Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kaktusak

20. 1. 2012 1:04
Každá vláda dělá svou politiku

Dnešní vláda prosazuje zájmy velkopodnikatelů přisátých na státní rozpočet, církevní vrchnosti apod., tak se podle toho chová. Řeči o "nápravě křivd" jsou jen propaganda. Příští vláda zas třeba bude hájit zájmy pracujících.

Uvádíte absurdní čísla o tzv. obětech komunismu. Jak potom chcete rozumně diskutovat? Přitom nejvíc obětí má na svědomí "demokratický" kapitalismus.

1 0
možnosti
PH

petrph

20. 1. 2012 6:35
Re: Každá vláda dělá svou politiku

napsal jste to správně.Nejsou prostě žádné nezvratné argumenty proč vydat ten majetek (a hlavně ty peníze) církvi..(Sice nejsou ani žádné "proč je nevydat" - ale v tom případě se vlastně nemusí dělat nic...

Čili - to rozhodnutí je zcela politické a plně za něj nese zodpovědnost tato vláda...

2 0
možnosti

Danny boy

19. 1. 2012 19:57
Je to jednoduché

Jedná se především o majetek ŘKC. Přívrženci ŘKC se přiklánějí na stranu spravedlnosti lidské (paragrafy) prohlášením, že co bylo ukradeno má být vráceno. Ti druzí zase spravedlností morální. Jak ironické. Především zástupci Boha na zemi by měli věřit v Jeho spravedlnost.

0 0
možnosti
P

pesimistafurt

19. 1. 2012 20:05
Re: Je to jednoduché

můžete definovat co je morální spravedlnost, když se nevrátí ukradené; on někdo v roce 1990 kádroval ty, kterým se majetek vracel;

0 0
možnosti

jarinka

19. 1. 2012 18:59
I kdyby všichni diskutéři byli sebeslušnější,

k žádnému porozumění mezi věřícími a nevěřícími v této oblasti nedojde. Ti první smýšlejí o těch druhých jako o nechápajících hlupácích, a ti druzí smýšlejí o těch prvních... stop, vyzýváte přece k slušnosti.

K církvi nemohu mít nějaký obdiv z mnoha důvodů, netřeba je stále opakovat. Snad jen vzpomenu, že církev se vždy jen vezla se státní mocí - nevím o ničem, kdy by důrazněji zasáhla proti špatnostem tohoto světa.

A myslím si, že lidem, pozemským červům, vůbec nepřísluší přemýšlet o věcech, které popřípadě existují, ale přesahují rámec vnímání lidského mozku.

A poslední věc - nejde o závist, jak píšete, ale jen o názor, který většina (snad ještě) na církev a pánbíčkáření má.

2 0
možnosti
U

Ulator

19. 1. 2012 19:04
Re: I kdyby všichni diskutéři byli sebeslušnější,

Církev zasáhla častokrát proti nepravostem světa.  Možná jeden příklad. Když Španělé a Portugalci dobývali jižní Ameriku, tak Indiány brali jako zvířata bez duše. Byla to papežská bula, která na základě stížností kněžích a misionářů jasně prohlásila, že Indián je člověk s duší a má lidskou důstojnost. A věřte, že dnešní lidská práva mají základ v práci jezuity de Mollina, stejně jako tam má základ i mezinárodní právo. Ale to si nechte pro sebe. Protože je pohodlnější mluvit proti Církvi

1 0
možnosti
P

pesimistafurt

19. 1. 2012 18:17
Ještě poznámku.

Když zde se svými totálně nenávistnými blogy vystoupí Vereš, tak by soudný člověk musel být anděl, aby mu nevkázal kam má jít. S těmi jeho bláboly to jinak nejde. I když to stojí dukáty.

1 0
možnosti
U

Ulator

19. 1. 2012 18:19
Re: Ještě poznámku.

Mě více dukátu stojí Matějka. Vereš je cvok, takže tam si dělám jen srandu:-);-)

1 0
možnosti
LJ

Ladislav Jílek

19. 1. 2012 17:36
Většinou nejde o diskuzi

Při diskuzi jedna strana předloží argument, druhá strana se k němu (k tomu argumentu, nikoliv k osobě, nádonosti či vyznání diskutéra) vyjádří, předloží svůj protiargument...atd. Pokud jde o věci náboženské, pak se to většinou hned zvrhne na vybíjení (nenávistných) emocí. Škoda.

Několikrát jsem odpůrce restitucí na obdobných fórech vyzval, aby předložili svoje řešení, co s tímto blokovaným majetkem dělat: privatizovat ho, jako mnohý jiný majetek? Komu? Většinu majetku u nás zskali na prvém místě někdejší nomenklaturní kádři a na druhém místě zahraniční investoři. Kterém z nich nabídnou církevní majetek? Nebo je lepším hospodářem stát? Pak který další majetek ještě zestátnit? Nikdo se však nevržené diskuse nemínil účastnit.

2 0
možnosti
XX

x0x0x

19. 1. 2012 17:38
Re: Většinou nejde o diskuzi

Ptal jsem se pred chvili, treba vy znate odpoved. Nebylo by ho mozne vratit podle stejnych pravidel jako vsem ostatnim, podle zakona o restitucich?

1 0
možnosti
XX

x0x0x

19. 1. 2012 17:35
Prosty dotaz

Dobry den,

neda mi to abych se nezeptal. Uz od zacatku cele kauzy v 90-tych letech me trapi jedna otazka: Proc nebyla a neni cirkev vyplacena podle stejneho klice jako vsichni ostatni restituenti? Proc je treba vymyslet kolo? Proc nas toto vymysleni stalo 20 let a 30 miliard? Pokud by jste byl schopen mi odpovedet budu velmi potesen. Dekuji.

0 0
možnosti
JO

31pryc

19. 1. 2012 17:39
Re: Prosty dotaz

Tak to opravdu netuším, ale zkuste se zeptat politiků, proč celou tuto otázku brzdili. Pokud si vybavuji, tak pan Klaus, tehdy ještě předseda vlády, začal brzdit po roztržce s tehdejším arcibiskupem kardinálem Vlkem, za vlád socialistů to bylo takřka tabu, o vládě Mirka Topolánka nemá moc smyslu hovořit, když se dokázala prakticky potopit sama za přispění svých přeběhlíků .... Já to nevím.

0 0
možnosti
MK

Miska Kvakin

19. 1. 2012 17:18
Jen na okraj

církev měla svůj majetek dávno před zavedením inkvizice, nemluvě o době upalování čarodějnic. Cílem inkvizice pak nebylo shromažďování majetku po obviněných, ale likvidace kacířů. A s čarodějnicemi to bylo také jinak, než nám popisuje Vávrův film (resp. Kaplický ve své knize), alespoň tedy u nás. Je příznačné, že procesy u nás probíhaly v čistě německé oblasti (Čechů se vůbec nedotkly), kam pronikaly protestanské myšlenky ze Slezska. A v Evropě snad nejvíce čarodějnických procesů proběhlo v protestantských oblastech, jestli se nemýlím.

Pak tu sice bylo ještě katolické Španělsko, kde si ale panovníci od papeže nenechali do ničeho kecat. A v samotné Itálii snad ani k jedinému takovému procesu nedošlo.

0 0
možnosti
U

Ulator

19. 1. 2012 17:25
Re: Jen na okraj

Španělská inkvizice čarodějnictví odmítala jako pověru. A na rozdíl od římské neměla problém s Galileiem :)

Měla majetky už předtím i v dobách římského pronásledováni. Jak za Marca Aurelia, Diocleciana a dalších....Tedy Dioclecián byl poslední , císařové nejen že pronásledovali křesťany, ale také zabavovali majetek církve, který si  pak církev musela vykoupit a nebyly to malé částky;-)

0 0
možnosti
VS

apoc9

19. 1. 2012 17:11
Církevní restituce jsou jenom diverze

Církevní restituce jsou jenom diverze od současných a reálných problémů - Euro, SOPA. Čeští politici vždycky vytáhnou toto téma, když je nutné odvrátit pozornost lidí od mnohem závažnějších problémů.

1 0
možnosti
U

Ulator

19. 1. 2012 16:44
Ten útěk z té sekty co popisovala ona diskutérka

Se objevuje v diskuzích dost často,jak přes kopírák. Stejne jako, znám jednoho faráře a to byste se divili jak si žije pod.

Ale máte pravdu. Církve si nakradly a nikdo z těch co to říkají nejsou schopni to podložit jediným historickým důkazem.

Takže jejich víru v to, ničím nevyvrátíte. Někdy bych si jejich víru přál mít. Já občas totiž jako křesťan pochybuji. Jinak Karma

0 0
možnosti
LJ

Ladislav Jílek

19. 1. 2012 17:46
Re: Ten útěk z té sekty co popisovala ona diskutérka

Já jsem vždy na příspěvky typu: "Znám faráře, který hrabe peníze, proto nevěřím..." reagoval: "To asi ani nejste demokrat, protože patrně znáte i demokraty, kteří hrabou."  Ani v jenom případě jsem se však nedočkal odpovědi.

0 0
možnosti
J

jendazmoravy

19. 1. 2012 16:41
Je to ještě horší, než píšete

Lidé "náboženství" antikatolického u nás existují a pečlivě hlídají každou příležitost svůj bol a znechucení (z toho, jak mohou existovat lidé, kteří jejich absolutně pevné antikatolické přesvědčení nesdílejí) vykřikovat do světa. A vláda svým způsobem komunikace tohoto svého restitučního návrhu jim sama přihrává šance. O argumenty nebo pochopení nejde, je zde jen šance na zviditelnění.

1 0
možnosti
JO

31pryc

19. 1. 2012 16:50
Re: Je to ještě horší, než píšete

Já bych řekl, že problém netkví toliko v problému katolíci X nekatolíci, či spíše věřící X bez vyznání. Ta polarizace společnosti je celková, bez ohledu na téma.

Ono stačí napsat jen jména Havel, Klaus, Zeman, Nečas, Kalousek, Paroubek, Rath ..... Jedni budou glorifikovat, druzí budou hulákat cosi o zlodějích, tunelářích, vrazích ... I Hitler by blednul závistí, jak malým byl padouchem, proti tomu, co všechno tady lidé "zaručeně" vědí na kohokoliv. Nejhorší je, že to v podstatě značné části lidí, ta polarizace a ta vzájemná nevraživost a nenávist, vyhovuje !!;-(

0 0
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1366x
Jsem člověk ..... zatím .....