Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Působí snad kojení alergie bujení?

Mnozí dětští lékaři v těchto týdnech doporučují matkám změnit postup ve výživě nemluvňat: "To výlučné kojení, kterého jsou v posledních letech plné příručky, není dobré! Přibývá nám totiž v ordinacích hodně alergiků. Zkuste zase dávat příkrmy v ranějším věku, jako se to dělalo před lety..." Hm - skutečně věříte, že to ty alergie vyřeší...?

Proti nemocem i strachu působí nejlépe láskaLucie Paceltová

Valná část vás - čtenářů - vychovala děti, máte odžito a vypozorováno svoje. A za všímavé rodiče, kteří přemýšlejí nad zdravím svých dětí považuji i tatínky, nevidím tedy důvod, proč psát na Ona dnes. Tak se tedy svěřte s vlastní zkušeností: Jak dalece u vás v rodině souviselo (ne)kojení a jeho délka s následným výskytem alergií?

Mám brouka v hlavě přesně od té doby, co jsem naposledy navštívila s dcerkou naši postarší hodnou paní doktorku. Než jsme přišly na řadu, vycházely ze dveří ordinace vyjukané maminky a jedna z nich, s čtyřměsíčním chlapečkem v náručí, se mě zeptala: "Prosím Vás, co říkáte na ty příkrmy? Už je dáváte? A snáší to narušení Vaše malá dobře?" Nevěděla jsem, o čem je řeč, tak mě dotyčná ujistila: "Aha, tak v tom případě Vám paní doktorka tu novinku taky za chvilku poví..." A opravdu. Po běžném vážení a očkování jsem se dozvěděla, že se nedávno konal seminář a na něm byli dětští lékaři vyzváni, aby opět začali doporučovat v poradnách příkrmy kolem čtvrtého měsíce. Nejdříve klasická vařená zelenina, za pár dní ji i zaprášit moukou, brzy také přidat vajíčko atd. Klidně koupit hotové směsi. Jedině v případě, že dítě vyzkouší do osmého měsíce všechny základní potraviny, si jeho střevo na ně zvykne. Bylo vidět, že i samotné paní doktorce výsledek výzkumu úplně nejde pod nos a předávala informaci tak, jak ji dostala, uvážení nechávala na mně: "...Paní Paceltová, je to celé ironie. Když jsem začínala praxi, všichni výslovně nařizovali dávat kojencům příkrmy už od třetího měsíce. Po čase zase nastala renesance kojení a s ním příkrmy teprve po ukončeném šestém měsíci - kdo říkal něco jiného, byl úplně trapný. Minulý týden nám opět vysvětlovali, že je to špatně... Fakt ale je, že alergických dětí léčíme poslední dobou hrozně moc, tak třeba na tom něco je. Zvažte to..."

Tak jsem zvažovala. Co se týče častých alergií mi nikdo nevymluví, že na vině je v prvé řadě naše dlouholeté pojídání chemií napajcovaných výrobků (poznámka: Peklo na talíři by mělo dostat ocenění, nesmírně užitečný a přitom divácky lákavý seriál). Pak je tu také znečištěné ovzduší, stres, dědičné dispozice...a teprve za tím vším bych hledala viníka v něčem tak prapůvodním jako je sání mléka savci. Copak nepřechází mnohé potenciální alergeny ze všeho, co matka jí, i do jejího mléka? Už to je přece první příprava, aby nevznikly alergie, a pokud to nefunguje, jde o důsledek, nikoli příčinu. Nebo se pletu? Možné to je, neoplývám žádným titulem.

Moje babička Libuška byla porodní sestrou a celé roky dcerám a vnučkám vtlouká: Kojit, kojit, plně kojit! Nic lepšího nelze těm našim drobečkům dát! Příliš ji neovlivnila ani komunistická éra s heslem Poručíme větru, dešti, kdy se "krotila a překonávala" příroda a vyvíjely se mimo jiné první náhražky mateřského mléka. (Tedy, nic proti všelijakým sunárkům, zachraňují tisíce životů! Ale nemám ráda matky, které hned přecházejí na umělou výživu dítěte a kojit nechtějí jen kvůli strachu ze ztráty krásy a z pohodlnosti.) Babča Libča byla jedna z mála tehdejších zdravotních sester, která ochotně radila matkám v prvních náročných dnech s miminkem. Ukazovala jim jak mají děti sát a pomáhala tišit bolesti zánětů v prsou. Náhražky mateřského mléka brala jako poslední možnost po vyzkoušení všech ostatních variant a příkrmy zaváděla po půl roce. Výsledek? V této rodinné větvi se nevyskytují takřka žádné alergie. Druhá moje babička Milena je zase přesně ten typ, který když se nemíhá s ohřívanýma flaštičkama, tak má nepříjemný pocit, že o miminko dostatečně nepečuje. Kojení uznává, ale ráda kurýruje miminka čajíčky a na přikrmování se těší. Výsledek? Ani v této rodinné větvi nejsou takřka žádné alergie. A teď babi, raď!

Můj soukromý závěr: Pokud matkám nebrání zdravotní potíže, ať klidně plně kojí dlouho, když cítí tento způsob jako přirozený a nechtějí, aby byla narušena křehká rovnováha mezi tvorbou a spotřebou mléka (v této skupině jsem také). Do osmého měsíce času dost. A jestli chtějí jiné matky začít s příkrmy dříve, tak prosím, proč ne? Hlavně v případě, kdy  je dítě částečně či zcela na umělé výživě myslím není proč váhat. Ale začala bych, až když děťátko umí trochu sedět a zajímá se o to, co jedí dospělí. Cpát mrkev kojenci už po třetím měsíci života mi přijde (ctění lékaři prominou) nelogické, cituprosté a násilné.

Důležitá zpráva dvě hodiny po zveřejnění článku!!!!! Na mejlu i na FB mi stále více lidí sděluje, že celé to školení matek je pravděpodobně SKRYTÝ BYZNYS firem, které vyrábějí příkrmy! Dělají si reklamu přes doktory!

Autor: Lucie Barošová | středa 27.3.2013 7:00 | karma článku: 28,35 | přečteno: 4255x
  • Další články autora

Lucie Barošová

S blogováním na iDnes končím

Před několika dny odešla z iDnesu Tereza Boehmová. Proč? Protože Babiš. A mě už to tu bez ní nebaví, zjistila jsem, že pro mě byla symbolem blogů. Takže to taky balím. Bylo mi ctí a potěšením během všech těch 101 setkání s vámi.

18.5.2017 v 10:08 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1778x | Diskuse| Hyde park

Lucie Barošová

Kdo je tu intelektuál?

Jsem intelektuálka. A co vy? Kdo je podle vás intelektuál? Zkuste si zformulovat charakteristiku, jak ji vnímáte. Napište mi ji celou nebo nejvýraznější rys takového člověka - podle vás. Zajímají mě pozitivní i negativní významy.

3.4.2017 v 13:33 | Karma: 23,43 | Přečteno: 4718x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Můj stý blog a top 10 zjištění

Dopracovala jsem se v blogování na iDnesu ke stovce. Co mi to dalo a vzalo? Extrakty poznání z nejvýraznějších oblastí, ve kterých jsem se ráchala, shrnu krátce a zvesela v deseti bodech.

10.2.2017 v 9:28 | Karma: 19,57 | Přečteno: 315x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

O prezidentovi a jeho hanobení

Ti komunističtí poslanci mají svým způsobem pravdu. Měli bychom se vyjadřovat slušně. Vadí na tom někomu něco?! Mno...

15.11.2016 v 23:31 | Karma: 23,10 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Lucie Barošová

Přichází 28. říjen 2016

Zítřejší státní svátek bude akční! Lidé budou zřetelně rozděleni hradní zdí na dva tábory, které se budou přít, kdo z nich je zrno a kdo plevy.

27.10.2016 v 14:10 | Karma: 27,23 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

Vzteklý křeček spadl do bazénu, nechtěl se nechat chytit. Pomohli až strážníci

3. května 2024

Vzácný křeček polní se začátkem týdne zatoulal až na jednu zahradu v brněnské části Komín. Jenže...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Zkouška z češtiny? Proti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3059x
Autorka je píšící ilustrátorkou a tvůrkyní Omalovánek Lucie. Byla také pracovnicí v záchranné stanici pro dravce a sovy, canisterapeutkou, pracovala s dětmi a seniory, včetně postižených klientů. Byla externí novinářkou, muzikantkou ve dvou kapelách, zahradnicí, hadí ženou a tak všelijak. Nyní je na rodičovské dovolené a ve zlomcích volna se připravuje na pomalu, ale jistě se blížící nový start do aktivního života s větším rozhledem, jasnějšími představami a vysokými cíli.

http://www.omalovanky-lucie.cz/

Seznam rubrik