Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Homo oeconomicus

V 70.letech 19. století tři ekonomové nezávisle na sobě objevili teorii subjektivní hodnoty, která se stala základem moderní ekonomie. Dva autoři zvolili kardinální přístup, podle kterého existuje veličina "užitek", kterou každý člověk maximalizuje. Třetí autor popsal totéž jinak. Byl to Carl Menger, zakladatel rakouské ekonomické školy. Jak lidé tohoto ekonomického směru popisují chování člověka?

Člověk má nějaké cíle a těch se snaží se zdroji, které má k dispozici, co nejlépe dosáhnout. Tyto cíle se samozřejmě v průběhu života mění, stejně jako způsoby, kterými se každý z nás snaží těchto cílů dosáhnout. Negace tohoto tvrzení by byla, že člověk není tvor cílevědomý - nemá žádné cíle, případně, že se nesnaží své cíle splnit co nejlépe. Přiznám se, že představa ekologicky smýšlejícího člověka, který si při výběru ze dvou stejně drahých aut lišících se podle jemu dostupných informací pouze ve vlivu na životní prostředí záměrně vybere to škodlivější, mi připadá poněkud absurdní.

Pojem "maximalizace užitku" mylně vyvolává dojem jakési veličiny "užitek", kterou se člověk "slepě" snaží maximalizovat. Smysl je však úplně jiný, ve výše uvedené větě je to vystiženo slovy "co nejlépe". Každý člověk má mnoho cílů - zajistit svůj život, svoji rodinu, dobré mezilidské vztahy, volný čas, altruismus, zábava atd. Všechny tyto cíle najednou ale s jemu dostupnými prostředky dosáhnout nemůže. Chce-li dosáhnout jednoho cíle, musí se jiného cíle vzdát - chce-li velký a drahý dům, musí se vzdát volného času. Chce-li být matka s dítětem 20 hodin denně doma, nemůže být zároveň 10 hodin denně v práci - den má jen 24 hodin, musí přijmout nějaký kompromis. Carl Menger rozhodování, kterých cílů se vzdát a které dosáhnout, nazval "ekonomizace".

Pojem "homo oeconomicus" byl v minulých letech poněkud degradován na člověka, který se snaží co nejvíce vydělat. Někteří lidé pak tvrdí, že altruismus, mít děti, podporovat veřejné statky není ekonomické chování. Ekonomické chování je tedy takové, kdy člověk akumuluje peníze a utrácí jen proto, aby ještě více vydělal. Takový pohled je samozřejmě naprosto absurdní. Peníze jsou jedním ze způsobů, jak dosáhnout některých cílů - a těch cílů se dosáhne tak, že se jimi zaplatí. Jaký je v principu rozdíl mezi utrácením peněz na dovolenou, děti nebo třeba pomoc chudým v africe? Z pohledu utrácejícího žádný - dělá to, protože mu to přináší lepší pocit, než kdyby peníze utratil za něco jiného. Pojem "homo oeconomicus" spíš popisuje hladového člověka s několik korunami v kapse, který je utratí za jídlo. Mohl by je utratit za něco úplně jiného, ale jídlo je pro něj důležitější.

Pohled ekonomů například na komunismus a různé sociální politiky není dán odmítáním člověka ve společnosti, ale tím, že v prostředí "každý podle svých schopností, každému podle jeho potřeb" nelze žádných cílů dosáhnout. Díky neexistenci majetkových práv nebo vysokému zdanění je jakýkoliv pokus o dosažení svých cílů předem odsouzen k neúspěchu. Definujeme-li úspěch společnosti jako "míru dosažení cílů svých obyvatel", pak z předpokladu, že člověk jedná cílevědomě, vyplývá, že lidé v komunismu nebudou dělat téměř nic, protože by tím stejně ničeho nedosáhli. Vláda je přesto bude nabádat, že správný občan je takový, který slouží všem ostatním a sám nic nechce. Že se v takové společnosti velmi rychle objeví lidé, kteří těm ostatním vysvětlí, kdo je to "společnost" a jaké jsou její "cíle", asi není potřeba rozebírat.

Ve Venezuele vláda Hugo Chavéze aktivně zvyšuje množství peněz v oběhu. Výrobci, kteří chtějí co nejlépe dosáhnout svých cílů (což začíná být velmi blízké heslu "přežít") zvyšují ceny. Vláda stanovuje cenové stropy. Výrobci zjišťují, že pokud budou vyrábět, budou na tom hůř, než když vyrábět nebudou. Přestanou vyrábět. Vláda obviňuje lidi ze sobectví a chamtivosti, jednoduše nedělají to, co si vláda přeje. Lidé většinou nedělají to, co si přejí jiní - dělají to, co chtějí oni. Kolik politiků ještě budeme potřebovat, abychom na to přišli?

Mnohým ekonomům je určitě možné vytknout přílišnou upjatost na 100% racionalitu rozhodování, ale to je v podstatě zanedbatelná výtka v porovnáním s levicovou politkou, která naprosto ignoruje, že by lidé vůbec mohli mít nějaké cíle a snažit se jich dosáhnout, že by se mohli řídit vlastní hlavou. Není to tak dávno, co bylo důležité plnit cíle krále, vůdce, strany. Dnes se pro změnu dozvídáme, že je důležité plnit "cíle společnosti" a ekonomům je vytýkán individualismus - jednotlivec je nejdůležitější. Mnozí lidé používající vzletná slova "společnost" a "veřejný zájem" ale na něco zapomněli. Na člověka a jeho přání.

Autor: Ondřej Palkovský | čtvrtek 13.3.2008 8:30 | karma článku: 17,66 | přečteno: 1085x
  • Další články autora

Ondřej Palkovský

Jak trh nutí pumpaře k vyšším ziskům

Některé situace nastávají s železnou pravidelností každých pár let, přesto vlády reagují stále stejně špatně. Malý článěk z rubriky "ekonomické sofismy podesáté" aneb už byste to konečně mohli pochopit.

16.3.2022 v 12:52 | Karma: 17,47 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Palkovský

Jak obejít blokování hazardu navrhované ministerstvem financím do 20 minut

Ministerstvo financí chce za účelem lepšího výběru daní zavést v ČR totalitní praktiky. jak se důsledkům těchto praktik vyhnout jen ukazuje, jak funguje současná politika.

24.5.2016 v 15:24 | Karma: 20,58 | Přečteno: 1194x | Diskuse| Občanské aktivity

Ondřej Palkovský

Zákon proti kouření - smutný svědek současné politiky

Zjistit, co je správné, je nesmírně obtížné. Je to stejně obtížné, jako jakákoliv jiná lidská činnost. Poslední dobou mám pocit, že to ale vůbec nikoho nezajímá.

18.12.2015 v 8:56 | Karma: 21,39 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

Ondřej Palkovský

Zbytečný boj proti kouření

Díky panu ministru Hegerovi se znovu objevují nápady na další kroky proti kouření. Neděsí mě ani tak to, že se stát snaží zakročit proti tomuto zlozvyku, jako spíše argumenty, které pro to používá. Nedá mi než se ptát: kdo bude další skupina, další činnost, proti které se začne vést podobně hloupá válka?

2.4.2013 v 9:15 | Karma: 25,70 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Společnost

Ondřej Palkovský

Tacitní koluze a telekomunikační operátoři

Vypadá to, že se ČTÚ se bude snažit obvinit operátory z kartelové (ne)dohody. Ze zpráv to zatím vypadá, že operátoři se sice na ničem nedohodli, ale aniž by se dohodli, tak postupovali tak nějak ve shodě, aby si udrželi vysoké zisky. A to se prý nesmí.

10.12.2012 v 9:30 | Karma: 9,39 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2292x
Je obtížné najít hloupější a nebezpečnější způsob rozhodování než dát tato rozhodnutí do rukou lidem, kteří nic neplatí za to, že se zmýlí.
-- Thomas Sowell