O mývalech, chřestýších a všeliké jiné floridské havěti

Na Floridě žije všeliká havěť a obvykle se jí nejvíc líbí u vás doma. Na ještěrky se ještě dá zvyknout. Není dne abyste nějakou nepotkali, kterak si to šmejdí vaší kuchyní. Že jí se stropu pozoruje nějaká hodně barevná žabička vás taky nepřekvapí. Ráno strávíte tím, že se je snažíte pochytat a pustit "na svobodu". Sednou si do trávy a budou společně rokovat nad způsoby, jak se zase dostat zpět. A druhý den je tam máte nakvartýrované znovu.

Takoví jsou to sympaťáci, co? ... jen pro ty kdo s nimi nikdy neměli co do činění.Flickr.com

Opustíte terárko (pardon byt) a jdete si zaplavat do bazénu... a možná jako já v něm někoho potkáte. Plave si to proti vám a ani se nepředstaví... vy plavete kraula, on proti vám "esíčka". Hadi jinak plavat neumí. Že to byl asi chřestýš, to jest had poměrně dost nebezpečný, vám vysvětlí až ten chrabrý soused, který ho vyloví z odvodního kanálku ručníkem.

Máte plavání tak trochu dost, tak si jdete zaběhat. Třeba si s sebou vezmete na vodítku malého pejska... běžíte běžíte a najednou zjistíte, že na vodítku už žádný pejsek není. Nevysublimoval, zďobli vám ho ti leniví hoši, kteří vypadají jako roztrhané pneumatiky. Aligátoři, jasně. Válí se tam v příkopě, tváří se neohrabaně, ale když jde o kus žvance, to jsou mrštní jako lasičky. Nebo to byli krokodýli? ... Ti v té stoupě bydlí taky a dokonce je můžete potkat i při plavání u břehu moře, slaná voda jim nevadí, občas chodí na pláž na ryby.

Chcete se z té nenadálé ztráty trochu otřepat, tak sednete do auta, že si zajedete za nějakou tou bujarou zábavou do Miami. Pokud cestou nepíchnete (ta silnice se jmenuje Alligator Alley, proč asi?), třeba tam i dojedete. Počítejte se zdržením, co chvíli je tam značka "pozor panteři" a zpomalená rychlost.

Jo a neokounět! Zdá se to podivné, ale swampy, neboli bažiny občas hoří... to je pak viditelnost mizerná a obvykle jí nijak nepomohou ani ty pověstné floridské průtrže mračen, kdy pánbíček vylévá kýble vody a auto vám po silnici plave jako Venclovský. A ten kouř hustý nerozežene ani nečekané tornádo. Tedy co říkám nečekané, v létě je prostě čekáte.

(říká mi můj místní přítel: "Evičko, až někdy uslyšíte přijíždět vlak, nebojte se. V našem městě vlaky nejezdí. To je jenom tornádo.")

Po cestě se zastavíte v indiánské vesnici, kde odvážní hoši za dvacku strkají hlavy do tlam aligátorů a vozí turisty ve vznášedlech bažinou... jsou tam miliony komárů, koupíte si repelent. Nakonec smrdíte tak dokonale, že ze zábavy ve městě hříchu nic moc není. V báru si od vás všechny slečny odsedávají a vaše mravopočestnost je po hříchu neohrožena.

Dekadence se nekoná a tak se naštvaně vrátíte domů, jen abyste zjistili, že k vám přibyla návštěva. Partička pubertálních medvídků mývalů si u vás doma uspořádala mejdánek. Nevím kdo vymyslel tu báchorku, že medvídek mýval je čistotné a roztomilé zvíře. Zřejmě v životě žádného neviděl. Je to pěkně agresivní zmeteček, kouše, s klidem útočí na lidi, všude se vetře a všechno zničí. Asi proto mu američané neříkají "medvídek", ale zcela obyčejně "raccoon" ... a pověst mají asi tak dobrou jako v Evropě krysy a potkani.

Vždycky říkávám, že ta placatá bažina jež se zove Florida je místo kde lidi nemají co dělat, nepatří tam. Kdyby nebylo vynálezu klimatizace a protihmyzí sítě, nikdy by tam nikdo nebydlel. Jenže klimatizace vynalezena byla a protikomáří sítě jsou běžně dostupné... a tak je Florida cílem nájezdů hord sluncechtivých důchodců, realitních agentů a spekulantů a Miamská půlka je rájem nevydováděné mládeže ze všech koutů světa. Osadníci si vysuší pár kilometříků čtverečních bažiny, postaví své pravoúhlé papundeklové domky, zapnou klimatizaci a myslí si jak na tu přírodu vyzráli.

Jenže ona, potvora, číhá všude kolem. Na ní se totiž vyzrát nedá. :-) 

Autor: Eva Pallotto | pátek 7.9.2007 0:01 | karma článku: 30,27 | přečteno: 2901x