Fed - ten největší hlupák

Bubliny na trhu se nafukují, investoři kupují předražená aktiva mimo jiné z toho důvodu, že věří, že se v budoucnosti najde ještě větší hlupák a aktivum od nich odkoupí za ještě vyšší cenu. Americká centrální banka se nyní zcela otevřeně označila za největšího hlupáka.

Mnoho firem v USA používá ke svému financování tzv. commercial paper, dluhopisy s dobou splatnosti do devíti měsíců. Pokud je pravda, že by mnoho firem při nemožnosti získávat financování touto cestou zkrachovalo, pak z toho vyplývá, že tyto firmy financují své dlouhodobé operace krátkodobými půjčkami; tyto dluhopisy sice mohou být použity pouze pro financování zásob a zboží na skladě, to ale neznamená, že se nejedná o součást dlouhodobé investice.

Vzhledem k současné krizi se mnoho investorů po právu domnívá, že by tyto půjčky nemusely být splaceny; trh s těmito cennými papíry prakticky vyschl a úrokové sazby se zvýšily. V případě problémů se taková firma poměrně jednoduše dostane do situace, kdy na splacení i těchto krátkodobých dluhopisů potřebuje získat další půjčku. Obráceně, věřitel (investor) by si tak musel po skončení platnosti dluhopisu buď cenný papír ponechat nebo ho přeprodat někomu jinému. Investoři se obávají, že by se nemusel najít "ještě větší hlupák", který od nich tyto dluhopisy zakoupí v případě, že se situace zhorší.

Americká centrální banka nyní vystoupila s tím, že vstoupí na tento trh a bude přímo nakupovat dluhopisy, které mají vysoký rating. Investoři se tak nemusí bát, že by nenašli ještě většího hlupáka - mohou si být poměrně jisti, že od nich centrální banka tyto dluhopisy koupí.

Zbývá otázka, zda centrální banka odhaduje vývoj trhu lépe než investoři. Pokud ne, bude mít za několik měsíců či let jako největší hlupák na skladě hodně bezcenného cenného papíru.

Autor: Ondřej Palkovský | středa 8.10.2008 12:05 | karma článku: 15,65 | přečteno: 1844x