Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Koho vybrat do čela mé země?

Blíží se volby. Slýchám kolem sebe, že není z čeho vybírat, ale mně to tak tragické nepřipadá. Plakat a rezignovat budu až v případě, že se bude ve finále rozhodovat mezi Fischerem a Zemanem. Zatím je ale ještě malá naděje, že funkci nevyzobnou "kluci z plakátu", takže půjdu volit zvesela.

Takhle jsem to viděla v 18. letech...Lucie Paceltová

Dostala jsem do schránky šedomodrou obálečku... Co s ní?

Studium kandidátů nechci podcenit. Na druhou stranu ale nemám času nazbyt, takže pět pro mne nesympatických lístků letělo rovnou do tříděného odpadu (milí kandidáti, neberte si to osobně). Zůstali čtyři uchazeči, o kterých jsem si vygooglila více. Nebudu zde rozebírat životopisné údaje toho či onoho, každý čtenář iDnesu umí používat internet a teoreticky i vlastní mozek. Sdělím pouze moji výsledovku:

Dva kandidáty volit nebudu, ale nevadilo by mi jejich vítězství, jde o Roithovou a Franze. Lékařka Zuzana Roithová mi přijde jako šikovná ženská, a když uměla řídit nemocnici, není to asi žádná slabonázorová puťka. Taky její strana KDU-ČSL mi přijde v pohodě, ač jsem ji nikdy nevolila. Nicméně mě trochu dráždí každý, kdo rozlišuje ostatní např. podle "správnosti" pohlaví. Lidé jsou pro mne jen dobří nebo špatní. Co mají mezi nohama + co kdo ke komu cítí je každého soukromá věc. Takže můj hlas jí nehrozí a nejspíše by o něj ani nestála, když se normálně kámoším s lesbičkama, přeju jim, aby časem mohly mít děti a tak všelijak. Další kandidát, jehož portrét na úřadech a ve školách by mi nevadil, je Vladimír Franz, ten chytrý chlap a umělec. Dokonce jsem uvažovala, že jej zvolím. Ale když jsem s ním slyšela pár rozhovorů, nebylo to ono. Neumím to přesně popsat, ale nejen některé jeho názory, ani styl mluvy mi na něm nesedí. Prostě to není vončo, přijde mi odosobněný od lidí, a to přesně by prezident být neměl. Nemůžu volit někoho, kdo mi přijde studený (a nemyslím tím fakt, že modrá je studená barva). Mimochodem, jako prezident by mi býval příliš nevadil ani Okamura. Mé sympatie k němu sice měsíc od měsíce slábnou, ale pořád ještě převažují jeho pozitiva. Mám prostě schopného Tomia ráda i přesto, že už taky začínám říkat, že je populista. A nechce se mi věřit, že by člověk s tak obrovským fanklubem potřeboval falšovat hlasy, i když  je sbíral  krátce.

Zůstávají mi dva kandidáti, nad kterými váhám: Fischerová a Schwarzenberg. Možná se chytáte za hlavu, jak můžu mít v sobě tak pravolevý rozpor, ale tihle dva přesně vystihují moji osobnost. Mé rozumové a podnikatelské já fandí určitě Karlovi! Je to pro mne jediná možná pravicová cesta a taky má největší šanci předběhnout v počtu hlasů ony dva nechvalně známé favority. Trochu mě, pravda, mrzí jeho přehnaná láska k EU, ale říkám si: vyzná se v tom evropském guláši jako málokdo, třeba ví co dělá. Mno, taky patřím k těm, kteří onehdá s nadějí volili TOPku a pak se nestačili divit, ale budiž. Kníže má už taky svoje roky a při práci usíná, ale jedno volební období by ještě dal, než si půjde užít v klidu podzim života. A je to nepřehlédnutelná osobnost, sympaťák, má šmrnc! Tak už mu to v duchu skoro hážu, jenže pak se ozve mé citové já. Předstoupí Lucie, která vyrostla na četbě pohádek z celého světa a dnes je píše a ilustruje, protože chce v dětech pěstovat víru v dobro a lásku. Ta Lucie, která důvěrně zná osudy postižených dětí, starých lidí a různých smolařů, Lucie umělkyně, milující přírodu ve všech jejích podobách. Tohle mé já chce vidět na hradě někoho naslouchajícího, vlídného. Kohosi, kdo sice (to si přiznejme) politice příliš detailně nerozumí a místy naivně věří, že mezi lidmi přestanou existovat vyčůraní zneužívači, ale má srdce na správném místě. A to je Táňa. Zná svá slabá místa a je svolná poradit se s moudřejšími v oblastech, které zrovna neovládá. Třeba zvolní i ve svých přerozdělovacích tendencích, to by bylo úplně suprovní.

Stále nevím, jak mé rozhodování dopadne. Ale mám podezření, že kázeň rozumu pošlu k vodě. Protože zemi by sice měli vést ekonomicky vzdělaní a praktičtí mistři vyjednávání a logiky, ale prezident je tu především proto, aby zosobňoval mravní hodnoty. Nikdo není dokonalý. Oba Václavové byli velké osobnosti a prezidentování jim slušelo, oba  také během svého působení natropili chyby. Ale ráda a s úctou budu vzpomínat pouze na pana Havla (kor po letošním prvním lednu!). A ačkoli nejsem čistokrevná pravdoláskařka, ráda bych, aby republiku reprezentoval kdosi duševně čistý, kdo jde půjde v Havlových stopách.

Autor: Lucie Barošová | úterý 8.1.2013 7:00 | karma článku: 11,25 | přečteno: 709x
  • Další články autora

Lucie Barošová

S blogováním na iDnes končím

Před několika dny odešla z iDnesu Tereza Boehmová. Proč? Protože Babiš. A mě už to tu bez ní nebaví, zjistila jsem, že pro mě byla symbolem blogů. Takže to taky balím. Bylo mi ctí a potěšením během všech těch 101 setkání s vámi.

18.5.2017 v 10:08 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1778x | Diskuse| Hyde park

Lucie Barošová

Kdo je tu intelektuál?

Jsem intelektuálka. A co vy? Kdo je podle vás intelektuál? Zkuste si zformulovat charakteristiku, jak ji vnímáte. Napište mi ji celou nebo nejvýraznější rys takového člověka - podle vás. Zajímají mě pozitivní i negativní významy.

3.4.2017 v 13:33 | Karma: 23,43 | Přečteno: 4719x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Můj stý blog a top 10 zjištění

Dopracovala jsem se v blogování na iDnesu ke stovce. Co mi to dalo a vzalo? Extrakty poznání z nejvýraznějších oblastí, ve kterých jsem se ráchala, shrnu krátce a zvesela v deseti bodech.

10.2.2017 v 9:28 | Karma: 19,57 | Přečteno: 315x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

O prezidentovi a jeho hanobení

Ti komunističtí poslanci mají svým způsobem pravdu. Měli bychom se vyjadřovat slušně. Vadí na tom někomu něco?! Mno...

15.11.2016 v 23:31 | Karma: 23,10 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Lucie Barošová

Přichází 28. říjen 2016

Zítřejší státní svátek bude akční! Lidé budou zřetelně rozděleni hradní zdí na dva tábory, které se budou přít, kdo z nich je zrno a kdo plevy.

27.10.2016 v 14:10 | Karma: 27,23 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3059x
Autorka je píšící ilustrátorkou a tvůrkyní Omalovánek Lucie. Byla také pracovnicí v záchranné stanici pro dravce a sovy, canisterapeutkou, pracovala s dětmi a seniory, včetně postižených klientů. Byla externí novinářkou, muzikantkou ve dvou kapelách, zahradnicí, hadí ženou a tak všelijak. Nyní je na rodičovské dovolené a ve zlomcích volna se připravuje na pomalu, ale jistě se blížící nový start do aktivního života s větším rozhledem, jasnějšími představami a vysokými cíli.

http://www.omalovanky-lucie.cz/

Seznam rubrik