Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Místo stávkování volím změnu myšlení

Jsem OSVČ v zatraceně ohrožené oblasti podnikání. Je toho hodně, co se mi v Čechách nelíbí. Ale pouhé stávkování dlouhodobě nic nevyřeší. Nestavím se ani na jednu z válčících stran barikád a nechci mít a čele nálepku A nebo B!

Stejně jako všichni ostatní občané naší země, i já přihlížím čerstvě vzniklému zobrazení nejisté a roztěkané doby. I já poslední měsíce denně mažu desítky došlých majlů s nadávkami na vládu. Včerejší stávka se mě dotkla naštěstí jen okrajově. Cestu tam i zpět za postiženým klientem, kam docházím, se povedlo naplánovat bez komplikací. Takže ať si stávkují ti, kdo cítí tak velké rozhořčení, že nevidí jiné východisko. V mnohém je chápu, i když si nemyslím, že jejich počínání má jasně promyšlenou cestu k cíli. Čtu u nich hlavně o tom, co nechtějí, ale nevidím konkrétní realizovatelné kroky k tomu, co chtějí. Chápu i ty, kteří křičí proti stávkujícím, akorát mám obavu, že protistrana obsah jejich slov ze své pozice nepochopí.

Rychlé a radikální činy vedou málokdy k dlouhodobě uspokojivým výsledkům. Vyjadřují pouze výbuch zadržované tísně a strachu. Pro zdání znovunabyté JISTOTY by mnozí udělali skoro cokoli. Půjdou za kýmkoli, kdo s vlaječkou s nápisem JISTOTA ZAJIŠTĚNÍ a LEPŠÍ ŽIVOT VŠEM zabubnují v čele průvodu. Jenže historie ukazuje, že vnější klid a řád zajistí jen centralizovaná vláda despotismu. Demokracie je natolik složitá forma mezilidského soužití, že jí cesta ke kvalitním výsledkům prostě trvá déle. Pravá demokracie totiž naslouchá všem většinám i menšinám (a že jich máme!) a vede dialogy. Čím méně zorientované a čím více nesamostatné jsou ty které skupiny, se kterými se jedná, tím déle dialog trvá. Základem demokracie je totiž SVOBODA - a to je hodnota, na kterou není každý připraven. Kdo nezná krásu této nejvyšší bohyně a bojí se tíhy zodpovědnosti, která z ní přirozeně vyplývá, tomu se těžce žije uprostřed Evropy v 21. století.

Víte, proč nechci být zaměstnankyní? Protože kdykoli jsem jí v minulosti byla, vnímala jsem v kolektivu tyto okolnosti, které všechny svíraly jako v kleštích:

1) Šéf je blbec a vůbec se neumí vžít do naší situace. Každou chvíli zavádí nějakou novinku, ale spěje to od desíti k pěti. Kdyby nechal vše jako za starých časů, dobře by nám bylo. Pod ním se děje peklo a jemu je to jedno! Hlavně že má naše lacino odměňované výkony! Ale říkat něco nahlas je marné.

Nemůžu si pomoci, ale vždy mi připadalo, že vedení se s pomocí změn snaží přijít na to, jak práci kolektivu zlepšit, zefektivnit. Rozhodně se záměr nepovedl vždy, ale jinak, než zkouškou, to zjistit nešlo. A těch pár kladných změn stálo za ty strasti. Dále - když mi něco vadilo příliš, šla jsem a řekla o tom nahlas. Nikdy mě za to nikdo nevyhodil. Buď mi bylo vysvětleno proč se to tak děje a děly se kroky ke zlepšení, nebo jsem se rozloučila a v dobrém odešla. A jsme u bodu dvě...

2) Tahle práce je sice nevděčná, ale dnes je tak nejistá doba a vysoká nezaměstnanost, že to tady raději nějak doklepu. Stejně by to jinde mohlo být možná i ještě horší.

Buď dělám svoji práci s vlasteneckým cítěním a při pohledu zpět na odpracované měsíce či roky jsem na své výsledky hrdá, nebo hledám jinde! Aktivně čtu inzeráty a přemýšlím, které jiné zaměstnání by mi sedlo. Když na ně nemám dost dobré vzdělání, dodělám si je. A jdu za svým cílem! Třeba se zadlužím, třeba to bude stát draho - ale můj život má svoji hodnotu, není marný. Cítím se pak úplně jinak, když mám naději, že se mé sny a přání mohou splnit.

3) Tobě se to mluví, když nemáš děti. Smíš si žít nezodpovědně, ale já nesmím riskovat, abych neohrozil(a) rodinu!

Ano, nemám děti. Protože jsem natolik zodpovědná, že je budu mít teprve tehdy, až si pro ně zajistím základní podmínky. Ale až ty děti mít budu, nikdy je nebudu vychovávat tak smutným osobním příkladem, jako to běžně vídám! Nebudu jim říkat - "dřu se v robotě, ve které nejsem šťastná - kvůli tobě, mé dítě. Cesta k rodinnému životu jinudy nevede, musíš umět spolknout hořkou pilulku a zapřít se"...

4) Většina zaměstnanců se takřka zhroutila, když měli o sobě napsat sebehodnocení. Vždyť sebechvála smrdí! Byli jsme vychováváni ke skromnosti - a teď mám frajeřit?! Šéf přece musí vědět, kdo je jak dobrý!

Prosím vás, mít o sobě reálný sebeobraz není k zahození. Není hřích, když napíšete, v čem se domníváte, že jste dobří a co vás baví - dáváte si tím šanci, že vám přesně této činnosti přibude. A taky si buďte jisti, že šéf mnohé klady personálu ze svého kanclíku nespatří. Takže máte jedinečnou příležitost mu o svých přednostech napsat. Říkáte tím také, že jste svolní k novým směrům v této oblasti a že se nebojíte vzít na sebe v tom, co je vám blízké, i větší zodpovědnost. Proč by mělo být ctností, tvrdit, že jsem obyčejný průměrný jedinec  a kam mě kdo postaví, tam budu?

5) V kolektivu bylo i menší procento lidí, kteří přemýšleli jinak, než podle popsaného modelu. Ti obvykle buď : a) byli spokojeni sami se sebou a měli svoji práci rádi - pak si ale u kávičky neměli s ostatními příliš co povídat. b) byli časem povýšeni c) časem odešli.

Ráda si plánuji svoji činnost sama. Baví mne hledat vlastní originální cesty a vzdělávat se v oborech, které si vyberu, proto jsem OSVČ. Ilustruji knihy, ale jelikož knižní trh se otřásá v základech, začala jsem také psát články. A protože to stále finančně nestačilo, vrátila jsem se částečně pracovně i k postiženým dětem. Když vydělám některý měsíc i přes všechny tyto mé směry málo, nejdu stávkovat (před čí okna by to bylo?), ale přiberu si další brigádu. Jsem totiž šéfkou sama sobě. Nepotrpím si na nemocenské a dovolené, prostě když jsem nemocná, vykurýruju se co nejrychleji a na kdovíjakou finanční podporu státu při mé nemoci nevěřím. Když jsem unavená, dám si pauzu a jedu dál. A vše, co si navařím, to si taky sním.

Závěrem tedy říkám tento svůj názor: Ke zlepšení životních podmínek všech občanů bez rozdílu vede dlouhá a náročná cesta, při které je třeba se široce vzdělávat, mít přehled - a nejlépe i nadhled - v aktuálním dění a hlavně: nebát se řešit aktivně svůj život sámostatně. Nečekejte na lepší příležitost k vážnému rozhodnutí, je dost možné, že žádné lepší podmínky nikdy nepřijdou.  Držet se křečovitě iluzorních dogmat  je slepá ulička. Ve vesmíru nevládnou jistoty, nýbrž změny.

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lucie Barošová | pátek 17.6.2011 12:09 | karma článku: 18,37 | přečteno: 1206x
  • Další články autora

Lucie Barošová

S blogováním na iDnes končím

Před několika dny odešla z iDnesu Tereza Boehmová. Proč? Protože Babiš. A mě už to tu bez ní nebaví, zjistila jsem, že pro mě byla symbolem blogů. Takže to taky balím. Bylo mi ctí a potěšením během všech těch 101 setkání s vámi.

18.5.2017 v 10:08 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1778x | Diskuse| Hyde park

Lucie Barošová

Kdo je tu intelektuál?

Jsem intelektuálka. A co vy? Kdo je podle vás intelektuál? Zkuste si zformulovat charakteristiku, jak ji vnímáte. Napište mi ji celou nebo nejvýraznější rys takového člověka - podle vás. Zajímají mě pozitivní i negativní významy.

3.4.2017 v 13:33 | Karma: 23,43 | Přečteno: 4731x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Můj stý blog a top 10 zjištění

Dopracovala jsem se v blogování na iDnesu ke stovce. Co mi to dalo a vzalo? Extrakty poznání z nejvýraznějších oblastí, ve kterých jsem se ráchala, shrnu krátce a zvesela v deseti bodech.

10.2.2017 v 9:28 | Karma: 19,57 | Přečteno: 315x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

O prezidentovi a jeho hanobení

Ti komunističtí poslanci mají svým způsobem pravdu. Měli bychom se vyjadřovat slušně. Vadí na tom někomu něco?! Mno...

15.11.2016 v 23:31 | Karma: 23,10 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Lucie Barošová

Přichází 28. říjen 2016

Zítřejší státní svátek bude akční! Lidé budou zřetelně rozděleni hradní zdí na dva tábory, které se budou přít, kdo z nich je zrno a kdo plevy.

27.10.2016 v 14:10 | Karma: 27,23 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21,  aktualizováno  20:41

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31,  aktualizováno  20:38

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2863x
Autorka je píšící ilustrátorkou a tvůrkyní Omalovánek Lucie. Byla také pracovnicí v záchranné stanici pro dravce a sovy, canisterapeutkou, pracovala s dětmi a seniory, včetně postižených klientů. Byla externí novinářkou, muzikantkou ve dvou kapelách, zahradnicí, hadí ženou a tak všelijak. Nyní je na rodičovské dovolené a ve zlomcích volna se připravuje na pomalu, ale jistě se blížící nový start do aktivního života s větším rozhledem, jasnějšími představami a vysokými cíli.

http://www.omalovanky-lucie.cz/

Seznam rubrik