G7 se inspiruje Afrikou - nový směr vyspělého světa

Minulý víkend proběhlo setkání ministrů financí "skupiny sedmi" nejrozvinutějších zemí světa. Hlavním tématem se stala ekonomická situace v USA a v Evropě, která se po problémech s hypotékami postupně přelévá i do zbytku ekonomiky. Možná jsme mohli očekávat, že se ministři financí snažili nalézt způsob, jak lidem pomoci. Ve skutečnosti se zřejmě inspirovali u chudých Afrických zemí a snaží se je co nejvíce napodobit.

Lidé dělají chyby. Když chybu objeví, zpravidla se ji pokusí napravit. Přiznání chyby znamená nejen ztrátu iluzí, ale hlavně výdaje, se kterými se nepočítalo a absenci příjmů, se kterými se počítalo. Ovšem to neznamená, že pokud si chybu nepřiznáme, zůstaneme bohatí. Naopak - čím déle budeme pokračovat v chybném chování, tím víc nás to bude stát.

Co platí pro lidi, platí i pro společnosti a celé státy. Kapitalisté investují do továren v domnění, že za vyrobené produkty získají dostatek peněz, aby dosáhli zisku. Pokud se spletou, dosáhnou zisku menšího, ztráty a nakonec jsou nuceni továrnu zavřít. Bankrot, uzavření ztrátových firem je nutná podmínka k tomu, aby se mohla práce zaměstnanců, materiál a energie, které firma spotřebovávala, věnovat na výrobu něčeho smysluplnějšího.

Jean Claude Juncker - vedoucí evropské skupiny - na zasedání G7 prohlásil: "Dohodli jsme se, že pokud se ceny na trzích začnou pohybovat iracionálně, zavedeme společně vhodná opatření, abychom trhy uklidnili." Nejracionálnější, co by teď spotřebitelé v problémových zemích mohli udělat, je přestat utrácet a začít šetřit. To by však vedlo k výraznému snížení zisků mnoha podniků a velkým výkyvům na trzích, které určitě pan Juncker za racionální neoznačí. Ministří financí nám tak slíbili, že udělají vše pro to, aby chyby nebyly přiznány a aby lidé utráceli, jako by se nic nestalo.

Člověk je tvor cílevědomý. Staví domy, protože předpokládá, že v v nich bude bydlet. Vyrábí nástroje, protože je bude chtít používat. Investuje, protože bude chtít svou investici v budoucnu využít k výrobě dalších věcí. Uzavírá smlouvy, aby byly splněny. Rozdíl mezi chudými Africkými zeměmi a bohatým západem je dán především respektem k vlastnickým právům. Čím menší mají lidé jistotu, že je z domu nevyhodí, nástroje jim nezabaví, továrny neznárodní a smlouvy nezruší, tím méně budou stavět domy, vytvářet nástroje nebo investovat do továren. Bez investic a výroby zůstane společnost uvězněna v chudobě.

Když se pana Junckera zeptali, jaká opatření na zklidnění trhů zvažují, odpověděl: "Kdo má nějakou strategii, neměl by ji zveřejňovat. Jinak přestane účinkovat." Připravte se tedy na to, že vlády budou omezovat vaši svobodu nakládat s vaším majetkem tím nejméně očekávaným způsobem. Našli byste účinnější způsob, jak pohřbít jistotu, odstranit motivaci investovat a způsobit skutečně iracionální chování trhů?

Autor: Ondřej Palkovský | úterý 26.2.2008 8:30 | karma článku: 12,34 | přečteno: 956x