí babičku a její špatné rady. Když jsem byla malinká, tvrdívala mi, že paličatost je vlastnost špatná a že s ní daleko nedojdu. Nesmysl, milá babi. Důsledná tvrdohlavost je jediný způsob, jak efektivně měnit svět ... k lepšímu. Na tom trvám. PS: Paličatě.

Hezky z vostra na ne!Corbis

Jsem vzteky bez sebe, když v českém obchodě vidím tričko, které se v USA prodává za 20 dolarů, s cenovkou někde kolem 3 tisíc. Kdybych měla nahá chodit, nikdy nikdy nikdy si to triko nekoupím. Milý obchodníku, trhni si ploutví a tuhle hru si hraj s někým jiným.

K nepříčetnosti mne dovádí reklamační politika většiny místních prodejců. Já že budu dokazovat, že jsem ten notebook nesušila v troubě a že se větrák skutečně neroztekl mojí vinou? Eh? To jste se zbláznili, příště vám už nenaletím, nekoupím si u vás nic ani omylem. ... a všem řeknu, kde jsem si ten notebook koupila.

Prodavačka v butiku mne ani slušně nepozdraví? Há... tak to teda NASCHLE!

Banka mě měsíčně zkásne o pětistovku za to, že jí nosím peníze? Blázníte, osoby? Ne a ne a nedám vám už ani kačku. Zaplatím vám ten trapnej poplatek za zrušení konta a zařizuju si ho u tý nový... Sbohem a šáteček.

Jsem osoba zarputilá a odmítám se nechat vydírat. I za cenu obrovských komplikací prostě ignoruju ty, o nichž vím, že jsou zločinci a vydřiduši.

Občas mám pocit, že mnozí mí milí kolegové spoluobčané jsou jak slepý králíci. Do tý samý pastičky masochisticky šlapou furt a furt dokola, nepoučí se, neukážou lovci prostředníček - jak by jistojistě měli.

Proč? Proč se máme strach ozvat, když je někdo neřád? Proč moje blízká příbuzná, když vidí prodavače lahůdek, jak jí k čerstvému salámu přihodí i pár koleček oschlého, ani nehlesne a s pláčem zaplatí? Prý si nebude přidělávat problémy... No bezva, tím toho vyřeší.

Musíme se ozvat, nelze mlčet. Vzbuřme se! Dokud budeme poslušné, bázlivé a neprůbojné ovce, budou z nás mít vlci tak akorát prču - nezmění se nic. NIC! Nacpěme jim ty poplatky, suchý salámy a předražený trička do .... do regálu, třeba. Nebo do toho nenasytnýho chřtánu. Nebo někam jinam, když se to tam vejde.

Konkurence není řešení, jak by se nám snažili namluvit páni liberální ekonomové. Řešení je jinde - v hodně tvrdých palicích kupujících. A v dobré informovanosti. Když před x-lety byl ve vesnici jediný obchodník, dovolil si lidi šidit a prodávat šunt? Ne. A měl konkurenci? Neměl. Ale měl strach, že když bude podvádět, lidi si to řeknou a už u něj nenakoupí. Dneska je konkurence na každým rohu, banky mají konkurenci jak blázen... a stejně, mršky kartelovatý, mají poplatky i za dýchání kyslíku nad přepážkou. Jedna jako druhá.

Cesta z toho ven? Nechodit tam, nedávat šizuňkům svoje peníze, říct si o tom - jen tím je donutíme otočit korouhvičkou. Vyčůránci hřeší na to, že jsme anonymní dav. Ošizený zákazník nemá takřka žádný nástroj, jakým by ostatním dal o nepravosti vědět - nechce se třeba někomu založit server www.neřádi.cz? Ráda budu první sponzor...

Nejúčinnější revoluce je revoluce peněženkou. Ukažme těm fešákům, jak vypadá ekonomický embargo. Buďme paličatí, buďme důslední. Máme právo na kvalitní službu. Máme právo se asertivně ozvat, když něco není v pořádku. Neplaťme za nic, co za tu cenu nestojí.

Jdete do toho? Revolucééé! :-)

------

dodatek 18.08.08 15:13:04 - byla jsem upozorněna na to, že jsem zřejmě přehlédla slušné obchodníky a že jim en bloc křivdím. To bych s dovolením popřela, dobře vím, že slušný obchodník tvrdý chlaba má. A na ty se moje revoluční hnutí ROZHODNĚ nevztahuje. Naopak, slušné obchodníky jest nutno si častými návštěvani a nákupy hýčkat. Děkuji za pozornost, konec hlášení.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Pallotto | pondělí 18.8.2008 9:20 | karma článku: 44,31 | přečteno: 8753x