Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IK

ivuskli

14. 7. 2011 15:08
Kde žijete ?

U nás v Šalingradu to už dávno máme ... sýry v končící zavíračce jsou delikatesní.

Myslím, že trvanlivost není úplná pověra, do konzerv bych nešla, nebo do ropných výrobků typu brambůrky, ani do čokolád. Ale je hodně lidí, co zde nakupují běžně, a proč ne ? když má člověk  hlad, tak na nějaká pofidérní čísla nekouká.

0 0
možnosti
VS

Astaroth

14. 7. 2011 15:29
Re: Kde žijete ?

Prave ze cokolady vydrzi mnohem dele a prinejhorsim v nich dlouho po minimalce vyschne kakaove maslo a jsou takove drolive, i tak se ale daji pouzit na vareni.

0 0
možnosti
D

Dunja

14. 7. 2011 14:53
....

U nás v obchůdku za domem také prodávají potraviny s prošlou lhůtou. Je pravda, že manžel se vytočil, když si děti koupily takové sušenky ve slevě. Jenže prodavačka mu sdělila, že to prodávat může.

Každopádně nejsou protraviny jako potraviny.

0 0
možnosti
AT

Antonín, topič

18. 7. 2011 12:05
Re: ....

Manžel se nemá vytáčet - má se učit, se učit, se učit.

0 0
možnosti
HZ

DADAnce

14. 7. 2011 13:33
U nás doma se datum trvanlivosti

bralo vždycky jako pověra... Takže ani prodej trochu prošlých potravin by mi nepřišel divný... Koneckonců kousek od nás v Praze takový obchod je... Ale je fakt, že třeba brambůrky, křupky apod. bych si tam nekoupila. - a že jich tam mají!

0 0
možnosti
AT

Antonín, topič

14. 7. 2011 14:00
Re: U nás doma se datum trvanlivosti

Jakože jsou žluklý?

0 0
možnosti
R

Radek-DK

14. 7. 2011 12:39
V Česku už je to (dle zákona) dávno možné....

Zajisté jste si všimli, že zatímco na rychle se kazících potravinách je u nás uvedeno "spotřebujte do" (a po této době už se nesmí prodávat - stávají se zdravotně závadnými), tak u ostatních (třeba právě u vámi zmiňovaných zrajících sýrů) je uvedeno "minimální trvanlivost do" (po této době se mohou tyto potraviny dále prodávat - pokud jsou zdravotně nezávadné a pokud je prodejce takto označí - tj. že se jedná o "potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti" - viz §10 odst. (2) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách.......).

Takže v Dánsku rozhodně neobjevili Ameriku - spíš si všimli, že se to tak dělá i jinde (což zrovná Dánům dělá docela problém - sám jsem tam 2 roky žil - na třetí a čtvrtý pohled docela prima lidi - ale na ten první studení jak psí čumák - a hlavně "co je dánské je přece nejlepší - a všechno cizí je špatné"......neříkám - trocha národní hrdostí by i nám neškodila.......ale v jejich případě se to často přehání).

0 0
možnosti
HZ

DADAnce

14. 7. 2011 13:30
Re: V Česku už je to (dle zákona) dávno možné....

Vidíte, měla jsem jiný dojem... ale i Češi se cizincům jeví jako studení čumáci, možná proto jsou mi Dánové docela blízcí... a lidi, se kterými jsem se tam potkala, měli rozhled a byli celkem kritičtí k tomu, co se u nich děje...

0 0
možnosti
AA

Saša

14. 7. 2011 11:39
Já jsem to pochopil úplně jinak.

Vždy před koncem prodejní lhůty prodejci potraviny zlevňovali a raději se vzdali marže, než aby utrpěli ztrátu.

Teď už to nebudou muset dělat.

0 0
možnosti
R

Roman36a

14. 7. 2011 9:56
Takže.

Skladování a prodej potravin je systémem FIFO. (first in, first out) Na rozdíl třeba od elektroniky, nebo textilu, kde je LIFO. (Last in, first out). Díky tomu je téměř vyloučené aby zůstaly mražené výrobky, konzervy a podobné produkty s dlouhou dobou trvanlivosti na prodejně déle než je jejich minimální trvanlivost. Většinou se k tomu datu ani nedostanou. Přirozeně že se občas může někde něco zapomenou, respektive malé obchůdky s tím mívají problém. Něco jiného jsou potraviny které mají datum spotřeby krátkodobé, den, nebo několik dní. Problémem je, že se jedná o potraviny které se velmi rychle kazí a jejich konzumace po datu spotřeby může zákazníkovi způsobit nemalé zdravotní problémy.

0 0
možnosti
AT

Antonín, topič

14. 7. 2011 10:04
Re: Takže.

Ono nejde jen o obchůdky, jde také třeba o restaurace, kde co se nesní, to se vyhodí.

0 0
možnosti
AT

Antonín, topič

14. 7. 2011 9:31
Podle jakéhosi průzkumu

skončí na talíři maximálně 25% vyprodukovaných potravin. Zbytek jde do odpadu. Smutné.

0 0
možnosti
R

Roman36a

14. 7. 2011 9:44
Re: Podle jakéhosi průzkumu

Vzhledem k tomu že jsem také pracoval v potravinářství, tak tomuto "průzkumu" nevěřím. Předpokládám že výrobce má ztráty nulové, prodejce maximálně 3-5 %. Největší podíl mají nejspíš spotřebitelé. I tam to ale ve většině případů nebude nad 20 %. Osobně bych to viděl celkově na 12 - 15 %.

0 0
možnosti
AT

Antonín, topič

14. 7. 2011 9:28
No,

tam, kde nakupuji já (v Česku) mají oddíly, kde jsou slevněné potraviny s končící dobou použitelnosti (!).

Pak tam je regál, kde jsou výrobky s prošlou dobou minimální trvanlivosti (!).

0 0
možnosti
FH

Bouše

14. 7. 2011 9:59
Re: No,

Mám podobnou zkušenost.

0 0
možnosti
MH

kolos.veliky

14. 7. 2011 8:39
Myslím, že je to velice dobrý nápad

Samozřejmě se to nemůže týkat všech potravin. Ale některé potraviny s dlouhou dobou upotřebitelnosti jako jsou třeba mražené potraviny, konzervy apod. si umím představit. A věřím tomu, že pokud budou prodávány se slevou, i jejich odpůrci si na ně rádi počkají.

0 0
možnosti
PH

petrph

14. 7. 2011 8:49
Re: Myslím, že je to velice dobrý nápad

a proč by se prodávaly se slevou, když prodejce nebude tlačen lhůtou do kdy je musí vyhodit???

0 0
možnosti
LT

callid

14. 7. 2011 8:05
U nás už jsou

Mohu Vás potěšit, prodejny s potravinami, které jsou těsně před datem spotřeby nebo dokonce po datu minimální trvanlivosti už v ČR jsou. Osobně vím o takové prodejně v Brně a v Ústí nad Labem. Dokonce si pamatuji, že jsem v podobném obchodě byl jako student v Brně někdy v roce 1994-1995.

0 0
možnosti
  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2863x
Autorka je píšící ilustrátorkou a tvůrkyní Omalovánek Lucie. Byla také pracovnicí v záchranné stanici pro dravce a sovy, canisterapeutkou, pracovala s dětmi a seniory, včetně postižených klientů. Byla externí novinářkou, muzikantkou ve dvou kapelách, zahradnicí, hadí ženou a tak všelijak. Nyní je na rodičovské dovolené a ve zlomcích volna se připravuje na pomalu, ale jistě se blížící nový start do aktivního života s větším rozhledem, jasnějšími představami a vysokými cíli.

http://www.omalovanky-lucie.cz/

Seznam rubrik