Prodej prošlých potravin v Dánsku - rozumné!

Mezi nekonečnými debatami o důchodové reformě mne ve zprávách zaujala zajímavá zpráva z Dánska: budou prodávat poraviny s prošlou lhůtou, aby zamezili zbytečnému plýtvání.

Samozřejmě půjde pouze o potraviny, které jsou podle hygieniků zdravotně zcela nezávadné. Přijde mi to logické - mnoho druhů potravin je poživatelných ještě po záruce, některé jsou dokonce v ten čas chuťově nejlepší - třeba zrající sýry.

Vždycky mě děsily ty tuny potravinových produktů, které se podle norem likvidovaly! Přísný zákaz odnášet si tyto již nepotřebné potraviny zaměstnanci domů a také zákaz skrmení zvířaty. Byznys, krátkozraké zákony, vyhlášky úředníků a vychytávky všech teoretických hrozeb opět zastínily zdravý rozum. Kde je ohled na přírodní zdroje? Lidstvo žije v iluzorním mikrosvětě, který si vytvořilo. Vnímá jen to, co vnímat chce a hlavně to, co do něj cpou média. Vše za zdmi civilizace je druhořadé. Kolem člověka se otáčejí planety, jen pro člověka svítí slunce. Že se stále zmenšuje velikost lovených mořských ryb? Koho to zajímá? Že je ve většině vyspělých zemí život jatečných zvířat, dojných krav a drůbeže vesměs na hraně s týráním? O jídelníčku v rozvojových zemích by se dalo říci, že je to námět na horor? Na to se v těch smutných pořadech dívat nebudeme - vždyť tam jsou otřesné záběry a my jsme citliví! Nám se líbí kravičky z reklamy. A chráníme naše domácí mazlíčky, na nich si dokazujeme lásku k přírodě a to snad stačí... A jak vlastně vypadá dojná kráva? A jak plemeno chované pro maso?

Líbí se mi eko potraviny a znám pár soukromě hospodařících zemědělců. Přecijen ve mně dříme i mé zahradnické já a vzpomínky na maturitu z květinářství a sadovnictví mě táhnou na venkov. Nejsem konzumní typ, je mi úplně šumák, co si o mně myslí okolí a když mám šikovnou příležitost, v klidu nakupuji i potraviny těsně před datem spotřeby. A až časem třeba dojde nápad z Dánska i k nám, budu sem tam nakupovat i potraviny prošlé. Protože si vážím Země a darů, které nám dává. A nevážím si názorů tupounů.

Autor: Lucie Barošová | čtvrtek 14.7.2011 5:18 | karma článku: 24,08 | přečteno: 2325x
  • Další články autora

Lucie Barošová

S blogováním na iDnes končím

18.5.2017 v 10:08 | Karma: 21,60

Lucie Barošová

Kdo je tu intelektuál?

3.4.2017 v 13:33 | Karma: 23,43

Lucie Barošová

O prezidentovi a jeho hanobení

15.11.2016 v 23:31 | Karma: 23,10

Lucie Barošová

Přichází 28. říjen 2016

27.10.2016 v 14:10 | Karma: 27,23