Babišovo kuře aneb jak se prolhat do Poslanecké sněmovny

Andrej Babiš svými kroky popírá prohlášení Rekonstrukce státu, pod které se podepsal.

Pan Andrej Babiš se připojil s iniciativě Rekonstrukce státu a stvrdil tak svým podpisem závazek prosazovat 9 bodů jejího prohlášení.

Tím se mimo jiné zavázal, že bude usilovat o změnu financování politických stran, aby měly například "samostatný transparentní účet pro veškeré příjmy a výdaje spojené s předvolební kampaní" nebo "povinné označení veškeré předvolební inzerce logem/jménem zadavatele".

Shodou okolností před několika dny spustila společnost Vodňanská drůbež, jejímž jediným akcionářem je Babišův Agrofert Holding, reklamní kampaň na svoje produkty. Hlavní roli v kampani hraje Jaromír Jágr a sekunduje mu ... Andrej Babiš. Videa s Babišem zveřejněná na Youtube účtu společnosti Vodňanská drůbež mají větší sledovanost než všechna videa publikovaná na účtu hnutí ANO i ostatních politických stran.

Jde o jasnou součást volební kampaně (Babiš dřív v žádné kampani svých firem neúčinkoval). Bohužel Hnutí ANO nemá transparentní účet, takže nemůžeme ověřit, zda Vodňanské drůbeži za svoji propagaci platí. Pokud ne, jde o typický příklad černého financování volební kampaně: náklady na výrobu videí se neobjeví ve výroční zprávě Hnutí ANO a akciová společnost Vodňanská drubež nebude na seznamu sponzorů tohoto hnutí. Obchází se tak i stávající zákon o politických stranách nemluvě o zpřísňujících návrzích Rekonstrukce státu.

Obecně jako voliči bychom se měli zamyslet, jakou váhu má slovo politika, který svými činy svoje slova obratem popírá. A Rekonstrukce státu by měla zvážit, zda je dobré vyzývat voliče ke kroužkování lídra pražské kandidátky Hnutí ANO, když jeho přihlášení se k RESTu nemá očividně ani cenu papíru, na kterém je napsáno.

Autor: Jan Jirka

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Jirka | čtvrtek 24.10.2013 21:19 | karma článku: 14,59 | přečteno: 855x