Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MV

marka40

10. 9. 2012 8:07
Výborné.

R^

0 0
možnosti

rezjir rezjir

9. 9. 2012 19:44
Velký třesk

je vcelku běžná opakující se událost v dějinách přírody. Lze předpokládat, že před Velkým třeskem něco existovalo a to něco nezabránilo Velkému zhroucení. Ale z toho zhroucení něco zbylo, ono Slovo, ktéré se překulilo do našeho Vesmíru s cílem zabránit, a nebo alespoň modifikovat další Velké zhroucení. Ale když se tak koukám na úroveň diskusí o církevních restitucích, tak to ještě nějakých dalších několik Velkých Třesků a Zhroucení bude ještě trvat.

0 0
možnosti
ZK

kokarda

9. 9. 2012 18:33
Effatha, což znamená otevři se!

Kdyby pan Sláma navštívil kdekoli dnešní nedělní bohoslužbu, uslyšel by úžasné evangelium o uzdravení hluchého a špatně mluvícího člověka /hluchoněmého/. Neschopnost slyšet a mluvit je totiž v dnešním světě velmi rozšířená vada. Protože ten, kdo je hluchý ke Slovu - stále odmítající skvělá Boží zaslíbení, pozvání k důstojnému životu, který už zde na této Zemi se začíná a na věčnosti své naplnění má, ten nemůže ani o tom všem vůbec mluvit!

Pravdivá jsou prorocká slova: Mnoho jsi viděl, ale nedbal jsi na to, s ušima otevřenýma neslyšel nic! Iz 42,20

Proto bych přál, aby pan Sláma, který se charakterizuje jako vzdělanec, historik, přemohl sám sebe, ztišil se a pocítil Ježíšův dotyk a uslyšel jeho výzvu: Effatha - otevři se. A určitě by mluvil zcela jinak.

Jak se zpívá v písni Krásná je modrá obloha: Ten tichý hlas nám zvěstuje, že život má svůj cíl, a kdo v životě miluje, u Boha zvítězil!

P.S. Děkuji tímto panu Jiřímu za všechny křesťany, že si dal takovou práci s odpovědí panu Slámovi.

2 0
možnosti
JO

oulicky.blog.idnes

9. 9. 2012 18:42
Re: Effatha, což znamená otevři se!

Trochu mě i to dnešní evangelium inspirovalo, byť to v odpovědích není zřejmé. Ale přeci jen, přesvědčení , že víra dokáže divy a otevřené srdce ke Slovu Božímu, k Jeho volání, to je to, co spojuje upřímně věřící lidi.

0 0
možnosti
VI

Vlad IV

9. 9. 2012 18:02
Milý Jiří

osobně vám děkuji za snahu odpovědět na Slámovy bláboly.......R^R^R^

P.S. V zájmu vašeho duševního zdraví vám však nepřeji vědět, jak by Duka nebo Halík na tyto otázky odpověděli......

Sláma by byl zděšen....(jeho názory se od jejich zas tak moc neliší....;-()

0 0
možnosti
JO

oulicky.blog.idnes

9. 9. 2012 18:38
Re: Milý Jiří

Víte, Vlade, já mám otázku víry, jako otázku srdce, tedy mé odpovědi vycházejí z toho, jak to cítím. Samozřejmě, do mých odpovědí se nutně promítá i to, jestli jsem spíše konzervativec, či spíše liberál. Ale snažil jsem se odpovídat, jak nejlépe jsem uměl, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

3 0
možnosti
PK

ahaswer

9. 9. 2012 16:40
Něco ne

Dovoluji si s vámi nesouhlasit v pro mne základním přístupu k víře a bohu.Když píšete:"A teď nemyslím, že lidé, které víra neoslovila, by byli něčím méněcenní, spíše si myslím, že jsou o něco ochuzeni.",vnímám to jako pozvolný přesun pohledu na realitu.Nejsem věřící,ale nikomu víru neupírám.Rovněž si však nepřipadám ochuzen,naopak.Myslím,že jsem silnější a pevnější,neboť nepředpokládám,že bůh za mne něco vyřeší a ani se na to nespoléhám.Rovněž nemyslím,že víra prohlubuje pocit odpovědnosti a vnímání povinností.

Jistě to tak vnímáte,budiž,ale to neznamená,že to je pravda.

Myslím,že jsem dostatečně odpovědný i bez víry a možná i odpovědnější právě proto,že nespoléhám na boží pomoc,ale jen a jen na sebe a své blízké.

Myslíte,že jsem na tom hůř než věřící?

1 0
možnosti
JO

oulicky.blog.idnes

9. 9. 2012 17:38
Re: Něco ne

Spoléhat na Boží pomoc je v podstatě totéž, jako spoléhat na Boží milosrdenství. Tedy něco, co není správné. A tak i věřící vědí, že se musí starat sami.

Pokud se necítíte ochuzen, je to Váš názor, na který máte právo. Já se zase domnívám, že lidé bez víry jsou ochuzeni o duchovní rozměr svého života. A to je zase můj názor a mám na něj právo. Kdo však případně má pravdu je nezměřitelné. Protože jde o pravdu, která je podporována jen vnitřními pocity, tedy věc neměřitelná a unačně subjektivní. Jestli chápete, co jsem chtěl říci (mimochodem, věřím, že chápete).

A jinak, do značné míry jsem to již naznačil i svým výrokem, že existují lidé dobří bez víry a lidé špatní s vírou.

2 0
možnosti
JK

jaroslav_1

9. 9. 2012 15:28
...

Verš, který uvádíte na podporu nauky o Trojici, nedokazuje tuto nauku ani za mák. Bohužel. Bylo potřeba mnoho hádek a křiku, i nějaký ten autoritativní výnos, aby vůbec Trojice začala žít svým zpackaným životem. Ovšem jak se Bůh dívá na to, že mu lidičkové postavili Syna a Ducha na roveň, to je otázka, ze které skoro až mrazí. Není to však jediná lež v podání takzvaných křesťanů, ať už katolíků nebo evangelíků. Tato podvodná náboženství toho na křesťanství zkazila za ta staletí mnohem víc, nauka o Trojici však patří k těm výraznějším podrazům.

0 0
možnosti
JO

oulicky.blog.idnes

9. 9. 2012 16:02
Re: ...

A jak si jej tedy vysvětlujete vy?

1 0
možnosti

Ottis300

9. 9. 2012 14:35
Já nevím, ale mně to připadá, že se pan Sláma

probudil o 25 let později. Že mu svitlo až dnes. Tu pravou příležitost napravovat svět, prostě propásl. Řekl bych Don Quichot, kdyby to snažení páně Slámy bylo sice naivní, ale milé. Ale ono to snažení páně Slámy je pouze naivní, ne-li hloupé, ať promine.

Mám takový dojem, že u p. Slámy jde o takovou víru naruby. Že by se rád myšlenkově ukotvil v nějaké jasné ideologii, která by pasovala jeho úsilí. Tak si vytváří nepřátelské prostředí, aby se vymezil. Spolu s ostatními v CH12 si vytvořili jakési božstvo shlukem národních "velikánů", vyzbrojili se všeobecnými průpovídkami o špatné a hezké společnosti a teď do toho rvou realitu hlava nehlava.

Chci-li něčeho rozumného dosáhnout, změnit chování společnosti, tepat nešvary společnosti, tak si nedělám nepřátele vůkol, zvláště tam, kde mi nepřekáží.

Víra v poslání ještě žádné poslání nevytváří.

5 0
možnosti
ZK

SID09

9. 9. 2012 14:49
Re: Já nevím, ale mně to připadá, že se pan Sláma

Pan Sláma je poněkud duševně, nechci říct přímo nemocný, ale určitě poněkud omezený člověk. On prakticky neustále plácá podobné bláboly, které nemají ani hlavu, ani patu. On snad už ani není schopen pochopit delší psaný text, proto si myslím, že tento blog, je příliš těžký a je vysoko nad jeho možnosti chápání. !!;-)

3 0
možnosti
L-OSM

Lobo - obchodník s mozky

9. 9. 2012 14:00
A jak to bude

s tím novým desaterem?

0 0
možnosti

Hodný člověk

9. 9. 2012 13:56
Pane Oulický,

je zvláštní, že píšete Bůh tam, kde pan Sláma píše bůh. Váš Bůh je před světem a nad světem (včetně člověka), zatímco ten jeho bůh je jakási myšlenková konstrukce, která má sloužit člověku. Nechci být příliš konkrétní, ale tady se bojím nejhoršího.

3 0
možnosti
JO

oulicky.blog.idnes

9. 9. 2012 14:00
Re: Pane Oulický,

Mám to už zautomatizované, že píši-li o Bohu, píši jej s velkým počátečním písmenem. Píši-li o božstvech, či bozích, píši to s malými písmeny na počátku slova.

Nejspíš nějaký podvědomý pocit úcty. Když píši slovní spojení "odpovídám Vám", píši velké V i tam, neboť i to považuji za projev úcty. Jsem už holt takovej.

2 0
možnosti
BS

boblanek

9. 9. 2012 13:54
Pane Oulický,

0 0
možnosti
JO

oulicky.blog.idnes

9. 9. 2012 13:55
Re: Pane Oulický,

Jsem jedno velké oko, pane Slámo. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1384x
Jsem člověk ..... zatím .....