Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Den dětí: Jako je Bůh nade mnou, rozbiju vám okna!

"Tak prodejte mi tu slípku, za 50 korun!" Všechny dětské hlavičky se otočily za hlasem otylé romské babičky, která už delší dobu perlila na akci ČSCH pro děti. "To nejde, paní, je tu výstava. Samé chovné kusy a taky právě hodně snášejí." "Že nedáte? Opravdu ne?! Tak vám tady říkám, jako že je Bůh nade mnou, že vám tady přijdu rozbít všecky okna!!! Nemáte srdce!" Ano, programy pro děti mohou být ještě poutavější a poučnější, než by kdokoli dokázal předem odhadnout...

O výstavní drůbež je zájem!Lucie Paceltová

Brno Židenice připravilo rodinám hned několik krásných programů ke dni dětí. S mojí rok a půl starou (či spíše mladou) dcerkou jsme si naplánovaly návštěvu dvou akcí: skauty a Český svaz chovatelů. Ti první byli výborní - v parku na Juliánském náměstí postavili stany a zorganizovali soutěže k procvičení inteligence, zručnosti i mrštnosti, nechyběly ani figuríny k nácviku první pomoci. U mě za jedna, jen má Andělka je ještě příliš malý prcek, tak se těšila spíš na akci číslo dvě. A o té se vám rozepíšu, šlo totiž o výborný střet dvou odlišných kultur.

Areál ČSCH jsem po předchozí poradě s internetem našla snadno. Navíc, už když jsme k němu scházely ulicí dolů, děti s balónky proudící od vrátek dávaly tušit, že máme správný směr. Náhodou šlo o vícečlennou romskou rodinu. Zaujalo mne, že než stihli přejít na protější chodník, stihli jeden balón prasknout - přesněji, maminka ho típla cigaretou. Nu což... Nadále jsem si hleděla svého a vešly jsme do venkovem vonícího prostranství. Travička, u domu klece s morčátky, naproti ve svahu vozil kovboj zdarma (!!!) děti na koni. Dále byly na trase klece s různými plemeny králíků, osmáků, drůbeže a holubů, uvnitř v budově si zase rodinky prohlížely želvy a exotické ptactvo a na děti zde čekaly u stolů možnosti hezkých tvůrčích kratochvil. Ale vraťme se na dvůr.

Pár minut po nás se k jednomu z organizátorů, který seděl u bedny s balónky, vrátili (již samotní) romští rodiče, které jsem prve zahlédla venku. A paní prosila, jestli by jí nedali ještě další balóny pro děti. Dali. Dokonce i poté, co její muž začal vtipkovat, že jsou doopravdy pro něj. Pomyslela jsem si, že tohle by měli vidět mediální štváči, tvrdící, že jsme národ rasistů. Ale kdež, normálně se tolerujeme, hlavní je mír a svit sluníčka. Zachovejme na den dětí pohodu... Tohle je ale jen zahřívací miniepizodka! Přišla totiž ještě babička. Sama, bez dětí, malá široká blond postava o holi.

O co dotyčné šlo, to popisuji již v perexu. Akorát si její působení zesilte na hafo moc decibelů a čas vyjednávání prodlužte na dobrých deset minut. Postarší důstojně odění členové svazu chovatelů se pokoušeli o smír, marně. Kterýsi strýc jí připomněl, že už jí před časem dvě slepice dal a dodnes nezaplatila, takže jeho dobrota dosáhla svých mezí. Přítomné maminky byly jaksi zaražené, děti uvítaly zpestření. Jelikož paní vyhrožovala rozmlácením oken opakovaně, rázně ji vyzvali, aby odešla - ale to bylo všechno. Jestli čekáte, že jí někdo vynadal nebo že se tady začnu rozhořčovat já, je to marné. Rozhodla jsem se volit cestu čirého popisu situace. Každý si z oho příběhu odnese své. Včetně těch dětiček. A můžete do nich pak z obou vyhrocených břehů hustit co chcete - pohádky o extra zlých Romech nebo extra zlých běloších - ony vidí kolem sebe dost. A víte, co se mi na těch dětech líbí nejvíc? Řeší danost jevu smíchem. Výborný recept! Romové jsou jací jsou. Ty slušné mám ráda, a ti ostatní jsou jako malebné postavičky z románu. Díky nim se rozhodně nenudíme a naše smysly a ostražitost hned tak neotupí. A to je bezva.

Autor: Lucie Barošová | neděle 1.6.2014 8:00 | karma článku: 24,27 | přečteno: 1551x
  • Další články autora

Lucie Barošová

Nerada ruším, ale hoří

Ničivé plameny už zachvátily obrovská území. Statisíce lidí se dusí, hynou rostlinné a živočišné druhy. Média by měla přibližovat, nicméně vzdalují. Děs se odehrává tak daleko, že se nás nedotkne. Nejspíš.

7.11.2015 v 7:00 | Karma: 22,24 | Přečteno: 1452x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Lucie Barošová

Uprchlíci? Nejvyšší čtenost je za šíření hoaxů!

Ohromná zpráva o syrském fotbalovém trenérovi, který měl být teroristou, se ukázala být zcela nepodloženou. Stejně tak oblíbená pravda o tom, že otec chlapečka Alana byl převaděčem lidí, je hoax. Takže téma: Uprchlíci, média a já.

26.9.2015 v 7:47 | Karma: 21,61 | Přečteno: 1750x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

"Nevhodní" lidé umřeli i s dětmi - sláva...!?

Po přečtení dnešních detailních zpráv o 71 mrtvých + průletu reakcí na ně mi konečně svitlo řešení nad záhadou, která mi nedala spát od střední školy: Jak mohl v kultivované Evropě 20. století uspět Hitler, nacismus a holokaust?

28.8.2015 v 18:50 | Karma: 23,10 | Přečteno: 1725x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Les je tu nejen pro pařmeny

Toto není Letní povídka, ale poklona určitým šikovným jedincům, kterých utěšeně přibývá. Kdo si potrpíte na V.I.P., tak co vím, frčí v tom např. Ondřej Vetchý, Aneta Langerová, Kamil Střihavka a Jaroslav Dušek.

20.7.2015 v 7:00 | Karma: 14,81 | Přečteno: 494x | Diskuse| Občanské aktivity

Lucie Barošová

Dveře mého bytu

„Stále mám před očima ty policisty, paní Blanko! A také výrazy ve tvářích lidí, kteří stáli kolem – bylo to strašné! Řekněte mi, jak jen s tím mám žít dál...?“ Příběh je inspirován skutečnou událostí.

15.7.2015 v 15:00 | Karma: 28,48 | Přečteno: 1578x | Diskuse| Letní povídka
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3059x
Autorka je píšící ilustrátorkou a tvůrkyní Omalovánek Lucie. Byla také pracovnicí v záchranné stanici pro dravce a sovy, canisterapeutkou, pracovala s dětmi a seniory, včetně postižených klientů. Byla externí novinářkou, muzikantkou ve dvou kapelách, zahradnicí, hadí ženou a tak všelijak. Nyní je na rodičovské dovolené a ve zlomcích volna se připravuje na pomalu, ale jistě se blížící nový start do aktivního života s větším rozhledem, jasnějšími představami a vysokými cíli.

http://www.omalovanky-lucie.cz/

Seznam rubrik