Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pozitivní evoluce? Sem s ní!

Panečku - silný impulz! Našimi většími městy proletěla Pozitivní evoluce, šíří se dál a kdo má zájem, smí se přidat. Opatrně jsem tedy z různých stran prozkoumala, oč  jde, zajásala - a přidávám se.

Podobenství vývoje a cesty ke svobodě.Lucie Paceltová

Již delší dobu jsem byla zvědavá, co vzejde z podrážděné atmosféry mezi lidmi. Stejně jako mnozí z vás jsem prožívala při (byť povrchním) sledování naší politické scény zklamání a deziluze. Bóže, jak ubíjející bylo, když jsem vždy pár týdnů, maximálně měsíců po objevu nového a snad charakterního politika zjistila, že je to zase jenom další šmejd nebo loutka! A v mém běžném životě při kontaktu s úředníky se mi nálada taky dvakrát nezlepšila. Vlastně při styku s hrozivě vysokým procentem cizích lidí, ať už ve firmách či institucích nebo jen tak na ulici, mě přepadaly deprimující a hořké myšlenky. Ač založením optimistka, nabývala jsem rovněž tu a tam onoho dnes všudypřítomného dojmu, že svět se v prdel obrací a naše republika zvláště. Ke všemu teď ještě ty říjnové volby! Představte si: V sobotu jsem se valila s břichem k urnám vhodit pravicový hlas (jakože třeba přispěju ke změně k lepšímu) - a v neděli jsem porodila dcerku rovnou do prvního dne komunismu!!! Chuďátko malé nebohé... Ach jo!

Tu mi asi před týdnem můj drahý povídá, že byl na zajímavé akci. "O co šlo?", ptám se. "Taková diskuze, setkání zajímavých lidí." "Jako třeba koho?" "Janeček - ten z fondu proti korupci, pak majitel Student Agency Jančura a další..." Jančura je můj oblíbený hrdina a "matematický exot" jeví podobnou diagnózu jako někteří moji bližní: pohybuje se na hranici geniality a jemného šílenství, takže známé vody. Zbystřila jsem a nechala si vyprávět detaily. Další dny jsem si pustila na internetu přenosy z těchto besed - a úplně mě to dostalo! Žádná konkrétní politika, žádné házení špíny na vybrané nepřátele, žádné totalitní vsugerovávání jednání či morálky. Místo toho otevřená a tolerantní diskuze na témata, která jsou dnes skutečně důležitá: o korupci, únavě i naději, o touze nalézt konkrétní slušné lidi a společně s nimi tvořit něco, co má hodnotu, o cílech a možných postupech k nim. O nutnosti změny volebního systému, s dobrými argumenty jak a proč tak činit... Jako hosté samé zajímavé osobnosti, za kterými jsou vidět úctyhodné výsledky, a tito lidé sdělovali trefné postřehy na všeliká témata. Třeba jakým způsobem se oni sami orientují v dnešní záplavě zpráv z různých médií, nad čím v poslední době hodně uvažovali, jaká událost změnila jejich žebříček hodnot. Posluchači kladli otázky a všichni společně hledali nejvhodnější odpovědi. Často se sál zavlnil smíchem, atmosféra naprosto uvolněná. Tyto debaty ve mně vyvolaly vzpomínky na občasná mimořádně vyvedená posezení s přáteli, kdy řeč plynula nad vínkem jako proud a různé úhly pohledu vytvořily po seskládání nové fascinující mozaiky.

Pozitivní evoluce... jeden by řekl nic nového pod sluncem. Přetřásání dávno známého a kdo ví, co je za tím? Taky nevím, co bude za tím, ale tato diskuzní platforma mi nedá spát. Jestli se mi přestane líbit, nebudu se už o ni zajímat a půjdu si dál vlastní cestou. Nic neztratím, leda zase spolknu jednu hořkou pilulku navíc, to klidně risknu. Nejde o žádnou sektu a Karel Janeček není žádný pohanský bůh (ani nemám dojem, že by jím být chtěl, spíš se snaží přimět lidi k samostatnému myšlení). A jestli se mi to, co následně z propojení pozitivních lidí vznikne, zamlouvat bude, pak budu na sebe hrdá, že jsem se připojila hned od začátku. Hledání světla, vyšších cílů a toho lepšího v nás je totiž už dlouhá léta jedním z hlavních témat mých kreseb. A hlavním tématem mého žití. Věřím, že dobro může nakonec tu a onde zvítězit. Proto pozitivní evoluce, máme společnou cestu.

 

 

Autor: Lucie Barošová | úterý 13.11.2012 7:00 | karma článku: 20,15 | přečteno: 1028x
  • Další články autora

Lucie Barošová

S blogováním na iDnes končím

Před několika dny odešla z iDnesu Tereza Boehmová. Proč? Protože Babiš. A mě už to tu bez ní nebaví, zjistila jsem, že pro mě byla symbolem blogů. Takže to taky balím. Bylo mi ctí a potěšením během všech těch 101 setkání s vámi.

18.5.2017 v 10:08 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1778x | Diskuse| Hyde park

Lucie Barošová

Kdo je tu intelektuál?

Jsem intelektuálka. A co vy? Kdo je podle vás intelektuál? Zkuste si zformulovat charakteristiku, jak ji vnímáte. Napište mi ji celou nebo nejvýraznější rys takového člověka - podle vás. Zajímají mě pozitivní i negativní významy.

3.4.2017 v 13:33 | Karma: 23,43 | Přečteno: 4719x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Můj stý blog a top 10 zjištění

Dopracovala jsem se v blogování na iDnesu ke stovce. Co mi to dalo a vzalo? Extrakty poznání z nejvýraznějších oblastí, ve kterých jsem se ráchala, shrnu krátce a zvesela v deseti bodech.

10.2.2017 v 9:28 | Karma: 19,57 | Přečteno: 315x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

O prezidentovi a jeho hanobení

Ti komunističtí poslanci mají svým způsobem pravdu. Měli bychom se vyjadřovat slušně. Vadí na tom někomu něco?! Mno...

15.11.2016 v 23:31 | Karma: 23,10 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Lucie Barošová

Přichází 28. říjen 2016

Zítřejší státní svátek bude akční! Lidé budou zřetelně rozděleni hradní zdí na dva tábory, které se budou přít, kdo z nich je zrno a kdo plevy.

27.10.2016 v 14:10 | Karma: 27,23 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Bohoslužba před bitvou. Ukrajinští kaplani kážou, i válčí s puškou v ruce

5. května 2024  9:32

Záporoží (Od zpravodajů iDNES.cz) Reportéři iDNES.cz se vypravili na Ukrajinu za vojáky, kteří bojují proti Rusku. Stres a strach jim...

Kvůli změnám klimatu nepřibývá tornád, jen se více dokumentují, říká expert

5. května 2024  9:17

Tornáda jsou nedílnou součástí počasí v České republice a v průměru meteorologové zaznamenají jedno...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

Prodej bytu 3+1 s balkónem ul. Husova Lanškroun
Prodej bytu 3+1 s balkónem ul. Husova Lanškroun

Husova, Lanškroun - Žichlínské Předměstí, okres Ústí nad Orlicí
3 290 000 Kč

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3059x
Autorka je píšící ilustrátorkou a tvůrkyní Omalovánek Lucie. Byla také pracovnicí v záchranné stanici pro dravce a sovy, canisterapeutkou, pracovala s dětmi a seniory, včetně postižených klientů. Byla externí novinářkou, muzikantkou ve dvou kapelách, zahradnicí, hadí ženou a tak všelijak. Nyní je na rodičovské dovolené a ve zlomcích volna se připravuje na pomalu, ale jistě se blížící nový start do aktivního života s větším rozhledem, jasnějšími představami a vysokými cíli.

http://www.omalovanky-lucie.cz/

Seznam rubrik