Nejúžasnější stromeček pod sluncem

"Vánoční zvoneček tiše zvoní,v pokoji jedlička lesem voní.Zdobíme stromeček pro Štědrý den!Vítáme vánoce - radostný sen."

ilustrační foto

Tato říkanka pro děti byla zhudebněna a na besídce v MŠ robátky zazpívána. Kdybych měla rozebrat jednotlivá poselství z textu, asi bychom se nestačili divit. No schválně...
Tak předně jsem v životě neslyšela, kterak by zvonek tiše zvonil. I ten nejmenší vydává nehorázně hlasitý provokativní zvuk, který je nezaměnitelný. V pokoji nevoní zdaleka tak jedlička jako spíš spálený koberec od zapálené prskavky. Jedlička je dnes navíc příšerně drahá, tudíž kupujeme levnější verzi - borovičku. Nemyslím teď tu tekutou ve skleněné láhvi, i když ta by jistě taky zabodovala.

Nicméně spousta moderních domácností volí stromek umělý. Pořizovací cena však překročí rozpočet na týden, ale zato se po několika letech vrátí i s úroky. Můžete si vybrat z různých výšek, barev, typů i tvarů. Také z různých výrobců. Na našem trhu ovšem převládají stromečky Made in China.
Neznám nikoho, kdo by si vyrobil umělý stromek sám. Proto zřejmě své estetické cítění potřebuje realizovat ozdobením stromečku. Někdo vyznává staročeskou verzi se skořápkami z ořechů, přidá pár mašlí, ovocných křížal, perníčků a slaměných ozdob. Ale tato verze působí na umělém stromku jako pěst na oko.

Někdo pro změnu zvolí skleněné nebo plastové ozdoby ve tvaru koule, rampouchů, srdíček, holubiček, andílků atd., doplní čokoládovými bonbóny v barevných aluminiových obalech, vše pak korunuje plastovými třásněmi a řetězem.

Už jste viděli vánoční řetěz vyrobený z popcornu? Ne? Já, ano. A papírový řetěz? Vznikne slepením papírových proužků. Jistě si vzpomenete na dětství a hodiny pracovních činností či výtvarné výchovy v rámci výuky ZŠ. Ano, papírový řetěz je dnes retro a řetěz z popcornu je zase pro změnu úlet. Ale jak se říká, lidové tvořivosti se meze nekladou.
Pokračujme v rozboru říkanky. Že bychom zdobili stromek pro Štědrý den, je pravda jen zčásti. Mnoho lidí totiž zdobí stromek pouze ze zvyku, mnoho jen pro děti. Dost lidí zdobí stromek dříve než vůbec Štědrý den nastane. A jestli jsou vánoce radostný sen, se zeptejte hospodyněk. Radostně založí ruce v klíně, až když je po všem.
Odmalička jsme měli doma stromek živý. Tedy už tak živý nebyl, protože byl uříznutý. Ale ještě pár dní se jevil jako živý, dokud nezačal usychat a začalo opadávat jehličí. Tuto tradici jsem udržovala i pro děti. Ale předloni jsem se z "úsporných" důvodů rozhodla opatřit si umělý. Letos se opět vracím k "živému stromku", který zasadíme do plastového stojanu. Navěsíme na něj skleněné ozdoby sladěné do dvou tří barevných tónů, proložíme je ozdobami z plastu i látky, přidám vlastnoručně vyrobené perníčky, posypeme stromek třásněmi a omotáme třpytivými řetězy. Jestli dojde i na blikající světýlka, se teprve uvidí.

Pro někoho šílený mišmaš, pro děti ten nejúžasnější vánoční stromeček pod sluncem, jakmile se pod ním objeví dárečky.
Zapalte si františka (nebo Pepíka), kdo nechce, může zkusit purpuru, co na plotně tiše a ochotně voní. Pusťte si koledy, je jedno jaké...klidně i rockové. A nasávejte (všemi póry) tu pravou atmosféru vánočních svátků. Vždyť jsou jen jednou do roka...

Autor: Eliška Ozogányová | pondělí 20.12.2010 19:00 | karma článku: 8,34 | přečteno: 1257x
  • Další články autora

Eliška Ozogányová

Až tak moc tě nežere

8.11.2019 v 17:55 | Karma: 12,43

Eliška Ozogányová

Já a dieta??

7.10.2013 v 14:35 | Karma: 9,86