Děkujeme za pochopení.
ivuskli
Kde žijete ?
U nás v Šalingradu to už dávno máme ... sýry v končící zavíračce jsou delikatesní.
Myslím, že trvanlivost není úplná pověra, do konzerv bych nešla, nebo do ropných výrobků typu brambůrky, ani do čokolád. Ale je hodně lidí, co zde nakupují běžně, a proč ne ? když má člověk hlad, tak na nějaká pofidérní čísla nekouká.
Astaroth
Re: Kde žijete ?
Prave ze cokolady vydrzi mnohem dele a prinejhorsim v nich dlouho po minimalce vyschne kakaove maslo a jsou takove drolive, i tak se ale daji pouzit na vareni.
Dunja
....
U nás v obchůdku za domem také prodávají potraviny s prošlou lhůtou. Je pravda, že manžel se vytočil, když si děti koupily takové sušenky ve slevě. Jenže prodavačka mu sdělila, že to prodávat může.
Každopádně nejsou protraviny jako potraviny.
Antonín, topič
Re: ....
Manžel se nemá vytáčet - má se učit, se učit, se učit.
DADAnce
U nás doma se datum trvanlivosti
bralo vždycky jako pověra... Takže ani prodej trochu prošlých potravin by mi nepřišel divný... Koneckonců kousek od nás v Praze takový obchod je... Ale je fakt, že třeba brambůrky, křupky apod. bych si tam nekoupila. - a že jich tam mají!
Antonín, topič
Re: U nás doma se datum trvanlivosti
Jakože jsou žluklý?
Radek-DK
V Česku už je to (dle zákona) dávno možné....
Zajisté jste si všimli, že zatímco na rychle se kazících potravinách je u nás uvedeno "spotřebujte do" (a po této době už se nesmí prodávat - stávají se zdravotně závadnými), tak u ostatních (třeba právě u vámi zmiňovaných zrajících sýrů) je uvedeno "minimální trvanlivost do" (po této době se mohou tyto potraviny dále prodávat - pokud jsou zdravotně nezávadné a pokud je prodejce takto označí - tj. že se jedná o "potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti" - viz §10 odst. (2) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách.......).
Takže v Dánsku rozhodně neobjevili Ameriku - spíš si všimli, že se to tak dělá i jinde (což zrovná Dánům dělá docela problém - sám jsem tam 2 roky žil - na třetí a čtvrtý pohled docela prima lidi - ale na ten první studení jak psí čumák - a hlavně "co je dánské je přece nejlepší - a všechno cizí je špatné"......neříkám - trocha národní hrdostí by i nám neškodila.......ale v jejich případě se to často přehání).
DADAnce
Re: V Česku už je to (dle zákona) dávno možné....
Vidíte, měla jsem jiný dojem... ale i Češi se cizincům jeví jako studení čumáci, možná proto jsou mi Dánové docela blízcí... a lidi, se kterými jsem se tam potkala, měli rozhled a byli celkem kritičtí k tomu, co se u nich děje...
Saša
Já jsem to pochopil úplně jinak.
Vždy před koncem prodejní lhůty prodejci potraviny zlevňovali a raději se vzdali marže, než aby utrpěli ztrátu.
Teď už to nebudou muset dělat.
Roman36a
Takže.
Skladování a prodej potravin je systémem FIFO. (first in, first out) Na rozdíl třeba od elektroniky, nebo textilu, kde je LIFO. (Last in, first out). Díky tomu je téměř vyloučené aby zůstaly mražené výrobky, konzervy a podobné produkty s dlouhou dobou trvanlivosti na prodejně déle než je jejich minimální trvanlivost. Většinou se k tomu datu ani nedostanou. Přirozeně že se občas může někde něco zapomenou, respektive malé obchůdky s tím mívají problém. Něco jiného jsou potraviny které mají datum spotřeby krátkodobé, den, nebo několik dní. Problémem je, že se jedná o potraviny které se velmi rychle kazí a jejich konzumace po datu spotřeby může zákazníkovi způsobit nemalé zdravotní problémy.
Antonín, topič
Re: Takže.
Ono nejde jen o obchůdky, jde také třeba o restaurace, kde co se nesní, to se vyhodí.
Antonín, topič
Podle jakéhosi průzkumu
skončí na talíři maximálně 25% vyprodukovaných potravin. Zbytek jde do odpadu. Smutné.
Roman36a
Re: Podle jakéhosi průzkumu
Vzhledem k tomu že jsem také pracoval v potravinářství, tak tomuto "průzkumu" nevěřím. Předpokládám že výrobce má ztráty nulové, prodejce maximálně 3-5 %. Největší podíl mají nejspíš spotřebitelé. I tam to ale ve většině případů nebude nad 20 %. Osobně bych to viděl celkově na 12 - 15 %.
Antonín, topič
No,
tam, kde nakupuji já (v Česku) mají oddíly, kde jsou slevněné potraviny s končící dobou použitelnosti (!).
Pak tam je regál, kde jsou výrobky s prošlou dobou minimální trvanlivosti (!).
kolos.veliky
Myslím, že je to velice dobrý nápad
Samozřejmě se to nemůže týkat všech potravin. Ale některé potraviny s dlouhou dobou upotřebitelnosti jako jsou třeba mražené potraviny, konzervy apod. si umím představit. A věřím tomu, že pokud budou prodávány se slevou, i jejich odpůrci si na ně rádi počkají.
petrph
Re: Myslím, že je to velice dobrý nápad
a proč by se prodávaly se slevou, když prodejce nebude tlačen lhůtou do kdy je musí vyhodit???
callid
U nás už jsou
Mohu Vás potěšit, prodejny s potravinami, které jsou těsně před datem spotřeby nebo dokonce po datu minimální trvanlivosti už v ČR jsou. Osobně vím o takové prodejně v Brně a v Ústí nad Labem. Dokonce si pamatuji, že jsem v podobném obchodě byl jako student v Brně někdy v roce 1994-1995.
- Počet článků 100
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2863x
http://www.omalovanky-lucie.cz/