Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ČSSD chce pohoršit sociálním službám a pokřivit trh

(Pozn. aut.: Tento blog je má předvolební dumka č. 1, tentokrát o straně, kterou jednoznačně volit nebudu.) Socani mají zase líbivý plán: Dáme práci mnoha nezaměstnaným... Vzniknou cenově výhodné služby pro občany a hlavně rodiny... Nové agentury to zařídí a EU se státním rozpočtem to zatáhnou... Ale při bližším prozkoumání je to samozřejmě pěkná blbina. V pracovních pozicích, kterých se má umělá podpora týkat, jsem dříve pracovala dostatečně dlouho na to, abych věděla svoje!

Zlojed obecný, varieta "Politicata maxima"Lucie Paceltová

Nejdříve malé opáčko, ať víte, nač budu nadávat:

6. 9. jsem se dočetla, že ČSSD má velké plány s nezaměstnanými. Hlavně s těmi, kteří mají nízné nebo žádné vzdělání a jsou obtížně umístitelní na trhu práce. Prý se zřídí nové speciální agentury, kam budou poctiví nezaměstnaní sami dobrovolně chodit. Nu, a v té agentuře budou k mání pro běžné relativně finančně zajištěné občany takové daňově zvýhodněné poukázky, které když si nakoupí, mohou jimi platit těm snaživým nezaměstnaným za úklid, žehlení, péči o seniora a podobně. Vše to líčí v růžových barvách stínový ministr práce a sociálních věcí Roman Sklenák. Prý je jasné, že občané budou mít ze začátku obavy, pustit si do domu takové beznadějné případy, ale tož ať začnou pro začátek třeba triviálním posekáním trávníku. Postupně se jistě nastolí mezi vykonavatelem a přijímatelem domácí výpomoci důvěra. A lidé, kteří budou pečovat o seniory nebo o děti, budou muset mít samozřejmě potřebnou kvalifikaci, to je bez debat!

Na konci článku se také skvěla vize B. Sobotky (vždycky mu nemůžu přijít na jméno), kterak pomůže matkám po rodičovské při návratu do zaměstnání. Ony totiž ty ženstiny šikovné mají už dostatek zkušeností, aby mohly hlídat děti. A budou je hlídat levně, což mnohým rodinám pomůže. Bude sice nutné zaplatit jistou garantovanou cenu, ale zbytek zafinancuje EU a státní rozpočet ze škatulky na aktivní politiku zaměstnanosti.

Nyní se zamyslíme nad obsahem:

Čtenář levičák nejspíše nechápe, co se mi nezdá, když je to tak pěkná a prospěšná idea. Naopak čtenář pravičák si klade dosti zásadní otázky, typu: Tak proč, kurnik, docházelo k prudkému modernizování úřadů práce, když stejně vzniknou za naše peníze šiky nových úředníků, kteří budou jistou část poslání ÚP kopírovat?! Je nutné poškozovat umělým snižováním cen malé firmy, které v oblasti domácích prací a sociálních služeb místy horko těžko bojují o přežití a uživení svých zaměstnanců? A je vůbec v řadách nezaměstnaných i budoucích zákazníků dostatek duší, které ten drahý špás ocení a uvítají...?! Jinak řečeno bude to k něčemu? - To je přece otázka číslo jedna, kterou si klade každý zodpovědný člověk, než do něčeho vrazí svoje peníze. Ale fakt je, že když to moje peníze nejsou, není třeba zdržovat se průzkumem aktuální situace, pohoda.

Já osobně si klepu na čelo ještě víc, protože pomoc lidem mě vždycky lákala a několika pracovními posty u seniorů a postižených dětí jsem si v minulosti prošla (to víte, podnikání v oblasti umění se často dlouhodobě udržet nedalo, tak jsem se živila i jinak, říká se tomu flexibilita). A řeknu vám, o čem jsem přesvědčená:

1) Aktivní hledač práce v sociálních službách místo sežene. A to i bez příslušného vzdělání, pokud udělá kurz těsně předtím nebo i za pochodu. Já osobně sehnala práci vždy po jednom až dvou klepáních na různá pracoviště - domov důchodců, ústav, zajišťovatelé osobní asistence přímo v rodinách. Když viděli moji ochotu, vzali mě. Víte proč? Ta práce je mnohdy fyzicky a vždy psychicky nesmírně náročná + v nepoměru k tomu trapně placená (jeden klient, ještě chlapec, mi říkával, že dostávám "albužnu" a smál se). Kvalitní zaměstnance aby jeden pohledal, dlouhodobě zůstávají jen lidé s velkým srdcem. Tak proč, do prkýnka dubovýho, má vznikat ještě agentura na nabízení dočasných služeb?! Kdyby výše popsaní hledači práce, hlavně ti s kvalifikací, opravdu chtěli, našli by si něco sami, a nejen dočasku. Problém beru jen u nezaměstnaných z malých obcí daleko od měst, kde třeba vážně neexistuje víc pracovních míst. Ale těm nepomůže ani svatý Dyndy (ani nová agentura). Navíc, víte co dělá s klienty, když se jim střídají u lůžka pečovatelé jak na běžícím pásu? Jak by vám bylo, kdyby vám na nemocnou maminku sahalo při pomoci na toaletě ročně průměrně 10 cizích a zpočátku zmatených lidí? Tohle není práce vhodná na pár dní!

2) Mamky po rodičovské to fakt nemívají lehké. Ale já osobně bych nesvěřila potomka ženě, na které dítě uvidí vlažné a pasivní chování - nebije se o svoje peníze a místo na slunci sama, potřebuje být protlačena úředníkem. Navíc věřit, že nějakému úředníkovi výrazně záleží na mém blahu, je zoufalství - párkrát jsem bohužel na ÚP byla a přístup většiny pracovnic byl hustý - přehlížely mě až štítivě jak velké širé rodné lány a ptaly se jen na to, co musely naťukat do lejster. Žena typu: "Bože, prosím, posuň mě k nějakému cíli a hlavně to udělej opatrně" je pro mě nevhodná na tak vážný úkol, jako výchova (= autoritativní vzor) mého dítěte. Raději bych podpořila schopnou odvážou podnikatelku, co si zřídila na hlídání dětí agenturu nebo rozjíždí pidiškolku. Případně tu a tam zaplatím bokem paní, kterou znám a vím, že má ty a ony životní zásluhy a charakterové kvality.

3) Co se sekání trávníku a údržby zahrad týče, výjimečně neprotestuji. Mám na květinářství - sadovnictví maturitu a občas jsem na pár měsíců pracovala po různu v oboru. Viděla jsem, co jsem viděla, je mi z úrovně mnohé české zeleně velmi smutno. Firmu na návrhy, tvorbu a udržování zahrad si dnes zakládá kdejaký niemand, co ví o rostlinách kulové a pouze pár měsíců pracoval pod firmou, která se zabývala tímtéž. Zákazníci, co mají vlastní zahrady jen na koukání a nemají k půdě vztah, si běžně pouštějí na pozemky morální prasata, kterým je krásno a duše květin a stromů ukradená a hrabou jen prachy. Městská zeleň je na tom podobně, ve většině měst mydlí křoviňákama a nůžkama keře a stromy lidé, kteří svoji práci musí nenávidět - jinak si neumím vysvětlit, proč bývá kůra i dost vzácných exemplářů brutálně sedřená a proč větve keřů nejsou zakracovány nenápadně, hluboko uvnitř habitu, nýbrž neesteticky na povrchu, navíc pak další roky rostou špatně. Také podnože stromů (např. okrasných višní) vesele potlačují své naroubované šlechtěnce, ulice nám kvetou stále dvoubarevněji a všem to přijde normální. Vedoucí služeb, kteří na tyto práce dohlížejí, jsou zjevně klidní, tudíž hádám taky nikdy dendrologii a Péči o dřeviny nečetli... Za této situace souhlasím se socanama, že na zahradě může dělat údržbu klidně i člověk se základním vzděláním - vyjde to na stejno. Zahradnické služby už zdeformované jsou a nová levná pracovní síla bude jen prd v uragánu. Doufám, že vzácní kvalitní zahradníci se udrží i přes tuto novou halouzku pod nohy.

Takže milí úředníci z ČSSD, vidím, že jste stále stejní. Rozhazujete peníze druhých na zbytečnosti, hrajete falešně na struny soucitu a systematicky likvidujete malé a střední podnikatele. Můj hlas tedy v urničce nikdá nenajdete.

Autor: Lucie Barošová | úterý 10.9.2013 7:00 | karma článku: 30,05 | přečteno: 959x
  • Další články autora

Lucie Barošová

S blogováním na iDnes končím

Před několika dny odešla z iDnesu Tereza Boehmová. Proč? Protože Babiš. A mě už to tu bez ní nebaví, zjistila jsem, že pro mě byla symbolem blogů. Takže to taky balím. Bylo mi ctí a potěšením během všech těch 101 setkání s vámi.

18.5.2017 v 10:08 | Karma: 21,60 | Přečteno: 1778x | Diskuse| Hyde park

Lucie Barošová

Kdo je tu intelektuál?

Jsem intelektuálka. A co vy? Kdo je podle vás intelektuál? Zkuste si zformulovat charakteristiku, jak ji vnímáte. Napište mi ji celou nebo nejvýraznější rys takového člověka - podle vás. Zajímají mě pozitivní i negativní významy.

3.4.2017 v 13:33 | Karma: 23,43 | Přečteno: 4718x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

Můj stý blog a top 10 zjištění

Dopracovala jsem se v blogování na iDnesu ke stovce. Co mi to dalo a vzalo? Extrakty poznání z nejvýraznějších oblastí, ve kterých jsem se ráchala, shrnu krátce a zvesela v deseti bodech.

10.2.2017 v 9:28 | Karma: 19,57 | Přečteno: 315x | Diskuse| Ostatní

Lucie Barošová

O prezidentovi a jeho hanobení

Ti komunističtí poslanci mají svým způsobem pravdu. Měli bychom se vyjadřovat slušně. Vadí na tom někomu něco?! Mno...

15.11.2016 v 23:31 | Karma: 23,10 | Přečteno: 754x | Diskuse| Politika

Lucie Barošová

Přichází 28. říjen 2016

Zítřejší státní svátek bude akční! Lidé budou zřetelně rozděleni hradní zdí na dva tábory, které se budou přít, kdo z nich je zrno a kdo plevy.

27.10.2016 v 14:10 | Karma: 27,23 | Přečteno: 1771x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3059x
Autorka je píšící ilustrátorkou a tvůrkyní Omalovánek Lucie. Byla také pracovnicí v záchranné stanici pro dravce a sovy, canisterapeutkou, pracovala s dětmi a seniory, včetně postižených klientů. Byla externí novinářkou, muzikantkou ve dvou kapelách, zahradnicí, hadí ženou a tak všelijak. Nyní je na rodičovské dovolené a ve zlomcích volna se připravuje na pomalu, ale jistě se blížící nový start do aktivního života s větším rozhledem, jasnějšími představami a vysokými cíli.

http://www.omalovanky-lucie.cz/

Seznam rubrik