Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Velikonoční modlitba

Bacha - tento blog je pozitivní! Většinoví čtenáři blogů nechť přeskočí dál na politiku a zdražování :-) Nenáležím k žádné církvi a má představa Boha je značně osobitá. Nicméně jsem tolerantní bytost a ráda se nechám inspirovat všelikými podněty. Naši předkové už po tisíce let doporučují, abychom si v tento jarní čas udělali pořádek v domě, na těle i na duši. Beru si z nich tedy příklad, hlavně ohledně té duše. Za co vše poděkovat? A zač prosit? Sepíšu to, vždyť nejde zdaleka jen o mě, lidská přání si bývají tak podobná!

Moje spravedlivé nebeLucie Paceltová

Dobrý Bože,

děkuji Ti za sebe i své blízké, že jsme v rámci možností zdraví, tohle je základ, se kterým jde všechno líp.

Taky je bezva, že máme ještě stále kde bydlet a co jíst, pro život je pořád lepší střed Evropy, než třeba střed Afriky.

Děkuji Ti také za lásku, které mám konečně dostatek, kéž ji nikdy nenechám zapadnout do prázdných bezcílných stereotypů! I přátele a souputníky (dvou a čtyřnohé) Jsi mi seslal charakterní, vážím si jejich času pro mě a vlivu na mě rok od roku stále více.

Taky si na Tebe, Bože, pokaždé s povděkem vzpomenu, když se mi stane něco tak vzácného a cenného, jako je setkání se vstřícným milým úředníkem nebo chápavým a citlivým lékařem! Těmto osobám nezapomínám okamžitě děkovat za to, že vůbec existují. Bez ironie - dojímá mě, když se štěstí usměje a mohu na úřadech či ve zdravotních zařízeních vejít v kontakt s lidskými bytostmi, ne s jejich vyhořelými prázdnými kolegy, kteří jako božstvo uctívají pouze razítka a vyšší posty.

Celkově díky za všechny ty dobré skutky a až dojímavé události, kterých jsem byla za uplynulý rok svědkem. Dobra je stále ještě dost a znám i líhně, kde se ta různobarevná znaménka plus množí. Kdyby vítězily mínusy, vypadalo by to tady mnohem hůř, ještě pořád je to dobrý...

Prosím Tě, Bože,

za další příděl zdraví a sil pro všechny. A také za soudný rozum a včasné rozpoznání správné míry ve všem konání. A kdyby tak šlo vyčarovat, aby už nikdo nemusel trpět příliš! Vím, i utrpení má svůj důvod. Ale kéž není nikomu, kdo umírá či krutě strádá, nesnesitelně dlouhé! Toto je mé velké přání.

Prosím Tě také o pramen inspirace a o schopnost vytrvat v tvorbě, dokud veškerý Tvůj paprsek myšlenek nezhmotním a neupravím do konečné podoby, dobře pochopitelné těm, pro které bude určen. A s tím souvisí snad sobecké přání, abych už konečně přestala narážet na nepoctivé či povrchní obchodní partnery a aby zůstali jen ti s rytířským chováním a cíli srovnatelnými s velikostí cílů mých. Doufám, že jsem je již nalezla a že se v nich nezklamu. Bude-li to tak, nezalitují ani oni dne, kdy si se mnou potřásli rukou na znamení počátku společného paktu. Chci věřit, že férová spolupráce je klenot, jehož dávná ryzí hodnota zase stoupá vzhůru!

Prosím ještě o to, aby se na mne lidé lidé nehněvali, že vnímám vše kolem - radosti i konflikty -  zvětšeně, a že veškerá hnutí citů a události zpracovávám, hodnotím a vyjadřuji k nim názory. Senzitivní a upřímnou Jsi mne stvořil a věřím, žes k tomu měl svůj důvod. Jistě Jsi měl důvod i k tomu, žes na mě roky vrchovatě nakládal nešťastné náhody, zlo a násilí, sama s odstupem poznávám, že díky tomuto lépe chápu situace bytostí, které se ocitly v podobně černé situaci. Mohu s nimi přinejmenším upřímně a bez škrobeného sentimentu soucítit, někdy jim dokážu i pomoci.

S tím souvisí i prosba, abych dokázala nalézt více pochopení pro lidi, kteří se tváří stále růžově, jakoby žádná hoře a nespravedlnosti kolem ani nebyly. Budu si opakovat, že z jejich strany většinou nejde o pokrytectví ani štítění se neštěstí druhých. Bývá to jen obranný postoj a snaha uchránit je samé a jejich bližní před smutky. Proto ty nekončící řeči o pohodičce a slunných obzorech - tito lidé doufají, že přivolají přesně to, o čem hovoří. Není to tak, že před nešťastníky zabouchávají dveře (nebo je to tak jen v některých případech). A svým způsobem je velký optimismus hezký zvyk, má také logiku a své místo mezi dalšími životními postoji.

Závěrem Tě ještě prosím, abys dal našim občanům více chuti zajímat se o důležité události kolem nás (nejen o drby), utvářet si na ně samostatné názory a aktivně se podílet na dalším dění. Vždyť jedinec zmůže hodně! Nemusí stále jen čekat, jak rozhodnou ti nad ním a pak nadávat! Dej, Bože, každému aspoň na pár dní do rukou opratě jeho osudu, aby si vyzkoušel, co zlého i dobrého obnáší kočírování.

To je zhruba všechno. Vím, že z mého zemského úhlu pohledu nemám šanci pochopit Tvé složité záměry s vesmírem a s námi - malými tečkami v něm. A vím taky, že za hodně událostí si můžeme sami, protože jsme svobodní lidé, ne pouze Tvé loutky.

Takže na Tebe nebudu brblat, ani si z Tebe dělat čurdu. Měj se hezky.

 

Poznámka: Obraz je součátí mé internetové výstavy o domácím násilí Rodinná tajemství. Koho zajímá příběh o nebi i další, "přízemnější" díly cyklu, odrážejícího běžné (ač tabuizované) události kolem nás, nechť navštíví můj blog z 28. března 2011: Výstava obrazů Rodinná tajemství - Zrcadlo domácího násilí. Osobně jej považuji za své vrcholné dílo na iDnesu. A nevadí mi, že jsem osamělý a veřejností nepochopený běžec s pochodní. Samota totiž není vždy zlá - i toto je poselství Velikonoc.

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lucie Barošová | pondělí 9.4.2012 7:00 | karma článku: 17,23 | přečteno: 1158x
  • Další články autora

Lucie Barošová

S blogováním na iDnes končím

Před několika dny odešla z iDnesu Tereza Boehmová. Proč? Protože Babiš. A mě už to tu bez ní nebaví, zjistila jsem, že pro mě byla symbolem blogů. Takže to taky balím. Bylo mi ctí a potěšením během všech těch 101 setkání s vámi.

18.5.2017 v 10:08 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1778x | Diskuse| Hyde park

Lucie Barošová

Kdo je tu intelektuál?

Jsem intelektuálka. A co vy? Kdo je podle vás intelektuál? Zkuste si zformulovat charakteristiku, jak ji vnímáte. Napište mi ji celou nebo nejvýraznější rys takového člověka - podle vás. Zajímají mě pozitivní i negativní významy.

3.4.2017 v 13:33 | Karma: 23,43 | Přečteno: 4732x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Můj stý blog a top 10 zjištění

Dopracovala jsem se v blogování na iDnesu ke stovce. Co mi to dalo a vzalo? Extrakty poznání z nejvýraznějších oblastí, ve kterých jsem se ráchala, shrnu krátce a zvesela v deseti bodech.

10.2.2017 v 9:28 | Karma: 19,57 | Přečteno: 315x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

O prezidentovi a jeho hanobení

Ti komunističtí poslanci mají svým způsobem pravdu. Měli bychom se vyjadřovat slušně. Vadí na tom někomu něco?! Mno...

15.11.2016 v 23:31 | Karma: 23,10 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Lucie Barošová

Přichází 28. říjen 2016

Zítřejší státní svátek bude akční! Lidé budou zřetelně rozděleni hradní zdí na dva tábory, které se budou přít, kdo z nich je zrno a kdo plevy.

27.10.2016 v 14:10 | Karma: 27,23 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2863x
Autorka je píšící ilustrátorkou a tvůrkyní Omalovánek Lucie. Byla také pracovnicí v záchranné stanici pro dravce a sovy, canisterapeutkou, pracovala s dětmi a seniory, včetně postižených klientů. Byla externí novinářkou, muzikantkou ve dvou kapelách, zahradnicí, hadí ženou a tak všelijak. Nyní je na rodičovské dovolené a ve zlomcích volna se připravuje na pomalu, ale jistě se blížící nový start do aktivního života s větším rozhledem, jasnějšími představami a vysokými cíli.

http://www.omalovanky-lucie.cz/

Seznam rubrik