Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Valentýnka starším ročníkům

Drazí dříve narození spoluobčané. Od prezidentských voleb vám chci cosi napsat, takže...

Životní hodinyLucie Paceltová

V mém předchozím smutečním blogu zdobeném kostlivcem jsem pogratulovala k vítězství Zemana mimo jiné velkému procentu seniorů. A hnedle jsem obdržela dva mejly, ve kterých pisatelé na tuto moji formulaci zareagovali.

První byl můj oblíbený spoludiskutující a mnohdy (ač ne vždy a tak to má být) se mnou souznící pan Petr. S přehledem a znalostmi širšími, než mám já, vylíčil, proč volil Karla a co vše znamená pro republiku volba soudruha Zemana. Přičemž mejl zakončil takto: "Srdečně zdraví menšinový důchodce Petr". Aj aj. Jemné popíchnutí od gentlemana mě zamrazilo, ale řekla jsem si, to bude dobrý, však pan Petr ví jak jsem to myslela a nebere si to osobně... Jenže přišel druhý mejl.

Psala pro mne dosud neznámá paní Zdenka... "Zaráží mě neustále jedna věc. Proč si všichni mladí myslí, že senioři volí Zemana?  Já osobně si myslím, že je to vyrovnané s mladými a to i v tom, kdo k volbám šel a kdo ne. My netrpíme senilitou, prožili jsme rok 1968, nedáme se lehce manipulovat. Asi tedy nevypadáme stejně dobře, jako mladí, tak přece nemůžeme mít stejný názor! Jinak si názor většiny mladých nedokážu vysvětlit. A berem důchod, na to jsem zapomněla.

A Zemana jsem nevolila, hulvátství, egoismus,aroganci, povyšování a zkreslování faktů považuji za vady, které se s funkcí prezidenta neslučují.  Ve své generaci zdaleka nejsem sama. 

Na shledanou.

                       Zdenka (příjmení neuvádím pro ochranu soukromí pisatelky), ročník 1946"

 To už jsem se opravdu chytla za nos! Napsala jsem oné paní důvody svého konání a omluvila se, ač jsem si závěrem neodpustila poznámku, že i ona hodila do jednoho pytle pro změnu nás, mladé, takže jsme si kvit. Načež mi od ní přišel další mejl, ze kterého jsem měla velkou radost. Paní Zdenka mé vysvětlení očividně přijala a vzala vážně i moji výzvu z blogu, že mám zájem o komunikaci a výměny názorů, o zajímavé zdroje informací. Při čtení jejích řádků jsem pochopila jedno: kampaň pana Schwarzenberga měla výraznou až osudovou vadu - ve snaze přiblížit Karla mladým de facto vyřadila seniory. Jde to snadno a zní to pěkně logicky, že hlavně oni jsou na vině. Poté, co jsem si v den voleb vyslechla na ulici debatu hloučku seniorů, kteří závistivě rozebírali snadný a pohodlný knížecí život, jsem byla proti starším generacím taky pěkně najedovaná. Jenže takto šmahem to nejde brát!

Nenašla bych hezčí slova, než jaká použila paní Zdenka: "...Národ by neměl být rozdělován na "elitu a plebs". Snažím se pochopit ty, co volili p. Zemana. Cítíte-li se  ponížení, zneuznaní a zneužívání, co čekat? Na obou stranách se podepsala politika posledních dvaceti let, přehled a sociální postavení. Moc se mi nelíbí voliče p. Zemana nazývat hlupáky, domnívám se, že jejich volba není zdaleka jen jejich vina. Dnes studuje na vysokých školách zhruba 70% mladých. Na jedné straně jsou obavy ze snížení kvality vysokých škol, já se snažím v tom vidět i pozitiva. Na každé škole se jako vyučující nebo přednášející najdou osobnosti. A právě jejich prostřednictvím by mohly být předávány mladým  hodnoty, postoje, kulturní a historický přehled. Jejich děti pak budou v tomto duchu vychovávány, samozřejmě spolu se zkušenostmi z vlastní rodiny. Bude-li převládat názor, že p. Zeman musel zvítězit, protože socky, závistivci a zaměstnanci (s podtextem hloupí) převládají, nepokládám to za dobré. Elita národa by se neměla stavět do opozice, ale měla by "táhnout" národ nahoru. A pociťovat za to i odpovědnost. Mladí by neměli mít pocit, že staří je "zradili" a nechápou. Jsou to jejich rodiče, prarodiče a odsuzovat vlastní předky jen z politických důvodů pokládám za hodně špatné. Zabírá-li Vám většinu času zajištění rodiny, těžko Vám zbývají jak peníze, tak prostor na jiné prožitky a sebevzdělání. Pokud se pak díváte, jak si jiní užívají s přívlastkem "za nakradené" peníze, nemůže to ve Vás vyvolat nic jiného, než nevoli. Na hledání souvislostí posledních dvaceti, natož šedesáti let, nemáte energii, v hlavě nosíte úplně jiné starosti. Ale, i když jsem optimista, iluze o nás, lidech, si příliš nedělám. Hodně je v komunikaci..."

Využívám tedy Valentýna. Nechme stranou polemiku, zda je chudák svatý Valentýn rád za všechen ten komerční humbuk a zda není k vyznání citů vhodnější náš krásný první máj, prostě do května už bychom všichni ztratili nit, kvůli čemu že jsme se to v lednu rafali. Milí středně staří, staří a úplně nejstarší spoluobčané. Všichni, kdož jste se v životě upřímně snažili žít dobře a dělat jiným radost, máte můj obdiv a respekt! Volte si koho chcete, při nejhorším se při osobním setkání nebudeme bavit o politice, ale vyměníme recepty, svorně zlehka zkritizujeme -náctileté nebo tak něco. Společnou řeč ale najdeme vždycky, bude-li z vaší strany ochota, z mé strany ji máte. Protože to JÁ uvnitř každého z nás, JÁ, které vnímá a cítí, je pořád stejné, zub času je neohlodá. JÁ v každém z nás je uhňácáno ze stejného božího těsta. Tak tedy, ať je vám kolik chce, jste-li lidé dobré vůle, mám vás ráda.

Autor: Lucie Barošová | čtvrtek 14.2.2013 7:00 | karma článku: 14,23 | přečteno: 721x
  • Další články autora

Lucie Barošová

S blogováním na iDnes končím

Před několika dny odešla z iDnesu Tereza Boehmová. Proč? Protože Babiš. A mě už to tu bez ní nebaví, zjistila jsem, že pro mě byla symbolem blogů. Takže to taky balím. Bylo mi ctí a potěšením během všech těch 101 setkání s vámi.

18.5.2017 v 10:08 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1778x | Diskuse| Hyde park

Lucie Barošová

Kdo je tu intelektuál?

Jsem intelektuálka. A co vy? Kdo je podle vás intelektuál? Zkuste si zformulovat charakteristiku, jak ji vnímáte. Napište mi ji celou nebo nejvýraznější rys takového člověka - podle vás. Zajímají mě pozitivní i negativní významy.

3.4.2017 v 13:33 | Karma: 23,43 | Přečteno: 4718x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Můj stý blog a top 10 zjištění

Dopracovala jsem se v blogování na iDnesu ke stovce. Co mi to dalo a vzalo? Extrakty poznání z nejvýraznějších oblastí, ve kterých jsem se ráchala, shrnu krátce a zvesela v deseti bodech.

10.2.2017 v 9:28 | Karma: 19,57 | Přečteno: 315x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

O prezidentovi a jeho hanobení

Ti komunističtí poslanci mají svým způsobem pravdu. Měli bychom se vyjadřovat slušně. Vadí na tom někomu něco?! Mno...

15.11.2016 v 23:31 | Karma: 23,10 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Lucie Barošová

Přichází 28. říjen 2016

Zítřejší státní svátek bude akční! Lidé budou zřetelně rozděleni hradní zdí na dva tábory, které se budou přít, kdo z nich je zrno a kdo plevy.

27.10.2016 v 14:10 | Karma: 27,23 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3059x
Autorka je píšící ilustrátorkou a tvůrkyní Omalovánek Lucie. Byla také pracovnicí v záchranné stanici pro dravce a sovy, canisterapeutkou, pracovala s dětmi a seniory, včetně postižených klientů. Byla externí novinářkou, muzikantkou ve dvou kapelách, zahradnicí, hadí ženou a tak všelijak. Nyní je na rodičovské dovolené a ve zlomcích volna se připravuje na pomalu, ale jistě se blížící nový start do aktivního života s větším rozhledem, jasnějšími představami a vysokými cíli.

http://www.omalovanky-lucie.cz/

Seznam rubrik