Koleda, koleda, Štěpáne...

Kolikrát ani dnes nevíme, která bije. Netušíme, co se kolem nás děje. Se Štěpánem i bez něj. Takže, ať už si koleduje Štěpán nebo někdo jiný, buďme připraveni na vše!

--------------------------------------------------

Zdobíme dort, zdobíme stromek i sebe. Na Vánoce, tedy před Vánocemi, se nejvíc zdobí okna, dveře, stromeček i stůl. Kdo nezdobí s námi, zdobí proti nám. Proti nám v paneláku už vyzdobili okna. Každé okýnko, jiná dekorace. To je vám ale podívaná, až z toho zrak přechází. A to ještě není všechno.

Vánoční výzdoby zřejmě není nikdy dost a tak kamkoliv se v tomto čase vrtnete, všude si na vás posvítí rozmanitá vánoční dekorace včetně světelného řetězu na stromku obřích rozměrů před obchoďákem, často i v něm. Z reproduktorů téměř nepřetržitě kvílí koledy české i zahraniční. S vánočními songy se doslova roztrhnul pytel.

No, a kdo si nevykoledoval výprask od čerta, může koledovat na Štěpána, za Štěpána i bez Štěpána.

"Koleda, koleda, Štěpáne, co to neseš ve džbáně? Nesu nesu koledu, upad jsem s ní na ledu."

To je naprosto trefné, za přispění krutých mrazů, které uchvátily naši republiku do svého područí, se chodníky a nejen ty, proměnily v ledovou dráhu. Zkuste jít rychleji a hodíte záda, ani nevíte jak. Naše země česká se proměnila v zemi gejš a samurajů, alespoň stylem chůze po zamrzlých komunikacích.

Naše národní zvědavost se odráží v otázce: "...,co to neseš ve džbáně?" A kdo to ví, ten stejně nepoví!

"...psi se na mě sběhli, koledu mi snědli!" Myslím, že může být rád, že se pustili do koledy a néééé do něj! Když majitelé pejsánků často neví, k čemu slouží náhubek.

No, ale nechoďme moc daleko, neb "...a ten malý chlupatý, ten mě kousnul do paty." Tak a je to tady. No, neříkala jsem to?

Ale nějak moc nepobírám tu část "...a ten malý chlupatý, ..." Pravděpodobně se tam seběhlo několik psů bez chlupů a jeden z nich tedy měl to štěstí, že měl chlupy? Nebo dotyčného Štěpána pokousal policajt malého vzrůstu?

Už se zřejmě nedozvíme, jak se to tehdy vlastně všechno... seběhlo. Kolikrát ani dnes nevíme, která bije. Netušíme, co se kolem nás děje. Se Štěpánem i bez něj. Takže, ať už koleduje Štěpán nebo někdo jiný, buďme připraveni na vše! Jinak si koledujeme sami!

 

Autor: Eliška Ozogányová | neděle 9.12.2012 13:31 | karma článku: 14,37 | přečteno: 960x
  • Další články autora

Eliška Ozogányová

Až tak moc tě nežere

8.11.2019 v 17:55 | Karma: 12,43

Eliška Ozogányová

Já a dieta??

7.10.2013 v 14:35 | Karma: 9,86