Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Program ČSSD proti krizi aneb jak proti krizi nebojovat

Přestože takto budou proti krizi bojovat všechny vlády včetně těch pravicových.

Politická strana ČSSD vydala dokument "Program ČSSD proti krizi ". Vezměme to krok po kroku - otevřete si text ČSSD ve vedlejším okně a porovnávejte.

1. Přijetí Lisabonské smlouvy - není jasné, zda Lisabonská smlouva je pozitivem či negativem, a zvláště co má společného s ekonomickou krizí. Pokud by se EU náhodou zabývala Lisabonskou smlouvu místo krize, bylo by to tak možná lepší. Demonstrovala by tím, jak je nekompetentní - pustit takové lidi k řešení ekonomické krize by bylo obrovské riziko.

2. Vypracování jednoznačné strategie pro přijetí eura - není příliš jasné, zda je přijetí eura vůbec rozumným krokem. 

3. Vytvoření proexportního a investičního klimatu - země exportuje ZA ÚČELEM IMPORTU. Pokud se export nevyplácí, pak se jedná o ztrátovou záležitost. Podpora takových firem investičnímu klimatu neprospěje.

4. Zpracování pozičního dokumentu úzkých míst v české ekonomice - pokud by mělo být výsledkem jednodušší podnikání, proč ne. Nezní to tak.

5. Přepracování střednědobé fiskální strategie pro období recese - země nepotřebuje vyšší zadlužení státu ani snižování soukromé poptávky zvýšením státní poptávky. Naopak. Česká republika je ještě pořád málo zadlužena, vyrovnejme rozpočet a začněme dluhy splácet.

6., 7.  - bez komentáře.

8. Věnovat stálou pozornost mezibankovnímu trhu - vy si opravdu myslíte, že tisk peněz ("doplnění zdrojů emisní bankou") něco řeší? Ale vlastně - "zdroje jsou".

9. V součinností s monetární a regulační autoritou ČNB zmírnit napětí na dluhopisových trzích..Zvážení záložní pozice ČNB v poloze „market maker" - jakým způsobem větší socialismus - méně trhu - způsobí, že trh začne fungovat?

10. Nabídnout i nižší nominály státních dluhopisů - a co takhle raději dluhy splácet?

11. Přijetí opatření umožňující urychlené navýšení kapitálu - skvělý nápad. Myslíte tím zjednodušení byrokracie při navyšování kapitálu? Také...ale hlavně tím myslíte, že by stát mohl "ve zvláštních případech" rozhodovat, kam potečou peníze - a KAM NE. Věří někdo tomu, že zestátněním začne trh fungovat? Když to bude zestátněno, tak přece žádný trh nebude.

12. Zpružnění možností regulátora při restrukturalizaci problémové finanční instituce - to není špatný nápad. Jen se bojím, že tím míníte zvýšení pravomocí regulátora.

13. Umožnění přijetí ad hoc garance za vybrané závazky subjektu na návrh regulátora - v době krize je potřeba špatné podniky garantovat, aby kapitál především netekl k těm dobrým.

14. Umožnění případného přijetí státní garance za závazky Fondu pojištění vkladů, 15. Konzultovat možnost zřízení veřejné instituce, která by mohla částečně přejímat úvěrové riziko - garantujme penězi daňových poplatníků vklady daňových poplatníků. Geniální.

16. Otevřít více možností pro úvěrování z EIB - krizi vzniklou předevšm z nadměrného zadlužení je potřeba hasit ještě větším zadlužením.

17. Monitoring finančních institucí a ad hoc zásahy ve spolupráci s ČNB - v ČNB sedí zásadně nejchytřejší lidi.

18. Zvyšovat kvalitu regulace - nedávno jsem se rozhodl vyřešit svou svízelnou situaci: zbohatnu. Jenom nevím jak.

19. Prohloubení regulace na mezinárodní úrovni - a když nevím jak, tak se domluvím s ostatními, kteří taky neví jak. Bude nás víc a nebudeme se cítit tak trapně.

20. Rekonstruovat (modifikovat) rozpočet na rok 2009 - expanzivní politika nefungovala ve 30. letech ani v 70. letech v USA,  nefungovala v 90. letech v Japonsku - u nás 100% zafunguje.

21. Zavedení daňové progrese - míníte tím zvýšení daní bohatým nebo snížení chudým? Totiž pokud chcete provádět "fiskální stimulus", tak to zvýšení daní určitě nebude, že?

22. Zvážit dočasné snížení snížené sazby DPH - zřejmě při tom nehodláte odpovídajícím způsobem snížit rozpočtové výdaje...tak mě napadá, že někteří ekonomové docela pochopitelně ukázali, že zda stát financuje výdaje dluhem nebo přímými daněmi je v podstatě jedno.

23. Zastavení snižování odvodů sociálního pojistného -  na jedné straně chcete snížit daně, na druhé straně je snížit nechcete. Na jedné straně chcete destabilizovat rozpočty, a teď je najednou chcete stabilizovat. Trochu schizofrenní.

24. Zastavení poklesu daně z příjmu právnických osob - ano, máte naprostou pravdu, že snížení daně efekt nemá, pokud není provázeno snížením státních výdajů. 

25. Urychlit čerpání zdrojů z EU - většina států v době krize přistupuje na strategii "ožebrač své sousedy". Přidejme se k nim!

26. Podrobit revizi priority financované z programů EU - konečně někoho napadlo, že vyhazovat peníze za hlouposti k bohatství nevede.

27. Zvážit zastavení současných privatizačních aktivit - někdy mi připadá, že čím méně toho má vláda na hraní, tím méně škody udělá. Pamatujete si na ČSA?

28. Umožnit v následujících dvou letech zrychlené odepisování nových investic s výjimkou osobních aut, motocyklů, letadel a jachet - opět trocha schizofrenie. Nejdřív jsme proti snižování daní společnosti, a teď je zase chceme snižovat. Jen je důležité to udělat ve dvou různých místech účetnictví, aby si toho náhodou někdo nevšiml.

29. Posílit kapitál Českomoravské rozvojové a záruční banky, 30. Posílit kapitál České exportní banky, 31. Posílit kapitál EGAP - Frederic Bastiat, Co je vidět a co není , Kapitola 9. - Úvěr. Povinné čtení.

32. Revize postupu regulačních autorit a monopolních podniků ve stanovení současných cen elektrické energie a plynu - možná by bylo rozumnější to naopak celé deregulovat a vybodnout se na to. Vysoké ceny energie budou motivovat k hledání alternativ a v dlouhém období to pak povede k tomu, že ty monopoly zmizí. Když si ty monopoly budeme  hýčkat a regulovat, nikdy se jich nezbavíme.

33. Aktualizace energetické politiky státu - cenová stabilita není dobrý nápad v momentě, kdy dochází k prudkým změnám v nabídce a poptávce. Naopak, cílem by mělo být, aby cena co nejlépe odpovídala tržní situaci, což v současné "turbulentní" době naopak stabilitou není. Výhody soběstačnosti je obecně potřeba porovnávat s NÁKLADY soběstačnosti. Ty náklady jsou bohužel obvykle výrazně vyšší.

34. Posílit investice do životního prostředí - nic proti životnímu prostředí, ale obávám se, že lidi mají v krizi poněkud jiné priority - přesměrování prostředků do těchto investic tak ve skutečnosti krizi zhorší.

35. Uplatnit akcionářská práva v ČEZ - chovat se jako dobrý investor není špatný nápad.

36. Reformulovat systém investičních pobídek - co takhle přestat rozhodovat, které firmy poškozovat a které podporovat - a nechat to na investorech a spotřebitelích?

37. Zřídit restrukturalizační agenturu - centrální plánování vždy vedlo k úspěchu.

38. Posílit ekonomickou diplomacii - proč ne.

39. Zavést „novomanželské“ půjčky - stát už chce podnikat i v bankovnictví. Nebo si kupujeme voliče?

40. Zvýšení starobních důchodů - stimulace spotřeby? Pánové asi nečetli "Co je vidět a co není"...

41. Zvýšení platů ve veřejné sféře - v době krize, když se v soukromém sektoru snižují mzdy, je potřeba ve veřejném sektoru platy zvyšovat a tím přesunovat pracovníky ze soukromého do veřejného sektoru, což ekonomic pomůže. A hlavně když někomu dáme víc, tak tím zvýšíme spotřebu, hlavně ať se nikdo neptá na to, komu jsme ty peníze vzali. Mohli bychom se dozvědět, že ten spotřebu snížil.

42. Jednorázové zvýšení platů nepedagogických pracovníků ve školství, 43. Přijmout dlouhodobý politický mzdový program pro platy ve zdravotnictví, sociálních službách a školství - chápu, že zrovna v těchto sektorech lidé placeni dobře nejsou, ale jak chcete zvýšením jejich platů "stimulovat spotřebu", aniž byste tím "destimulovali spotřebu" někde jinde?

44. Zavést zvláštní podpory hypoték pro mladé učitele a lékaře ve vybraných regionech - aneb zadlužením k bohatství.

45. Zrušení většiny poplatků ve zdravotnictví - jak přišli experti ČSSD na to, že to povede ke "zvýšení spotřeby" mi není jasné. Pacient, který zaplatí poplatek, sice spotřebuje o 30Kč méně, ale o to více následně spotřebuje nemocnice, zaměstnanec nemocnice atd. atp.

46. Zkvalitnění následné péče ve zdravotnictví - to je vždy dobrý nápad.

47. Zpomalení deregulace nájemného - Je nutno snížit sociální dopady v krizovém období a stimulovat okamžitou poptávku ve prospěch všech a nikoli na úkor úspor úzké skupiny - na jedné straně nechápu, jak změna nájemného "stimuluje poptávku" - o co méně utratí nájemníci, o to více utratí pronajímatelé. Z druhé strany - pod pojmem "úzká skupina" asi ČSSD nemyslí "regulované nájemníky"?

48. Zvýšit zdroje pro veřejné práce a jejich kombinaci s rekvalifikací - nezaměstnanost je velmi negativní. A pánové z ČSSD by se měli podívat do Bastiatova "Co je vidět a co není", zvláště pak do kapitoly "veřejné práce". 

49. Dočasné prodloužení výplaty podpory v nezaměstnanosti s ohledem na délku předchozího zaměstnání - když něčeho chcete mít víc, tak to dotujte.

50. Revize zelených karet - bez komentáře.

51. Odmítnutí převedení základního důchodového spoření do soukromých fondů - trhy se už propadly. Naopak, v dnešní době existuje výrazně vyšší riziko, že státní důchodové spoření nesplní to, k čemu se zavázalo. Moment...stát se k ničemu nezavázal a podmínky vyplácení jednostranně mění. A to často takovým způsobem, že by se penzijní fondy musely stydět .

52. Restrukturalizace současného systému penzijního připojištění - bohužel, nechat lidi, ať se sami rozhodnou, do čeho chtějí spořit, na programu asi není. Vláda je přeci vždy lepší investor, než lidi. 

Pánové z ČSSD by zasloužili základní lekci ekonomie. Je to zvláštní, Fréderic Bastiat napsal svou esej před stopadesáti lety - a levicové strany používají již tehdy vyvrácené argumenty dodnes. Přesto tyto nesmyslné návrhy asi zavedeny budou. Podplácení voličů totiž, bohužel, funguje.

 

Autor: Ondřej Palkovský | pátek 9.1.2009 8:00 | karma článku: 33,51 | přečteno: 1982x
  • Další články autora

Ondřej Palkovský

Jak trh nutí pumpaře k vyšším ziskům

Některé situace nastávají s železnou pravidelností každých pár let, přesto vlády reagují stále stejně špatně. Malý článěk z rubriky "ekonomické sofismy podesáté" aneb už byste to konečně mohli pochopit.

16.3.2022 v 12:52 | Karma: 17,47 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Palkovský

Jak obejít blokování hazardu navrhované ministerstvem financím do 20 minut

Ministerstvo financí chce za účelem lepšího výběru daní zavést v ČR totalitní praktiky. jak se důsledkům těchto praktik vyhnout jen ukazuje, jak funguje současná politika.

24.5.2016 v 15:24 | Karma: 20,58 | Přečteno: 1194x | Diskuse| Občanské aktivity

Ondřej Palkovský

Zákon proti kouření - smutný svědek současné politiky

Zjistit, co je správné, je nesmírně obtížné. Je to stejně obtížné, jako jakákoliv jiná lidská činnost. Poslední dobou mám pocit, že to ale vůbec nikoho nezajímá.

18.12.2015 v 8:56 | Karma: 21,39 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

Ondřej Palkovský

Zbytečný boj proti kouření

Díky panu ministru Hegerovi se znovu objevují nápady na další kroky proti kouření. Neděsí mě ani tak to, že se stát snaží zakročit proti tomuto zlozvyku, jako spíše argumenty, které pro to používá. Nedá mi než se ptát: kdo bude další skupina, další činnost, proti které se začne vést podobně hloupá válka?

2.4.2013 v 9:15 | Karma: 25,70 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Společnost

Ondřej Palkovský

Tacitní koluze a telekomunikační operátoři

Vypadá to, že se ČTÚ se bude snažit obvinit operátory z kartelové (ne)dohody. Ze zpráv to zatím vypadá, že operátoři se sice na ničem nedohodli, ale aniž by se dohodli, tak postupovali tak nějak ve shodě, aby si udrželi vysoké zisky. A to se prý nesmí.

10.12.2012 v 9:30 | Karma: 9,39 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2292x
Je obtížné najít hloupější a nebezpečnější způsob rozhodování než dát tato rozhodnutí do rukou lidem, kteří nic neplatí za to, že se zmýlí.
-- Thomas Sowell