Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
E

Egerie

11. 6. 2012 15:08
Vždycky mě pobaví to srovnání s Římem...

Jakoby... světovládný Řím nepadl AŽ PO konverzi říše ke křesťanství ;-)... PROČ by nás křesťanství mělo nyní zachránit, KDYŽ tato "jednotící idea" (patrně hlavní důvod přijetí NOVÉHO náboženství - křesťanství za jediné a ofiko náboženství) Římu nepomohla? :-);-D

0 0
možnosti
SL

strycek-Joe LLC

10. 6. 2012 19:48
Naše civilizace opustila své kořeny v roce 1989

, kdy byly nadřazeny peníze a totalitní adorace Václava Havla nade vše - nad lidskost i samotnou podstatu tehdejšího státu - Československa. Nyní, ve zbytečku toho, co z něj zbylo můžeme jen zpytovat svědomí, proč bylo darebákům umožněno řídit 23 let tuto společnost.

0 0
možnosti
JO

31pryc

10. 6. 2012 19:50
Re: Naše civilizace opustila své kořeny v roce 1989

Lidskost? V režimu 1948-1989?

2 0
možnosti
M

maxas

10. 6. 2012 17:08
no rozpovídal jste se pěkně,

ani se to nedalo dočíst, ovšem horováním za křesťanství si spásu nekoupíte. Postrádám ovšem základní fakta, pro které je islám, přesněji islámský svět fatální hrozbou pro svět, nikoli jen pro Evropu. Hrozbu představuje především nekontrolovatelná porodnost. Dokud bude platit, že islámská žena (průměrná) je matkou sedmi dětí, je situace neřešitelná. A jak regulovat porodnost v zemích, kde potrat je těžký (i hrdelní) zločin, kde propagace a prodej antikoncepce jsou zakázány, stejně jako její použití. Ale zejména ,kde ideálem každého islámce je : mít čtyři ženy a s každou mít osm dětí, neboť teprve pak je skutečně vážený a uznávaný občan. Návrat ke křesťansví ni nevyřeší, pouze technologická nadřazenost, hrubá síla, ale hlavně vymícení blábolivého multi kulturalismu, může zachránit tento svět. Bohužel.

4 0
možnosti
JO

31pryc

10. 6. 2012 17:12
Re: no rozpovídal jste se pěkně,

No, vidíte. A přitom se sám dotýkáte některých témat, která křesťanským církvím tolik vyčítáte - odmítání potratů, odmítání používání antikoncepce .... Víte, že vícečetné rodiny jsou častější mezi aktivními křesťany, než mezi lidmi bez vyznání, kteří dítě považují sice za svého nástupce, leč také za, někdy až nadbytečný krk, ujídající ze společného rodinného rozpočtu ;-(

6 0
možnosti
X

xychteen

10. 6. 2012 16:42
Něco beru, neco beru míň, něco vůbec...

...a mám hned jeden námět - jakpak by asi vypadal svět, kdyby vyhrál Dolfi nebo Železný Pepino a systém, nastolený jedním či druhým, měl na svou kultivaci taky dva tisíce let? Nebo jinak - jak bude vypadat svět dva tisíce let poté, co se jeden ze dvou výše zmíněných systémů chytí při některé z příštích otáček evoluční spirály? Soudím, že bude taky řeč o "tradičních hodnotách" a "nositeli".

:

Ale že to má civilizace euroatlantského typu víceméně spočítaný, to si myslím už několik let. A sama si usilovně mydlí schody.

0 0
možnosti
JO

31pryc

10. 6. 2012 16:52
Re: Něco beru, neco beru míň, něco vůbec...

Srovnáváte nesrovnatelné. Oba Vámi jmenované systémy jsou založeny na násilí, na myšlenkách převahy jedněch nad druhými a navíc naprosto jim schází duchovní rozměr. Základem křesťanství je pak přeci jen něco diametrálně odlišného ....

4 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

10. 6. 2012 16:28
Vynechal jste jednu podstatnou věc

Křesťanství a křesťanské hodnoty ztrácí postavení především proto, že lidé přestávají věřit. A s tím nic moc nenaděláte. Proč by se měl někdo řídit křesťanskými hodnotami, když křesťanskou víru považuje za směšnou sbírku pověr?

-

Civilizaci ve skutečnosti drží pohromadě nějaké myšlenky, ideály, kterým lidé věří a hlavně jsou ochotni pro ně něco obětovat. Křesťanství takovou myšlenkou přestává být a nedá se čekat, že by se jeho postavení vrátilo. Pro křesťana to musí být trpké a pravděpodobně bude mít problém tuto myšlenku připustit, ale je to tak. Pokud se má naše civilizace sjednotit kvůli hrozícímu nebezpečí, musí lidé mít jiný ideál, za který jim bude stát za to bojovat. Může to být ideál svobody? Na humanitu bych nesázel, ta má trochu problém s bojovností. To spíš budou lidi ochotni bránit to, co vy zavrhujete - tedy přepych a bohatství.

-

Kromě společného ideálu může pomoci i představa společného nepřítele. O to ale nemám strach, nepřítele bychom měli.

1 0
možnosti
PK

repanak

10. 6. 2012 16:45
Re: Vynechal jste jednu podstatnou věc

V podstatě s Edmundem souhlasím. Církve zejména katolická zaspaly - dnes obdivujeme jen nádherné stavby nebo chrámovou hudbu. Měly provést důkladnou "perestrojku" - více filozofie, psychologie, méně pozlátka a ne vymýšlet jak koho rychle a za co blahořečit či svatořečit. Mně osobně taková moderní mše s kázáním a sounáležitostí lidí v neděli chybí. Když se dívám v telce na protestantské divadlo třeba z Holandska, tak to je zase "šou" horší než na Nově. Diskutoval jsem na toto téma s jedním chytrým Mnichovanem - evangelíkem a ten tvrdil, že při takové modernizaci by se církev rozpadla.

0 0
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1366x
Jsem člověk ..... zatím .....